Een naschoolse opvang is een voorziening waar basisschoolkinderen na schooltijd worden opgevangen. Ze krijgen er vaak lunch en kunnen er in alle rust hun huiswerk maken.
De kosten voor naschoolse opvang worden bepaald door de aanbieder. Gemiddeld zijn de kosten ongeveer 70 tot 150 € per maand. Naast het maandbedrag zijn ook voedingskosten verschuldigd. Specifieke informatie kunt u krijgen bij de betreffende instelling.
Er bestaat momenteel geen landelijk wettelijk recht op een naschoolse opvangplaats. In elke deelstaat gelden andere regels.
Beginnen met schoolis een heel bijzondere gebeurtenis voor kinderen. Ze mogen eindelijk naar school en leren lezen en schrijven. Voor de ouders gaat het naar school gaan echter vaak gepaard met enkele problemen. Terwijl de kinderen op de kleuterschool of het kinderdagverblijf tot ’s middags goed werden opgevangen, komen de meeste kinderen op de basisschool al tussen de middag thuis van school.
Wie gaat werken, wordt dus geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Welke mogelijkheden zijn er voor middagopvang? Wat is naschoolse opvang en hoeveel kost het? Heb ik recht op een plaats en wanneer moet ik mijn kind inschrijven? Onze gids geeft een antwoord op al deze vragen. Je krijgt een overzicht van wat een naschoolse opvang is en hoe de opvang er daar uitziet. Ook alle juridische vragen worden uitgebreid beantwoord.
[button]Nadere literatuur over pedagogische vormgeving in de naschoolse opvang[/button]
Inhoudsopgave
1. kinderdagverblijf – een sociaal-educatieve voorziening voor de opvang van basisschoolkinderen.
De meeste kinderdagverblijven bieden de hele dag opvang voor kinderen. Je kunt je kind er dus voor je werk afzetten en op de terugweg weer ophalen. Zodra je kind naar school gaat, vervalt deze opvang echter meestal.
De meeste basisscholen beëindigen hun lessen en dus ook de opvang van uw kinderen rond lunchtijd. Dit betekent dat een fulltime baan niet meer mogelijk is als u uw kinderen niet elke middag alleen thuis wilt laten. Alleen in deelstaten als Noordrijn-Westfalen of Berlijn bijvoorbeeld zijn de hele dag scholen over de hele linie ingevoerd.
Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen een kinderdagverblijf en een schoolcrèche. Terwijl de crèche een soort kinderdagverblijf is, is de schoolcrèche uitsluitend bestemd voor kinderen in het basisonderwijs. Aangezien de buitenschoolse opvang echter ook naschoolse opvang of dagopvang wordt genoemd, zullen wij deze term ook hier synoniem gebruiken. In het navolgende gaan we echter alleen in op de schoolse naschoolse opvang.
De geschiedenis van de naschoolse opvang
In de DDR was de naschoolse opvang al stevig verankerd in het schoolsysteem. Ongeveer 81% van de kinderen werd daar ’s middags opgevangen en onderwezen. Natuurlijk had de instelling daar ook een ideologische functie.
De naschoolse opvang biedt een oplossing voor al die kinderen die geen middagopvang via de school aangeboden krijgen. De opvang in een naschoolse club is gebonden aan een leeftijd. In het algemeen kunnen alle schoolgaande kinderen gebruik maken van de voorziening totdat zij het vierde leerjaar hebben afgerond. In uitzonderlijke gevallen is het zelfs mogelijk dat kinderen er tot hun 14e jaar worden opgevangen. Er is echter veel vraag naar de plaatsen, zodat er op veel plaatsen knelpunten zijn.
Vaak is een naschoolse opvang nauw verbonden met de school. Op sommige plaatsen stelt de aanbieder echter ook eigen lokalen ter beschikking. Terwijl in sommige deelstaten, zoals Beieren of Baden-Württemberg, de naschoolse opvang wordt uitgebreid, worden ze in andere deelstaten afgeschaft. De reden hiervoor is dat er geen uniforme federale regelgeving bestaat en de deelstaten elk hun eigen doelstellingen hebben met betrekking tot het onderwijsstelsel.
2 De taken van een buitenschoolse opvang
Een naschoolse opvang is natuurlijk vooral een plek waar kinderen na schooltijd worden opgevangen totdat hun ouders terugkomen van hun werk. In de meeste gevallen is een kinderdagverblijf open tot ongeveer 16.00 uur. In sommige voorzieningen kunnen de kinderen zelfs tot 17 of 18 uur blijven. Sommige ouders moeten ’s ochtends heel vroeg naar hun werk. Veel voorzieningen hebben hier al op ingespeeld door extra opvang voor school aan te bieden.
Een ander voordeel is dat een naschoolse opvang, in tegenstelling tot een dagschool, ook open is als er vakantie is of als de school niet doorgaat. Dit betekent dat ouders geen vakantie hoeven te nemen en zich geen zorgen hoeven te maken over vakantietijden.
Ondertussen serveren de meeste voorzieningen tussen de middag warme maaltijden. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw kind goed gevoed is en al voor het eten een warme maaltijd heeft gehad. De maaltijd moet echter wel betaald worden naast de naschoolse opvang.
De taak van een buitenschoolse opvang is echter niet uitsluitend het houden en verzorgen van de kinderen. Een buitenschoolse opvang doet veeleer aanvullend pedagogisch werk. In een kinderdagverblijf werken meestal maatschappelijk werkers en opvoeders. Naast huiswerkbegeleiding bieden zij tal van andere ondersteunende maatregelen. Daarnaast wordt samenwerking gezocht met scholen en ouders.
De taken van een kinderdagverblijf zijn verzorging, opvoeding en onderwijs van de kinderen.
Aan kinderopvang in een naschoolse opvang zijn natuurlijk veel voordelen, maar ook enkele nadelen verbonden:
- Goed verzorgd
- Catering (warme lunch)
- Huiswerkbegeleiding
- Sociale contacten met leeftijdsgenoten
- opgeleid personeel
- veel werkgelegenheid
- relatief hoge kosten
- momenteel nog te weinig samenwerking tussen zorgverleners, ouders en school
- minder tijd samen met ouders
3. inschrijving en kosten voor een naschoolse opvangplaats
InDuitsland is er een zeer groot tekort aan naschoolse opvangplaatsen, omdat daar natuurlijk veel vraag naar is, vooral onder alleenstaande ouders en werkenden. Vooral in veel grote steden is het bijna onmogelijk om een van de begeerde plaatsen te bemachtigen. In sommige plaatsen is er een tekort van meer dan 1000 van deze naschoolse plaatsen. Vooral sinds de uitbreiding van de dagscholen ter sprake is gekomen, is de uitbreiding van naschoolse opvangplaatsen voorlopig stopgezet, tot groot nadeel van de ouders.
De verdeling van de plaatsen is gebaseerd op pedagogische gronden. Dit betekent dat voorrang wordt gegeven aan de kinderen die de plaats het dringendst nodig hebben. In deze gevallen krijgen bijvoorbeeld alleenstaande ouders voorrang.
Voordat u uw kind kunt inschrijven voor een buitenschoolse opvangplaats, moet u een bewijs van noodzaak aanvragen bij Bureau Jeugdzorg. U moet onder meer bewijzen dat u werkt, studeert of een opleiding volgt. Werknemers moeten hun specifieke werkuren aangeven, waaruit blijkt dat het niet mogelijk is om de kinderen thuis op te vangen.
Aangezien de verwerkingstijd in de meeste steden en gemeenten ongeveer acht weken bedraagt, moet u de aanvraag voor naschoolse opvang zo mogelijk ongeveer drie maanden voor de gewenste opvangdatum indienen.
De kosten voor een naschoolse opvangplaats zijn niet uniform geregeld. Ze worden bepaald door de aanbieder van de buitenschoolse opvang. Gemiddeld bedragen ze echter zo’n 70 tot 150 euro per maand. Daarbij komen nog de kosten van de warme maaltijden die dagelijks worden verstrekt. Hiervoor kunt u rekenen op een bedrag van ongeveer 40 tot 50 euro. Als je weinig of geen inkomen hebt, moet je dit melden aan het Bureau Jeugdzorg. In dat geval is het mogelijk dat het bureau de kosten geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening neemt.
De kosten voor de naschoolse opvang hangen meestal af van de volgende factoren:
- dagelijkse opvangtijd (aantal uren)
- aantal op te vangen kinderen
- periode van opvang (alleen onder schooltijd of ook tijdens vakanties)
4. wettelijk recht op een naschoolse opvangplaats
Veel ouders willen weer gaan werken als hun kind op de kleuterschool en later op de basisschool zit. Maar als je geen hele dag school in de buurt hebt, moet je al vroeg op zoek naar middagopvang voor je kind. Naschoolse opvang is natuurlijk een ideale oplossing als je je kind nog niet alleen thuis wilt laten. Maar hoe zit het met naschoolse opvangplaatsen? Heb ik daar wettelijk recht op?
Helaas is het antwoord nee. In Duitsland bestaat er momenteel geen landelijk wettelijk recht op een plaats in een naschoolse opvang. Alleen een Kita-plaats moet worden toegekend. Aangezien de afzonderlijke deelstaten en niet de federale regering voor deze zaken verantwoordelijk zijn, verschilt de afhandeling per deelstaat.
De invoering van een wettelijk recht op een naschoolse plaats wordt momenteel politiek besproken. Vanwege het tekort aan beschikbare plaatsen zijn er nu zelfs talrijke ouderinitiatieven die campagne voeren voor een uitbreiding van het aantal naschoolse opvangplaatsen. Op sommige plaatsen vindt zelf geïnitieerde opvang van kinderen plaats op school of in de stad om de werkende ouders te ontlasten. Er zijn ook modellen waarbij ouders bij toerbeurt zelf voor de kinderen zorgen.
5 Andere kinderopvangmogelijkheden
In sommige staten is er echter geen naschoolse opvang beschikbaar. Als die er wel is, krijgen de meeste gezinnen daar geen gratis plaats voor de opvang van hun kind. Daarom moeten ze zo snel mogelijk op zoek naar alternatieven. Want niet alleen opvang in de middag, maar ook opvang als de school uitvalt of tijdens de vakantie moet verzekerd zijn.
Voor wie geen beroep kan doen op bijvoorbeeld grootouders of andere familieleden zijn er de volgende mogelijkheden:
Zorgoptie | Toelichting |
---|---|
(Open) hele dag school | Kinderen worden tot de middag opgevangen; ze krijgen tussen de middag een warme maaltijd; huiswerk wordt begeleid; er is een gevarieerd vrijetijdsprogramma; duurt meestal tot ongeveer 16.00 uur; in gebonden dagscholen zijn er ’s middags soms extra ondersteuningslessen. |
Schoolprogramma’s | Middagactiviteiten zoals AG’s of sportactiviteiten; huiswerkbegeleiding is in sommige gevallen ook mogelijk; dit model bestrijkt echter vaak niet alle vijf werkdagen. |
Middagbegeleiding | Deze vorm van opvang wordt op sommige plaatsen aangeboden door onafhankelijke aanbieders of door de lokale overheid; tijdens de middagopvang krijgen de kinderen een warme maaltijd, kunnen ze hun huiswerk maken of met andere kinderen spelen; afhankelijk van de voorziening duurt de opvang tot 14.00 of 16.00 uur. |
Babysitters | Voor de opvang van kinderen op de basisschool kan ook een beroep worden gedaan op babysitters; deze worden voor een paar uur per week ingehuurd; dit is vooral voor parttimers een geschikte optie. |
Particuliere kinderopvang door ouders | Kinderopvang wordt bij toerbeurt per dag door één ouder verzorgd; opvang kan bij het kind thuis of in een gehuurd pand plaatsvinden; een goede regeling is hier een basisvoorwaarde. |
Kinderoppas | Dit is vooral geschikt als het gezin nog andere (kleinere) kinderen te verzorgen heeft; de kinderoppas zorgt voor het ophalen, de maaltijden en huiswerkbegeleiding; vrij duur in vergelijking met andere alternatieven. |
Au pair | Een au pair blijft meestal zes tot twaalf maanden; naast kinderopvang is culturele uitwisseling een ander voordeel; een au pair zorgt voor de kinderen en doet meestal ook kleine huishoudelijke taken. |
6. verdere literatuur over pedagogische vormgeving in de buitenschoolse opvang
No products found.
No products found.
No products found.