Karate voor kinderen: van wanneer het zinvol is en wat de training biedt

Karate voor kinderen is een van de populairste vechtsporten. Maar hoe nuttig is vechtsport voor kinderen? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een club en hoeveel tijd moet er aan training worden …

Karate voor kinderen: van wanneer het zinvol is en wat de training biedt

karate-fuer-kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Karate voor kinderen: van wanneer het zinvol is en wat de training biedt
Kunnen jonge kinderen al karate leren?

In het algemeen is de typische kindertraining gericht op kinderen vanaf ongeveer zeven à acht jaar. Speciale cursussen voor kleuters zijn echter meer holistisch en maken een vroegere start mogelijk.

Is karate nuttig voor kinderen en wat zijn de voordelen van deze krijgskunst?

Kinderen die karate leren, verbeteren hun coördinatie- en conditievaardigheden aanzienlijk. Ze kunnen de kindertraining in karate daarom ook gebruiken als basis voor vele andere sporten.

Hoe duur is de sport?

Bijna alle vechtsporten liggen in de middelste prijsklasse. Naast de maandelijkse clubkosten hebben kinderen een hanteerbare hoeveelheid basisuitrusting nodig. Meer informatie vindt u hier.

Karate voor kinderen is een van de populairste vechtsporten. Maar hoe nuttig is vechtsport voor kinderen? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een club en hoeveel tijd moet er aan training worden besteed?

Wij informeren u over wat kinderen kunnen leren in karate, waarom sommige kinderen bijzonder veel baat hebben bij training en welke tips u in overweging moet nemen bij het zoeken naar een club.

[button]Handige producten voor karate voor kinderen[/button]

1. karate – een oosterse vechtkunst

tempelanlage
Karate heeft een lange geschiedenis.

De oorsprong van karate is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is de krijgskunst samen met vele andere hedendaagse krijgskunsten in China ontstaan tussen de zevende en tiende eeuw.

Belangrijke veranderingen en een duidelijke differentiatie van andere krijgskunsten vonden plaats in de 14e eeuw in Okinawa (Japan).

Karate ontwikkelde zich in wezen uit de noodzaak zich te kunnen verdedigen tegen strijders met wapens vanwege een bestaand verbod op wapens.
Hoewel dit doel tegenwoordig niet meer centraal staat, zijn er nog steeds talrijke verdedigingstechnieken tegen aanvallers met wapens.

De eerste Europese karateschool werd overigens in 1954 in Parijs geopend .

2. karate voor kinderen – het is de moeite waard om op deze leeftijd te beginnen

fuenf kinder beim karate
Individuele capaciteiten bepalen of karatetraining geschikt is nog voordat kinderen naar school gaan.

De meeste cursussen zijn gericht op kinderen vanaf ongeveer zeven of acht jaar. Maar vooral in grotere steden, waar aanzienlijk meer kinderen karate leren, zijn er ook clubs die karate aanbieden voor kinderen vanaf vier of vijf jaar.

Voor een zinvolle karatetraining is het belangrijk dat de individuele capaciteiten voldoende zijn. Kinderen die bijvoorbeeld grote moeite hebben om op één been te staan, zijn nog niet klaar voor karatetraining.
Anderzijds hoeven kinderen niet over speciale coördinatievaardigheden te beschikken, aangezien deze een essentieel onderdeel van de training vormen.

Martial arts voor kleuters is meestal heel anders dan de cursussen voor kinderen die al naar school gaan, die iets later beginnen.
Algemene bewegingsreeksen en het aanleren van de grondbeginselen van het bewegen in de vechtsport staan in eerste instantie op de voorgrond.

De latere karatetraining voor kinderen vereist iets meer discipline en omvat het oefenen van stoot- en trapsequenties.

Hoe karatetraining voor kinderen er in de praktijk uit kan zien, zie je in deze YouTube-video:

3. de opleiding van kinderen is veelzijdig

maedchen beim karatetraining
Karate bevordert evenwicht en lichaamsbeheersing.

Karate voor kinderen is een uitstekende manier om het hele lichaam te trainen. In tegenstelling tot veel andere sporten hebben kinderen veel uithoudingsvermogen nodig, evenals kracht in de armen, benen en romp.

Een snelle reactie en een hoog concentratievermogen zijn ook cruciaal om karate effectief te kunnen beoefenen.

De training is dan ook holistisch, zodat kinderen verschillende spiergroepen trainen en er geen gevaar is voor overtraining.
Naast het opbouwen van de spieren is flexibiliteit een ander aandachtspunt van de training.

De angst van veel ouders dat vechtsport in het algemeen of karate in het bijzonder agressie bij kinderen bevordert, is ongegrond. Kinderen leren juist respect te hebben voor zowel hun tegenstander als hun meester (de trainer).

Directe duels zijn voor (kleine) kinderen vrij ongebruikelijk. De nadruk van de training ligt eerder op het aanleren van de technieken. Sparren met full body contact volgt pas als de basis goed is.

Tip: De eerste wedstrijden zijn mogelijk vanaf 7 jaar. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deelnemen aan wedstrijden op nationaal niveau.

4. karate voor kinderen versterkt het zelfvertrouwen

Regelmatige training:
Afhankelijk van de club wordt er twee of drie keer per week getraind. Drie trainingen zijn ideaal voor de ontwikkeling.

Kinderen met een wat zwak zelfvertrouwen zijn bij karatetraining in goede handen. Ze leren niet alleen zichzelf te kunnen verdedigen, maar ook met een rechte houding door het leven te gaan.

In een grotere groep speelt sociale interactie een belangrijke rol, dus kinderen kunnen hier vrienden maken en moeten leren hun weg te vinden binnen de gemeenschap.

Op dit punt is het bijzonder belangrijk dat de coach alle kinderen vanaf het begin een gemeenschapsgevoel bijbrengt, zodat geen enkel kind wordt uitgesloten.

Voor kinderen die nog niet zeker weten of ze zich bij een club moeten aansluiten, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan cursussen voor zelfverdediging. Naast het leren van zelfverdedigingstechnieken gaat het hierbij ook om het omgaan met verbale laagheid.

5 De kosten voor training zijn meestal te overzien.

geoeffnete geldboerse mit euro-banknoten
Karate voor kinderen is betaalbaar.

Karate voor kinderen is betaalbaar. Gemiddeld betaal je tussen de €15 en €45 per maand voor het clublidmaatschap.

Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor de karatepakken voor kinderen. Deze zijn vaak goedkoop te bestellen bij de plaatselijke club.

Speciale beschermingsmiddelen, maar ook pads en een bokszak komen er vroeg of laat bij, maar belasten je budget niet meteen in het begin.

6 Vind de juiste club

Ga bij het zoeken naar een club op je gevoel af. Het moet altijd mogelijk zijn om een proeftraining bij te wonen en mee te kijken. Je moet geen vechtsportscholen bezoeken die hier een probleem mee hebben.

Let op hoe de trainer met de kinderen omgaat en of uw kind de training leuk vindt. Alleen als de menselijke component klopt, heeft trainen in deze club zin.

Tip: Als u nog geen club bij u in de buurt hebt gevonden, kunt u op de website van de Duitse Karatebond direct zoeken naar een club bij u in de buurt.

7. producten voor karate voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten