- Het is normaal en belangrijk dat baby’s overdag slapen. Pasgeborenen hebben nog geen dag-nachtritme – dit ontwikkelt zich op zijn vroegst na ongeveer 5 weken en is gebaseerd op het gedrag van de ouders.
- Hoe lang baby’s overdag slapen varieert. In het algemeen wordt 16 tot 18 uur slaap verdeeld over ongeveer zes slaapfasen overdag en ’s nachts.
- Slapen is geen aangeleerd gedrag, maar een natuurlijke basisbehoefte. Een gezonde slaapomgeving, gevoelig ouderschap en rituelen zullen u en uw baby helpen om overdag te slapen.
Pasgeborenen hebben nog veel slaap nodig. Ongeveer 16 tot 18 uur slaap per dag zijn verdeeld over ongeveer zes slaapfasen. Dit betekent dat baby’s overdag en ’s nachts meestal niet meer dan drie tot vier uur per keer slapen – en ouders vaak ook niet. Vooral in de eerste levensweken hebben pasgeborenen ook geen dag-nachtritme. Dit moet eerst worden aangeleerd, want baby’s oriënteren zich op het gedrag van hun ouders. Toch slapen baby’s ook in het eerste levensjaar enkele uren overdag – althans meestal. Zoals bijna altijd het geval is, bewijzen uitzonderingen de regel: Uitzonderingen bewijzen de regel.
In dit artikel bekijken we waar u rekening mee moet houden als u uw baby overdag te slapen legt en hoe u ermee omgaat als uw baby slecht slaapt.
1. meer REM-slaapfasen om indrukken te verwerken
Baby’s slapen anders dan volwassenen. Ten eerste zijn hun slaapfasen aanzienlijk korter en ten tweede brengen baby’s meer tijd door in de zogenaamde REM-fasen (van “Rapid Eye Movement”). Tijdens deze fasen nemen ademhaling en bloeddruk toe, klopt het hart sneller en bewegen de ogen met gesloten oogleden heen en weer: dit zijn droomfasen waarin nieuwe indrukken worden verwerkt en die vooral dienen voor psychologisch herstel. Dat komt natuurlijk omdat alles in het begin gewoon nieuw is voor uw baby. REM-fasen zijn echter “lichte” slaapfasen waaruit je bijzonder snel ontwaakt. Daarom komt het vaak voor dat uw baby maar 30 minuten per keer slaapt – dat is volkomen normaal!
2. gevoelig opvoedingsgedrag helpt uw baby om overdag te kunnen slapen
Na verloop van tijd kom je erachter hoeveel slaap je baby nodig heeft en of hij of zij misschien te weinig slaapt. Leer verschillende signalen kennen (zie hieronder) die je vertellen wanneer je baby moe is. Vooral een pasgeboren baby kan zich vaak niet langer dan twee uur wakker houden – daarna vecht hij vaak zichtbaar tegen de slaap. Een baby van 14 weken is vaak drie uur wakker, en voor het avonddutje kan het zelfs vier uur zijn. Leg je baby overdag neer voor een dutje als je een van de tekenen opmerkt – baby’s vinden het meestal gemakkelijker om te slapen als ze nog niet helemaal oververmoeid zijn.
Baby’s zijn volledig hulpeloos en weerloos als ze slapen. Dit verklaart waar baby’s overdag het liefst slapen – zo dicht mogelijk bij hun ouders. Sommigen vallen overdag zelfs alleen in de armen of alleen aan de borst in slaap. Dat is begrijpelijkerwijs stressvol voor u, maar ook volkomen normaal! Hoe meer geborgenheid u uw kind geeft, hoe beter het zal slapen en hoe gemakkelijker het in slaap zal vallen. Maar als het niet meteen lukt, zet jezelf dan niet onder druk.
3. goed slapen hangt ook af van de omgeving
Wees voorzichtig als je baby op de bank slaapt
Je weet hoe het is: je baby is net in slaap gevallen – op de bank. Geen groot probleem, zolang je hem daar maar niet onbeheerd achterlaat, zelfs niet “eventjes”. Het gevaar om eraf te rollen en je te bezeren is gewoon te groot. Zet de baby vast aan de zijkant met een borstvoedingskussen. Beter nog, als baby’s heel vast slapen, kun je ze voorzichtig naar hun bedje dragen zonder dat ze wakker worden. Op hun eigen matras zijn ze toch comfortabeler.
Of je baby overdag kan slapen – net als ’s nachts trouwens – hangt ook af van de slaapomgeving. Er zijn veel baby’s die alleen in een draagdoek of alleen in een kinderwagen slapen en bij wie niets anders lijkt te helpen. Ze lijken niet te kunnen of willen slapen, ook al zijn ze moe, ook al verduister je de kamer en probeer je andere dingen. Ook hier moet het gezegd worden: Elk kind is individueel en algemene aanbevelingen die altijd van toepassing zijn, bestaan daarom niet. Je moet je eigen ritme met je kind vinden dat bij jullie beiden past.
Zorg ervoor dat de kamer niet te warm is. Een temperatuur van ongeveer 18 graden wordt ’s nachts aanbevolen, dus overdag mag het niet te warm zijn. Ventileer de kamer waar uw baby moet slapen regelmatig een paar minuten.
Het antwoord op de vraag hoe u uw baby overdag te slapen legt is: beter in een slaapzak en niet met een deken, in rugligging en op een schoon, stevig matras. De keuze van een goede babymatras is belangrijk voor de kwaliteit van de slaap van het kind. Bovendien raden deskundigen aan alle storende factoren zoals elektrosmog en licht tot een minimum te beperken voor een goede slaap. Aangezien baby’s vaak in hun luiers plassen tijdens hun slaap, moet de matras ook worden bedekt met een dichte matrasbeschermer.
Vermijd deze fout!
De meest voorkomende fout die ouders maken is de baby te laat te slapen leggen. Als hij of zij al erg zeurderig en oververmoeid is, is het nog moeilijker om in slaap te vallen. Wacht dus niet tot het tijd is om te slapen. Bereid de baby voor op de slaap door te zorgen voor ontspanning en rust.
Mutsjes worden afgeraden bij het slapen, omdat het lichaam warmte afgeeft via het hoofdje als het te warm wordt. Als uw baby normaal gesproken in zijn eigen bedje of wiegje slaapt, moet u hem daar ook overdag te slapen leggen. Denk eraan: de meeste baby’s slapen het liefst zo dicht mogelijk bij hun ouders, omdat dat hen veiligheid geeft. Blijf dus bij uw kind tot het in slaap valt.
U kunt ook proberen de kamer te verlaten als uw baby in slaap valt. Maar keer altijd terug naar een huilende baby: door te huilen en te schreeuwen drukt hij zijn hulpeloosheid en zijn angst voor scheiding uit. Het heeft niets te maken met verwennen als u gepast reageert, maar gewoon met gevoelig gedrag.
4. Uw baby geeft u duidelijke signalen wanneer hij moe is.
- in zijn ogen wrijft of donkere schaduwen onder zijn ogen krijgt
- stribbelt veel tegen, verzet zich tegen alles of wil zich “begraven” aan uw borst
- huilt of schreeuwt bij de minste aanleiding
- gaapt veel, trekt aan zijn oor
- wordt opvallend stil en verliest zijn belangstelling voor de omgeving
5. veel voorkomende slaapproblemen en mogelijke oplossingen
Veel ouders hebben dezelfde of zeer vergelijkbare problemen als het gaat om dutjes overdag. Je zou de volgende tips kunnen proberen:
Probleem: Je krijgt veel advies over hoe lang je je baby moet laten slapen, hoe je hem in slaap krijgt, waarom je hem niet meer overdag moet laten slapen enzovoort.
Tip: Blijf zo vriendelijk en rustig mogelijk en antwoord dat elke baby zijn eigen slaapritme heeft en dat jullie dat samen aan het ontdekken zijn. Laat u niet ongerust maken door opmerkingen en vertrouw op uw gevoel – u kent uw baby tenslotte het beste. En: veel kom je toch alleen maar te weten door vallen en opstaan!
Probleem: uw baby slaapt nauwelijks en wordt na korte slaapfasen weer wakker.
Tip: Veel baby’s worden vaker wakker, maar gaan meestal weer slapen. Probeer uw baby niet meteen uit de wieg te halen of in bed te leggen, maar probeer of hij uit zichzelf verder slaapt. Ga bijvoorbeeld bij hem zitten en aai zijn armpjes of laat uw handje bij hem liggen.
Probleem: je baby slaapt erg onrustig.
Tip: Bedenk wat je kunt doen om de slaapsituatie en -omgeving te verbeteren. Onrustig slapen is soms ook normaal omdat baby’s veel REM-fasen en dus veel dromen hebben. Als uw kind bijvoorbeeld ook koorts heeft, kan een ziekte de oorzaak zijn.
Probleem: uw baby slaapt overdag veel en kan ’s nachts niet slapen.
Tip: Laten slapen of wakker maken? Deze vraag kunt u alleen met vallen en opstaan beantwoorden. Als baby’s overdag veel slapen, gaan ze ’s avonds vaak laat naar bed. Deze fase begint vaak tussen 6 en 9 maanden. Probeer uit hoe uw kind reageert als u het overdag wakker maakt. Leg hem zo mogelijk eerder op de avond neer, en vooral voordat hij helemaal oververmoeid is.
Probleem: uw baby kan niet alleen slapen.
Tip: Uw baby voelt zich het prettigst als hij bij u of een andere verzorger is – omdat hij hier veilig is! Probeer het te zien als een fase waarin u uw baby zoveel mogelijk veiligheid moet geven. Als u wilt dat uw baby alleen in bed leert slapen, moet hij bij voorkeur daar in slaap vallen (en bijvoorbeeld niet op uw arm). Ga echter altijd terug naar een huilende baby.
Probleem: uw baby is ’s nachts wakker en erg actief.
Tip: Doe ’s nachts niets als uw baby wakker wordt. Geef zoveel mogelijk borstvoeding of voeding in het donker en praat alleen zachtjes.
Probleem: Je baby heeft ineens andere slaapgewoonten.
Tip: Maak u geen zorgen, hoe lang en hoe vaak uw baby slaapt is afhankelijk van de leeftijd. Meestal slapen baby’s met drie of vier maanden ongeveer 15 uur per dag, met ongeveer drie slaapjes overdag. Met 6 maanden heeft een baby meestal nog twee slaapjes overdag nodig. Met 1 jaar slapen baby’s nog ongeveer 14 uur, maar nu kunnen ze meestal langere perioden van waakzaamheid aan en kunnen ze ook steeds vaker ’s nachts een maaltijd overslaan – goed voor u, want vanaf deze leeftijd kunnen de meeste ouders weer meer dan 3 uur achter elkaar slapen.
Probleem: uw baby valt niet in slaap, ook al is hij moe.
Tip: Misschien heeft u de timing gemist. Probeer uw baby de volgende keer bij het eerste teken van vermoeidheid in slaap te krijgen.
Probleem: uw baby valt niet of moeilijk in slaap.
Tip: Ook hier kan het nodig zijn uw baby vroeger neer te leggen. Sluit echter andere factoren uit en controleer de omgevingstemperatuur, het achtergrondgeluid, enz. Introduceer slaaprituelen.
Probleem: uw baby slaapt te weinig of te kort.
Tip: Elk kind is individueel – sommige baby’s slapen 18 uur, andere veel minder. Maar als uw kind in principe in een goede stemming is tijdens de waakfasen, moet u zich geen zorgen maken en anders uw verloskundige of kinderarts om advies vragen.
6 Slapen kun je niet leren – slaap is een basisbehoefte.
Veel ouders stressen zichzelf het meest en voelen zich slecht omdat ze denken dat hun baby op een bepaald tijdstip de nacht moet doorslapen of zelfs op bepaalde tijdstippen overdag moet worden neergelegd. De onzekerheid wordt nog vergroot door adviseurs die denken dat een baby moet leren slapen. Maar slapen kun je niet leren en een kind hoeft het ook niet te leren. Slaap is een basisbehoefte, net als eten. De indeling ervan is individueel en iedereen slaapt anders. Maar niemand hoeft te leren slapen, ook baby’s en peuters niet.
Dus wees gerust: slapen is niet iets wat je je baby leert, maar een basisbehoefte die vervuld moet worden. Vanuit het oogpunt van de hechtingstheorie is het daarom ongunstig om met behulp van slaapprogramma’s te proberen baby’s sneller in slaap te krijgen of te houden. Er is echter één uitzondering: als de ouders zo oververmoeid zijn en lijden aan een extreem slaaptekort dat er al negatieve gevoelens jegens de baby ontstaan, moet er worden ingegrepen. Vooral slaapambulances kunnen in dit geval goede en professionele hulp bieden.
.
Wat je wel kunt doen, is je kind het verschil leren tussen dag en nacht – want dat helpt bij regelmatig slapen. Duidelijke rituelen helpen hierbij, bijvoorbeeld ’s ochtends aankleden of verschonen en voor het slapen gaan een pyjama aantrekken. Aangenomen wordt dat baby’s deze rituelen kunnen internaliseren vanaf de leeftijd van ongeveer 8 weken.
Tijdens dewakkere fasen van de dag kan en moet er veel actie en opwinding zijn: praat tegen uw baby tijdens het voeden of zing voor hem, maak hem vertrouwd met alledaagse geluiden (bv. radio, stofzuiger, wasmachine) en speel veel.
s Nachts daarentegen moet u proberen geen lawaai te maken tijdens de waakfasen, maar de lichten en geluiden dimmen en niet veel praten. Natuurlijk kunt en moet u uw baby in uw armen nemen en hem ronddragen als hij daar behoefte aan heeft – maar soms is het voldoende om uw hand bij de baby in het bedje te laten, zodat hij weer kan gaan slapen. Soms lijkt het alsof baby’s overdag beter slapen dan ’s nachts. Dit kan te wijten zijn aan een bepaald “achtergrondgeluid” dat overdag aanwezig is, maar ’s nachts niet – in de baarmoeder is het ook niet bepaald stil. Waarom probeer je het dus niet eens en kijk of je baby beter in slaap valt als je hem zachte muziek laat horen. We hebben een voorbeeld voor je uitgezocht in de volgende video: