Indiase spelletjes zijn uitstekend geschikt als groepsactiviteit om het teamwork te vergroten. Een indianenfeestje in het kinderdagverblijf of voor een verjaardag is een uitstekende manier om dit uit te voeren.
Veel Indiase spelen zijn gericht op behendigheid en vaardigheid.
Spelletjes die gericht zijn op samenzijn zijn geschikt voor kleinere kinderen. Oudere kinderen kunnen het ook direct tegen elkaar opnemen.
Verkleden als indiaan is een van de populairste kostuums onder kinderen. Maar behalve het kostuum zijn het de indianenspelletjes die het thema zo aantrekkelijk maken.
Wij laten u zien welke spelideeën geschikt zijn voor het volgende kinderfeestje, een themafeest of zelfs voor een kleuterproject.
[button]De beste Indiase spelideeën[/button]
Inhoudsopgave
1. indiaan zijn vereist vaardigheid
Hoewel er tegenwoordig nauwelijks nog indianenstammen zijn, proberen veel kinderen toch in de voetsporen van de indianen te treden.
Naast enige creativiteit is het vooral het gebied van de handvaardigheid dat de kinderen uitdaagt.
Maar ook artistieke, muzikale en intellectuele vaardigheden worden op de proef gesteld.
Op jacht gaan met pijl en boog, leren sluipen of een uitgebreid Indisch examen afleggen – zo kunnen de vaardigheden van de kinderen worden getest.
Als de indianenspelen in het bos moeten plaatsvinden, heb je maar een paar materialen nodig, want met een paar ideeën kun je de meeste dingen zelf maken.
2. bewegingsspelletjes in de buitenlucht
Bijde meeste indianenspelen komt veel beweging kijken, dus ze kunnen het beste buiten worden gespeeld. Als het weer echter te slecht is, kun je veel van de volgende spelletjes aanpassen voor binnen.
Buffeljacht:
Bij dit spel zit één kind in een kruiwagen. Een ander kind of jij als spelleider moet de kruiwagen voortduwen. Terwijl de kruiwagen passeert, moet elk kind een doelwit raken met een bal, een lans of een tomahawk.
Een kartonnen buffel is bijvoorbeeld geschikt als doelwit. Ook bomen kunnen als schietschijf worden gebruikt en de doelen kunnen gemakkelijk met krijt worden beschilderd.
Voor kleinere kinderen is het een goed idee om heel dicht bij het doel te rijden, zodat het kartonnen figuurtje alleen omver hoeft te worden gegooid.
Tip: Je kunt het ook zonder kruiwagen doen door een kind op je rug te laten zitten.
Schiettraining:
Met pijl en boog of tomahawk in de hand is het tijd voor schietoefeningen. Om een pijl en boog te maken heb je alleen een zakmes nodig, een paar takken die goed buigen, zoals van een wilgenboom, en een stuk touw.
Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar materiaal gebruiken of je toevlucht nemen tot een tomahawk van hout of plastic.
Trek een lijn in de bosgrond die geen enkel kind mag overschrijden. Zet een schijf als doel op, teken een doel op een boomstam of zet een paar blikjes neer bij het gooien met de tomahawk.
Let op: zorg ervoor dat geen enkel kind zich in de baan van het schot bevindt en blijf altijd in de buurt.
Indische schattenjacht:
Dit spel is een geweldig alternatief voor de klassieke speurtocht. De individuele spelers moeten al wat ouder zijn om op pad te gaan en aanwijzingen te volgen.
Net als bij de speurtocht zorgt u er als spelleider voor dat de kinderen de schat kunnen vinden door hen specifieke aanwijzingen te geven.
Zoekt u indianenspellen voor een grotere groep, verdeel de kinderen dan in teams die als eerste bij de schat moeten zien te komen.
Mogelijke aanwijzingen in het bos zijn bijvoorbeeld:
- gebroken takken
- pijlen op de bosgrond
- gestapelde stokken of stenen
- Stenen tabletten, stapels of cirkels
Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer puzzels je kunt opnemen om de speurtocht uitdagender te maken.
3. creatieve indiaanse spelletjes voor de kleuterschool
Als je met de kinderen in de kleuterschool Indiaanse spelletjes wilt spelen, moet je er spelletjes bij doen die zo eenvoudig mogelijk zijn en geen risico op letsel inhouden.
Natuurlijk zijn veel van deze Indiase spelletjes nog steeds geschikt als de kinderen al naar de basisschool gaan.
Indiaanse namen:
Elke echte indiaan heeft een naam nodig waarmee hij of zij zich kan identificeren. Het beste is om samen met de kinderen verschillende namen te bedenken die de personen het beste beschrijven.
De volgende voorbeelden kunnen als inspiratie dienen:
- snel konijn (voor een snel kind)
- grote beer (voor een nogal sterk kind)
- kleine wezel (voor een kind dat altijd ontsnapt)
- lynxoor (voor zeer oplettende kinderen)
- waterrat (voor kinderen die graag zwemmen)
- zonneschijn (voor een kind dat veel lacht)
- arendsoog (voor een kind met een goed observatievermogen)
Laat je fantasie de vrije loop. Je zult versteld staan van de ideeën die de individuele kinderen zelf bedenken.
Indiase sieraden maken:
Een paar kleurrijke veren en een hoofdband, meer heb je niet nodig voor een Indiase hoofdtooi. U kunt ook een kleine hoofdband van karton maken waaraan de individuele kinderen de veren kunnen bevestigen die zij het mooist vinden.
Als je de verjaardag van een kind viert, moet de indianenhoofdtooi van het opperhoofd wat feestelijker zijn om op te vallen tussen de andere kinderen.
Voor de kleuterschool zijn participerende verhalen over indianen ook geschikt, waarbij de kleintjes actief moeten worden en niet alleen maar luisteren.
Een leuk indianenverhaal vind je bijvoorbeeld hier.
Het betreffende verhaal kan ook als vingerspel worden gebruikt door met de wijsvinger te wiebelen, alleen de ringvinger te strekken of met de duim te cirkelen.
4 De vormgeving van het indianenfeest
.Afhankelijk van hoe groot je het indianenfeestje wilt hebben, heb je meer of minder materialen nodig. Buiten is een kampvuur een goede plek om indianenverhalen te vertellen.
Een staak nodigt uit tot zingen en dansen en is ook ideaal voor een indianenfeest in de wintermaanden.
Zorg voor wat veren, een pijl en boog en wat touwen en het indianenfeest ziet er authentiek uit.
Natuurlijk mogen de individuele vermommingen van de individuele kinderen niet ontbreken. Het absolute minimum is een zelfgemaakte hoofdtooi. Een complete outfit heeft alleen zin als dat voor alle kinderen haalbaar is.
Eenalternatief voor een puur indianenfeest is een Wild West feest, waar naast indianen ook cowboys welkom zijn. De passende indianenfeestspellen zijn uiteraard geschikt voor beide thema’s.
Tip: Belangrijker dan de aankleding zijn echter de afzonderlijke indianenspellen, waarbij de kinderen door de prairie kunnen sluipen of voor het eerst met een blaaspijp schieten.
5. Wil je wat meer strijd?
Indianen kennen geen pijn, luidt het gezegde, maar hoe zit het met de werkelijke fitheid van kinderen?
De meeste kinderen, vooral jongens, houden van competitie en nemen het tegen elkaar op in sportwedstrijden.
Als u op zoek bent naar een spel voor het meer strijdlustige gedeelte, dan zijn de volgende twee indianenspellen iets voor u.
Man tegen man:
Voor dit spel heb je een ongeveer 1 m lang touw nodig en een sjaal. De twee kinderen die het tegen elkaar opnemen pakken het touw aan het ene uiteinde vast. Een halsdoek wordt achter in de broek gestopt.
Het doel van het spel is om het andere kind uit balans te brengen door zijn of haar gewicht handig te verplaatsen zodat hij of zij de sjaal van het andere kind kan pakken.
Wie het touw loslaat, heeft verloren. Wie als eerste de sjaal van de tegenstander te pakken krijgt, wint het spel.
De jacht op de ratelslang:
Bij dit spel nemen twee kinderen het weer tegen elkaar op. De andere kinderen in de groep vormen een cirkel die de twee spelers gedurende het hele spel niet mogen verlaten.
Nu zijn beide kinderen geblinddoekt. Vervolgens probeert het ene kind (de jager) het andere kind (de ratelslang) te vangen.
Om de ander te kunnen lokaliseren kun je bijvoorbeeld een ketting van een paar blikjes aan de voeten van de twee kinderen bevestigen.
6 De beste ideeën voor indianenspellen
No products found.
No products found.
No products found.