Als kinderen een kamer moeten delen, leren ze al heel vroeg rekening te houden met hun broer of zus en compromissen te sluiten. Ook al kan er af en toe ruzie zijn, een kamer voor broers en zussen versterkt de band en het vertrouwen tussen hen.
Grote kamers bieden het voordeel dat ze visueel heel goed van elkaar gescheiden kunnen worden. Dit werkt het best met een scheidingswand, een gordijn of een open plank. Is het een heel kleine kamer, dan kan een hoogslaper een enorme ruimtewinst opleveren.
Het wordt aanbevolen dat kinderen slechts tot ongeveer 11 of 12 jaar een kamer delen. Zodra zij in de puberteit komen, hebben zij behoefte aan meer vrije ruimte en een plek om zich terug te trekken.
Als de ruimte in een flat of huis beperkt is, is het soms onvermijdelijk dat broers en zussen de kinderkamer moeten delen. Hoewel deze oplossing in sommige gevallen gunstig is, kan het delen van de kinderkamer in andere gezinnen tot conflicten leiden. Het is altijd belangrijk om de kinderkamer te verdelen, zodat beide kinderen wat privacy hebben.
In dit artikel geven wij u een aantal tips over hoe u de kinderkamer kunt delen zonder dat uw kinderen elkaar voortdurend in de haren vliegen. Daarnaast leggen we uit hoe lang een broertjes- en zusjeskamer zinvol is en hoe je als ouders kunt zien wanneer een scheiding nodig is.
[button]Bestel kinderboeken over het onderwerp delen direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. het delen van een kinderkamer kan leiden tot conflicten
Een eigen kamer
Het is tegenwoordig relatief zeldzaam dat kinderen een kamer moeten delen. Volgens een onderzoek heeft 75% van de kinderen die opgroeien in gezinnen met meerdere kinderen een eigen kamer. Dit betekent dat slechts ongeveer één op de vijf kinderen een kamer moet delen met hun broers en zussen.Rekening moeten houden met de broer of zus, het speelgoed delen, weinig tijd voor zichzelf hebben – wanneer kinderen een kamer moeten delen met andere broers en zussen, kan dit veel compromissen en beperkingen met zich meebrengen. Er zijn echter ook leuke kanten.
In de meeste gevallen komt het feit dat kinderen een gedeelde kinderkamer hebben doordat de ruimte in de flat of het huis beperkt is. Andere ouders besluiten echter bewust om hun kinderen op één kamer te laten slapen.
Vooral in de eerste levensjaren kan een broertjes- en zusjeskamer voor veel kinderen heel prettig zijn. Er is altijd iemand om mee te spelen en de kinderen hoeven ’s avonds ook niet alleen te gaan slapen. De kinderen zijn niet alleen op een kamer, waardoor ze veel minder snel bij hun ouders in bed willen slapen.
Bovendien leren kinderen al heel vroeg om rekening met elkaar te houden. Ze moeten compromissen sluiten en bij elkaar blijven, zelfs in moeilijke situaties. Vanaf school komen er zoveel veranderingen voor de kinderen dat een gedeelde kinderkamer belangrijke stabiliteit kan bieden.
Door een gedeelde kinderkamer brengen de kinderen veel tijd met elkaar door, zodat zich een intieme broederliefde kan ontwikkelen. Broers en zussen worden vrienden, zodat de ouders niet voortdurend aanwezig hoeven te zijn.
Een groot leeftijdsverschil kan echter veel uitdagingen met zich meebrengen. Als een schoolkind bijvoorbeeld een kamer moet delen met een baby, heeft dat maar weinig zin. Zowel de interesses als de speelbehoeften kunnen in dit geval zeer verschillend zijn. Hetzelfde geldt wanneer jongens en meisjes een kinderkamer delen.
Bij een klein leeftijdsverschil hebben de meeste ouders zeer positieve ervaringen met een gedeelde kinderkamer.
2. Inrichting van een broers- en zussenkamer – een paar ideeën voor het ontwerp

Bij de inrichting van de kamer van een broer of zus is veel tact van de ouders vereist. De kamer moet zo worden ingericht dat beide kinderen hun helft naar eigen wens kunnen ontwikkelen en inrichten.
Het mooie is: zowel een kleine als een grote kinderkamer kan zo worden ingericht dat beide kinderen hun eigen rijk en privacy hebben.
In het volgende presenteren wij enkele ideeën over hoe u de kinderkamer dienovereenkomstig kunt inrichten:
- Scheid de kamer visueel: Om twee aparte ruimtes te creëren, kunt u de kamer visueel scheiden met een scheidingswand of een gordijn. Maar u kunt de kamer ook goed indelen met een kast of een open plank.
- Koop een stapelbed: Een heel kleine kamer die niet verder ingedeeld kan worden, kan beter gebruikt worden met een stapelbed. Zo hebben de kinderen meer ruimte om te spelen. Kinderen mogen echter pas op het bovenste stapelbed slapen als ze ongeveer vijf jaar oud zijn.
- Creëer functionele ruimtes: Om te voorkomen dat de broertjes- en zusjeskamer in een chaos vervalt, moet je de afzonderlijke ruimtes duidelijk van elkaar afbakenen. Er moet ook een vaste plaats zijn voor hun eigen speelgoed en het speelgoed dat ze delen. Kasten, planken en wandopbergers zorgen voor meer opbergruimte. U kunt dozen en manden gebruiken om hier specifiek orde te scheppen.
- Zorg voor terugtrekruimtes: Ook al spelen kinderen graag samen, ze hebben ook af en toe wat tijd voor zichzelf nodig. Kleine retraites kunnen worden gebruikt om te ontspannen of een dutje te doen. Luifels of tipi’s zijn bijvoorbeeld erg populair.
Hoe een kinderkamer kan worden ingedeeld met een variabele inbouwkast ziet u in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=BUOQFdIDy0g
3. de tijd van een gedeelde kamer moet worden beperkt

Hoe goed de ideeën voor het indelen van de kamer ook zijn, sommige kinderen voelen zich erg ongemakkelijk in een ingedeelde kinderkamer. Dat kan komen doordat de kamer te klein is of het leeftijdsverschil te groot. Maar het kan ook een kwestie van type zijn, hoe kinderen met deze situatie omgaan.
En niet alleen het leeftijdsverschil, maar ook de leeftijd van de kinderen speelt een belangrijke rol bij de indeling van een kinderkamer. Vooral vanaf de pre-puberteit kunnen kinderen door de eerste hormonale veranderingen erg prikkelbaar zijn, waardoor er meer ruzie ontstaat.
Uiterlijk in de puberteit moet u uw kind een eigen kamer geven. Het is belangrijk dat hij of zij zich kan terugtrekken en kan genieten van privacy.
Vooral met het oog op de ontdekking van seksualiteit is scheiding erg belangrijk. Dit geldt vooral bij de combinatie van jongen en meisje. Bij de inrichting van de eerste eigen kamer moet je je kind dan ook zeker volledige keuzevrijheid geven.
Let op: vanwege individuele karaktertrekken zijn sommige kinderen huiverig om een kamer te delen met hun broertjes en zusjes. Neem in dat geval de behoeften van uw kind serieus en denk na over andere mogelijke oplossingen.
4. leuke kinderboeken waarin het thema delen een belangrijke rol speelt
No products found.
No products found.
No products found.