Gezinstijd: tips om in het dagelijks leven quality time met elkaar door te brengen

In de huidige maatschappij is de tijd met het gezin vaak schaars. De baan speelt een zeer grote rol, zodat er in het dagelijks leven vaak weinig ruimte is om samen iets te doen. Toch …

Gezinstijd: tips om in het dagelijks leven quality time met elkaar door te brengen

familienzeit
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Gezinstijd: tips om in het dagelijks leven quality time met elkaar door te brengen
Wat betekent gezinstijd eigenlijk?

Met gezinstijd bedoelen we de momenten die we samen als gezin doorbrengen. Het gaat echter minder om de duur en meer om het optimaal benutten van de beschikbare tijd.

Hoe kan gezinstijd samengaan met een stressvol beroepsleven?

Zelfs als je weinig vrije tijd hebt en je werk een hoge prioriteit in je leven heeft, zijn er toch manieren om de tijd die je nog hebt optimaal te benutten.
Gelukkig kunnen veel ideeën gemakkelijk in het dagelijks leven worden opgenomen.

Wat kan ik in het weekend met het gezin doen?

U kunt het beste samen bedenken wat alle gezinsleden leuk zouden vinden om te doen. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, ga naar een pretpark, plan een fietstocht of geniet van de zon bij een meer in de buurt.
Probeer steeds nieuwe ervaringen op te doen die niet alleen voor u, maar ook voor uw kinderen interessant zijn.

In de huidige maatschappij is de tijd met het gezin vaak schaars. De baan speelt een zeer grote rol, zodat er in het dagelijks leven vaak weinig ruimte is om samen iets te doen.

Toch is gezinstijd uiterst belangrijk om een gezin op lange termijn te laten functioneren. Wij laten u daarom zien hoe u deze tijd bijzonder aangenaam kunt maken en geven u tips voor kleine of juist grotere uitstapjes

Onthoud altijd dat gezinstijd niet kan worden teruggewonnen. Werk dus, indien mogelijk, aan een iets minder druk schema om samen met uw gezin van uw leven te genieten.
[button] Verder lezen over het thema gezinstijd [/button]

1. gezinstijd is een beperkt goed

eine grosse familie beim gemeinsamen kochen
Maak intensief gebruik van de tijd met het kleine of het grote gezin.

De meeste mensen offeren een groot deel van hun tijd op aan hun werk. Natuurlijk is het noodzakelijk dat ouders geld verdienen om tenminste tot op zekere hoogte aan de wensen van de kinderen te kunnen voldoen. Alle ouders die het erg druk hebben, moeten echter goed nadenken over wat het belangrijkste is in het leven.

Is het echt een nulletje meer op het bankafschrift of tellen de eerste stapjes van de baby, de eerste val tijdens het fietsen of gewoon het lachen uit pure vreugde voor iets meer?

Mensen die gewend zijn elke dag ’s morgens het huis te verlaten en pas ’s avonds thuis te komen als de kinderen net naar bed zijn gebracht, vergeten vaak wat het eigenlijk betekent om van het leven te genieten.

Gezinstijd is juist daarvoor bedoeld. Samen momenten beleven die permanent in je geheugen worden opgeslagen. Ook al is de tijd soms kort, probeer altijd het beste te maken van momenten die alleen van jullie als gezin zijn.

2. Familietijd in het dagelijks leven – voor veel dingen heb je niet meer vrije tijd nodig.

Gezinstijd gaat niet alleen over eenmalige uitjes of een vakantie met het hele gezin. Het kan ook elke dag plaatsvinden, op alledaagse momenten waarop je heel dicht bij elkaar bent en naar elkaar luistert.

Hier volgt een korte lijst met enkele tips die gemakkelijk in uw dagelijkse routine kunnen worden geïntegreerd:

eltern backen mit ihrem kind
Zoek activiteiten die jullie als gezin leuk vinden.
 • Eet samen: Samen eten is een perfect ritueel om elk gezinslid aan het woord te laten.
  Leg de smartphone opzij en concentreer je op luisteren en natuurlijk genieten van de maaltijd.
 • Samen koken: Als de kinderen al wat ouder zijn, kun je ook samen koken. Terwijl de kleintjes nog instructies nodig hebben als hakhulp, kunnen de wat oudere kinderen al ijverig helpen.
 • Samen sporten: allerlei hobby’s zijn een uitstekende manier om nader tot elkaar te komen. Ook al heb je misschien nog geen idee hoe dat eruit moet zien, er zijn talloze dingen die je gegarandeerd nog niet geprobeerd hebt.
  Houd daarom een open geest en profiteer van zelfs korte momenten om te voetballen in de wei of samen te balanceren over een slackline.

Hoebeter jullie als koppel samenwerken, hoe meer waardevolle gezinstijd jullie aan het eind van de dag zullen hebben.
Daarom is het het beste om de huishoudelijke taken te verdelen, zodat jullie je meer kunnen concentreren op de goede dingen in het leven.

Een klein kijkje in het dagelijks leven van een gezin zie je in deze video:

Tip: Ook al is het niet altijd makkelijk om tijd te vinden, er zijn een heleboel dingen die weinig tijd kosten maar je als gezin wel aan elkaar binden.
Verschillende microavonturen vind je in ons aparte artikel.

3. bijzondere ervaringen die de gezinscohesie versterken

aktive familienzeit beim bootfahren
Samen de natuur ontdekken.

Met een baby verandert het leven voor het eerst en het is niet ongewoon dat er een dagelijkse routine ontstaat waarin weinig echte gezinstijd overblijft. Dit zou echter niet het geval moeten zijn.

Probeer daarom de verveling van alledag zo vroeg mogelijk tegen te gaan en organiseer uw dagelijkse routine duidelijk. Zo kunt u aan het eind van de dag en vooral elk weekend genieten van waardevolle gezinstijd, wanneer u niet nog de auto moet wassen, de was moet strijken of de gang moet schoonmaken.

Gebruik de vrije tijd actief om samen spelletjes te spelen, uitstapjes te maken of samen vrienden te bezoeken.

Om het combineren van gezin en werk wat gemakkelijker te maken, zijn er steeds meer mogelijkheden om de werktijd van het gezin te verdelen.
Hoe en wat dat precies in zijn werk gaat, kunt u hier op de website van het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend vinden.

In de volgende regels stellen wij kort enkele ideeën voor bijzondere gezinstijd voor.

3.1 De hoogste top beklimmen

Ga op zoek naar de hoogste piek in uw omgeving en begin uw wandeling of zelfs mountainbiketocht.

Het mooie van dit idee is dat je je omgeving steeds beter leert kennen en automatisch de actieradius van de fiets- of wandeltochten vergroot.

U kunt de moeilijkheidsgraad van de tochten eenvoudig aanpassen aan uw capaciteiten en de leeftijd van uw kinderen.

3.2 Een dierentuin bezoeken

ein kind steht vor einer giraffe
Zelden komen kinderen zo dicht bij dieren.

Dieren oefenen een ongelooflijke fascinatie uit op kinderen. Dus waarom gebruikt u uw gezinstijd niet om samen een klein dierenpark in de buurt of zelfs een grotere dierentuin te bezoeken?

Het beste is om direct op de desbetreffende website na te gaan wanneer er een diervoedering of andere speciale aanbiedingen, zoals een luchtshow, plaatsvinden.

3.3 Koekjes bakken

Vooral in de kersttijd is er bijna niets lekkerder dan de geur van vers gebakken koekjes. Waarom er geen familiedag van maken?

Ook al duurt het bakken van koekjes met kleine kinderen waarschijnlijk veel langer, het uitrollen van het deeg en het vormen van de koekjes brengt jullie op een heel bijzondere manier dichter bij elkaar.

3.4 Boulderen – gemakkelijk klimmen

In een boulderhal kunnen kinderen zich naar hartelust uitleven op steile wanden.
Ouders hoeven natuurlijk niet toe te kijken, maar zijn welkom om mee te doen.

In veel hallen is er ook gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie.

Tip: Oudere kinderen kunnen wat hoger klimmen op een echte klimwand of in een klimtuin.

Boeken om van de familietijd te genieten

No products found.

Gerelateerde berichten