U moet het aan uw kind overlaten om te beslissen wanneer het begint te oefenen. Aanbiedingen voor “oefensessies” met mama of papa kunnen nuttig zijn. Maar kinderen moeten niet te veel onder druk worden gezet.
Deskundigen raden nu af om op grote schaal zijwieltjes op kinderfietsen te gebruiken. Dat komt omdat zij kinderen een verkeerd gevoel geven. Kinderen rijden er vaak harder mee. Dit kan leiden tot valpartijen.
Het is begrijpelijk dat ouders hun kinderen willen beschermen tegen vallen, tegen neervallen en tegen pijn. Maar correct vallen moet ook worden aangeleerd. En zeker bij een geringe valhoogte en een lage snelheid is het risico op letsel relatief klein.
Fietsen moet je leren. Kinderen hebben hulp nodig bij hun eerste pogingen tot fietsen. Hier leest u hoe u uw kind kunt ondersteunen bij het leren fietsen.
[button]Kinderboeken over leren fietsen[/button]
Inhoudsopgave
1. geen overdreven ambitie
U moet uw kind zelf laten beslissen wanneer het begint te oefenen. Aanbiedingen voor “oefensessies” met mama of papa kunnen nuttig zijn. Maar kinderen moeten niet te veel onder druk worden gezet. Immers, als u zelf wilt leren fietsen, zult u de angst om te vallen sneller overwinnen.
2. step en loopfiets – evenwichtsoefening met een grote funfactor
Alvorens op de kinderfiets te oefenen, zijn stepjes of loopfietsen perfect om het evenwichtsgevoel te trainen. Ze zijn erg leuk en kinderen leren er spelenderwijs mee balanceren en sturen zonder al te ver te vallen. Want kinderen kunnen van beide veel gemakkelijker en veiliger afspringen.
3. geen zijwieltjes!
Deskundigen ontraden nu het wijdverbreide gebruik van zijwieltjes op kinderfietsen. Trainingswielen geven namelijk een vals gevoel van rijden. Kinderen rijden er vaak harder mee en dat kan leiden tot valpartijen, vooral in bochten, bergafwaarts of op ongelijke paden.
Kinderen die eerder op een step of loopfiets hebben gereden, maken vaak snel de overstap naar een echte kinderfiets. De fiets moet zo worden afgesteld dat kinderen met beide voeten op de grond kunnen zitten. Een fietshelm beschermt tegen valpartijen, die in het begin vaak onvermijdelijk zijn.
4. eerste rijoefeningen
Zodra het tijd is om te fietsen, kunt u tijdens de eerste oefeningen naast uw kind lopen en het aan de arm of schouder ondersteunen. Dit is beter voor het trainen van het evenwicht op de fiets dan de fiets bij het zadel vasthouden. Het is gemakkelijker om het rollen op de fiets een paar keer te oefenen voordat u gaat trappen. Als uw kind al een paar meter zelfstandig kan rollen, is het tijd om te beginnen met trappen.
Het remmen kunt u eerst oefenen met de terugtraprem. Daarna moeten kinderen ook de handrem leren gebruiken. En ook het nemen van bochten moet worden geleerd. Zoek voor deze eerste oefeningen een plek zonder ander verkeer. Zo kan uw kind het fietsen in een veilige omgeving oefenen.
https://www.youtube.com/watch?v=exlouokj7Vw
5. vallen hoort erbij
Het is begrijpelijk dat ouders hun kinderen willen beschermen tegen vallen, tegen nederlaag en pijn. Maar correct vallen moet ook geleerd worden. En vooral bij geringe valhoogten en lage snelheden is het risico op letsel nog relatief klein.
6 Oefening baart kunst
Voordat u met uw kind de weg op gaat, moet u het voldoende tijd geven om te oefenen en dingen uit te proberen. In het verkeer moeten kinderen snel kunnen reageren op nieuwe situaties, snel kunnen remmen, opzij kunnen kijken zonder te slingeren, hun snelheid kunnen beheersen bij het afdalen en zelfs in krappe situaties een obstakel kunnen ontwijken.
Aangezien kinderen in het begin vaak nog moeite hebben om zich aan andere weggebruikers aan te passen, gevaarlijke situaties correct te herkennen of snelheden in te schatten, moeten zij tot hun achtste jaar op de stoep rijden.
Deze en andere informatie kunt u lezen op de pagina’s van de ADFC. De ADFC Neurenberg heeft hier tips en regels voor het leren fietsen verzameld. Verdere tips over fietsen met kinderen vindt u hier.