Experimenten voor kinderen maken het mogelijk verschillende verschijnselen uit de omgeving te ontdekken en te verkennen.
Experimenten kunnen worden uitgevoerd met kleuren, lucht, water en vele andere elementen.
Iets oudere kinderen, wier aandachtsspanne en observatievermogen al enigszins ontwikkeld zijn, vinden experimenten met vuur zeker ook leuk.
Kinderen zijn erg nieuwsgierig en willen altijd iets nieuws leren. Experimenten voor kinderen zijn een goede manier om spelenderwijs kennis bij te brengen. Maar welke experimenten zijn er en voor welke leeftijdsgroep zijn ze geschikt?
In onze gids krijg je ideeën voor veel spannende experimenten voor kinderen. We leggen uit waarom experimenteren belangrijk is en welk leereffect experimenten bieden. Ook krijg je informatie over welke materialen je voor elk experiment nodig hebt.
[knop]Experimentenkits online kopen[/knop]
Inhoudsopgave
1. door experimenten worden kinderen kleine onderzoekers
Kinderen willen de wereld ontdekken met al hun zintuigen. En het maakt niet uit of het kleuters of schoolkinderen zijn. Kinderen houden ervan “waarom” te vragen en te observeren en hypotheses te testen. Naast het bijzondere leereffect staat natuurlijk het plezier van het experimenteren op de voorgrond. Want als kinderen zelf verschijnselen kunnen ontdekken, is het gemakkelijker ze te begrijpen.
Natuurlijk moet je het experiment aanpassen aan de betreffende leeftijd. Voor kinderen in de kleuterleeftijd zijn experimenten geschikt die weinig moeite kosten en bovendien veilig zijn. Voor experimenten op de basisschool zijn experimenten met water, lucht en vuur geschikt. Maar ook elektriciteit, licht of magneten zijn geschikt voor grote kinderexperimenten. Experimenten kunnen worden uitgevoerd op de kleuterschool, op school of thuis.
Experimentele kits voor kinderen
Kinderen kunnen hun omgeving ontdekken met behulp van experimenteer kits. Deze zijn verkrijgbaar voor de meest uiteenlopende gebieden.
Om kinderen te helpen onderzoeken en ontdekken, kunnen zowel scheikundige als wetenschappelijke experimenten worden gebruikt. Hieronder presenteren we veel verschillende experimenten om uit te proberen. Voor de meeste heb je alleen materialen nodig die je in het huishouden kunt vinden. Alleen voor sommige experimenten moet u extra materialen kopen.
Tip: Om de experimenten extra spannend te maken voor kinderen, kunt u het experiment vooraf introduceren. Laat de kinderen dan raden wat er tijdens het experiment zou kunnen gebeuren. Doe dan pas het experiment. Dit verhoogt de spanning over wat het resultaat zal zijn.
Voor meer suggesties en achtergrondinformatie over bepaalde onderwerpen kunt u terecht op de website van de stichting Haus der kleinen Forscher.
2. experimenten met water
Er zijn ongelooflijk veel verschillende experimenten met water. Dit element is bijzonder spannend en zeer gemakkelijk na te bootsen, omdat er doorgaans weinig materialen nodig zijn. De volgende twee experimenten met water zijn al geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.
Voor het eerste experiment heb je nodig:
- een glas
- water
- een stuk karton
Vul het glas met water. Het maakt niet uit hoeveel water erin zit. Plaats nu het stuk karton op de opening van het glas en draai het glas 180 graden. Zodra het glas op zijn kop staat, kun je het karton loslaten. Tegen de verwachting in schiet het water niet uit het glas, maar blijft het karton eronder hangen zodat er geen water ontsnapt.
Kinderen leren over luchtdruk door dit spannende en gemakkelijke experiment. Omdat er in het glas minder onderdruk is dan in de omgeving, ontstaat er een mini-vacuüm. De druk van buitenaf is groter, dus het karton wordt tegen het glas gedrukt en zorgt ervoor dat er geen water uitstroomt.
Voor het tweede experiment heb je nodig:
- Twee kommen
- Water
- Zout
Vul eerst beide kommen met water. Strooi vervolgens genoeg zout in één kom om een laagje zout op de bodem te vormen. Zet de twee kommen vervolgens een paar uur in de vriezer. Als je de kommen weer uit de vriezer haalt, zullen de kinderen versteld staan. Het water bevriest tot ijs, maar de water-zoutoplossing niet. Als de kinderen nu zout op het ijs strooien, smelt het.
Er ligt altijd een dun laagje water bovenop elke laag ijs, omdat de luchtdruk ervoor zorgt dat ijs begint te smelten. Als we er nu zout op doen, kan dit laagje niet meer bevriezen. De luchtdruk baant zich dus een weg door de lagen, met als gevolg dat het ijs steeds vloeibaarder wordt. Dit experiment heeft ook een goede alledaagse relevantie. Om de wegen in de winter ijsvrij te maken, strooit de wegenwacht er zout op.
Maar pas op: vanaf -21,6°C bevriest ook zout water!
3. natuurkundige experimenten met elektriciteit en licht
Veel mensen denken dat natuurkunde-experimenten alleen geschikt zijn voor oudere kinderen. Dit is natuurlijk niet het geval. Het onderwerp is zo uitgebreid dat er al leuke experimenten zijn voor kleuters. Het tweede experiment is echter wat lastiger en daarom meer geschikt voor oudere kinderen.
Voor het eerste experiment heb je nodig:
- een glas met een deksel
- water
- een munt
Plaats eerst het glas op de munt. Vul vervolgens het glas met water tot net voor de rand. Zodra het deksel op het glas wordt gedaan, kunnen de kinderen de munt niet meer zien. Maar hoe verdwijnt de munt zomaar?
Het water is een obstakel voor het licht. De munt weerkaatst de lichtstralen, zodat hij van opzij niet meer zichtbaar is. Omdat de munt van bovenaf nog steeds zichtbaar zou zijn, wordt het deksel gebruikt.
Hettweede experiment gaat over het maken van een batterij. Hiervoor heb je nodig:
- een aardappel
- een spies
- een mes
- een LED
- twee kabels met krokodillenklemmen
- vier vierkante koperen schijven met een gat
- vier schijven zink
Snijd de aardappel met het mes in vier even dikke plakken. De randstukken zijn niet nodig. Prik vervolgens met de shish kebabspies een gaatje in het midden van de aardappelstukjes. Steek nu alles op de spies in de volgende volgorde:
Koperen schijf, aardappel, zinkschijf, koperen schijf, aardappel, zinkschijf, koperen schijf, aardappel, zinkschijf.
Het is belangrijk dat de aardappelschijven elkaar niet raken.
Buig vervolgens de twee pootjes van de LED uit elkaar. Sluit nu één kabel aan op elk pootje van de LED. De andere twee uiteinden worden vastgehouden aan de buitenste metalen schijven. De LED brandt nu.
De twee metalen en het sap van de aardappel brengen een chemische reactie op gang. Hierdoor ontstaan elektronen die door de kabels kunnen stromen. De elektriciteit stroomt echter alleen als het circuit gesloten is.
Kant-en-klare elektrische bouwpakketten zijn een alternatief voor de hier gepresenteerde experimenten. Wij hebben de beste voor u vergeleken in onze bouwpakkettenvergelijking. Een ander alternatief zijn metalen bouwsets voor kinderen, die we ook voor u hebben vergeleken.
4. leuke experimenten met een ballon
Ballonnen zijngeweldig om mee te knutselen, maar ook om mee te experimenteren. Experimenten met dit gereedschap hebben vaak te maken met het thema lucht. In het volgende laten we je twee leuke experimenten zien om thuis te doen.
Voor het eerste experiment heb je nodig:
- een ballon
- plakband
- een speld
De ballon wordt opgeblazen en goed dichtgeplakt. Plak vervolgens ergens op de ballon wat plakband. Tussen de tape en de ballon mogen geen luchtbellen achterblijven. En nu komt het spannende moment. Een kind mag nu een speld in de ballon steken. En wat gebeurt er? Niets. De ballon barst niet.
Dit werkt omdat de tape een soort omhulsel is dat veel steviger is dan het rubber van de ballon. De tape houdt de ballon dus stabiel rond het gat. Als we nu de naald er weer uittrekken, stroomt de lucht heel langzaam door het ontstane gat naar buiten.
Voor het tweede experiment heb je nodig:
- een ballon
- een fles met een smalle hals
- een pakje bakpoeder
- azijn
- eventueel een trechter
Vul eerst de fles met het bakpoeder. Je kunt hiervoor eventueel een trechter gebruiken. Voeg nu minstens drie eetlepels azijn toe. Dan moet je snel de ballon over de hals van de fles doen. De ballon zal als bij toverslag omhoog gaan en zich vullen met lucht.
Bijde reactie van zuiveringszout, azijn en zuurstof komt koolstofdioxide vrij. Dit is gasvormig en heeft meer ruimte nodig dan in de fles beschikbaar is. De lucht ontsnapt dus in de ballon, die vervolgens begint te groeien.
5 Coole experimenten met vuur
Vuur kan zeer gevaarlijk zijn. Daarom moet altijd bijzonder voorzichtig te werk worden gegaan bij experimenten met vuur. Allereerst mogen dergelijke experimenten alleen worden uitgevoerd als er een volwassene bij is. Het is ook raadzaam om een kom of emmer water klaar te hebben staan voor het geval het vuur zich onverwachts uitbreidt. Vergeet ook niet het haar vast te binden en de mouwen op te stropen.
Voor het volgende experiment voor kinderen heb je nodig:
- een kaars
- een aansteker of lucifer
Steek de kaars aan en wacht tot de was vloeibaar is geworden. Nu moet alles heel snel gebeuren. Blaas de kaars uit en houd opnieuw een vlam op enkele centimeters afstand van de lont in de opstijgende rook. Hoewel de kaars eigenlijk al was uitgegaan, zal ze opnieuw branden.
Het is verbazingwekkend dat de kaars kan ontbranden ook al raken de lont en de vlam elkaar niet. De kaarsrook creëert een onzichtbare lont. Zo leren de kinderen dat zelfs een gedoofd vuur nog enige tijd brandgevaarlijk kan zijn.
Let op: op platforms als YouTube staan talloze filmpjes waarin gevaarlijke experimenten met vuur worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat uw kinderen deze experimenten niet kopiëren.
5. online experimentele kits kopen
No products found.
No products found.
No products found.