Donaties voor kinderen: u kunt meer dan geld doneren

Donaties voor kinderen zijn een belangrijk middel om kinderarmoede te bestrijden en kinderen in nood te helpen. Zowel in Duitsland, in Afrika als in Azië of Zuid-Amerika zijn er talloze kinderen die hulp nodig hebben. …

Donaties voor kinderen: u kunt meer dan geld doneren

kinder mit offenen händen bittet um hilfe
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Donaties voor kinderen: u kunt meer dan geld doneren
Naar welke gebieden gaan de donaties voor kinderen?

Donaties voor kinderen worden op veel verschillende manieren gebruikt, dus u moet altijd goed kijken naar het doel van de betreffende donatieorganisaties.

Wat is kindersponsoring?

Door kindersponsor te worden, steunt u een kind niet alleen tijdelijk, maar permanent. Onder andere UNICEF biedt deze mogelijkheid.

Kan ik ook materiële goederen doneren?

Veel hulporganisaties geven de voorkeur aan geldelijke donaties en wijzen donaties in natura meestal volledig af vanwege de grote logistieke inspanning die daarmee gepaard gaat.

Donaties voor kinderen zijn een belangrijk middel om kinderarmoede te bestrijden en kinderen in nood te helpen. Zowel in Duitsland, in Afrika als in Azië of Zuid-Amerika zijn er talloze kinderen die hulp nodig hebben. Omdat het echter niet altijd gemakkelijk is om gerenommeerde hulporganisaties te vinden, willen wij uw zoektocht wat vergemakkelijken enu verschillende projecten en mogelijkheden voor donaties in geld en in natura laten zien.

[button]Verdere literatuur over het thema fondsenwerving[/button]

1. de meeste donaties voor kinderen komen binnen

Kerstmis is de tijd van de donaties:

Ongeveer 1/5 van alle donaties voor kinderen komt bij organisaties binnen in de laatste maand van het jaar. Liefdadigheid speelt dus voor veel mensen een bijzondere rol met Kerstmis.

Er bestaan talloze bedrijven die zich inzetten voor kinderen in nood. Hoewel dit vaak stichtingen zijn, hoeft dit niet te betekenen dat het gedoneerde geld ook daadwerkelijk daar terechtkomt waar het nodig is.

In het algemeen kan het daarom geen kwaad om de betreffende hulporganisatie wat beter te bekijken en je niet blind te staren op websites of posters waarop je hongerige kinderen ziet.

Zelfs als de meerderheid van alle hulporganisaties een goede naam heeft en transparant werkt, is het toch duidelijk dat er soms veel geld moet worden uitgegeven aan bureaucratische en logistieke taken, zodat het deel dat daadwerkelijk bij de kinderen terechtkomt relatief klein is.

Afhankelijk van de organisatie en het nagestreefde doel wordt soms slechts 2% of 3% besteed aan administratieve taken. In andere gevallen echter bedraagt het percentage inclusief reclame en public relations 20%, 30% of meer.

Tip: Gerenommeerde hulporganisaties publiceren hun jaarverslagen, zodat u hun uitgaven in detail kunt volgen.

2 Deze organisaties zijn goede plaatsen om geld in te zamelen voor kinderen

Kinderarmoede en kinderarbeid zijn nog steeds kwesties die ons bewust maken van onze bevoorrechte positie.
Dat maakt het des te belangrijker om het werk te steunen van mensen die zich inzetten voor kinderen over de hele wereld.

Daarom willen we u in de volgende paragrafen kort voorstellen aan enkele organisaties waar u een zinvolle donatie kunt doen.

2.1 Deutsches Kinderhilfswerk – Donaties voor kinderen in Duitsland

Kind sitzt vor einer mit Graffiti beschmierten Wand
Ook in Duitsland zijn er veel kinderen die hulp nodig hebben.

Het Duitse Kinderfonds zet zich sinds haar oprichting in voor kansarme kinderen binnen Duitsland. De organisatie ondersteunt veel verschillende projecten op verschillende gebieden. Voor de huidige gelegenheid gaat het ook om talrijke projecten met vluchtelingenkinderen.

De focus van de non-profitorganisatie ligt op de bestrijding van armoede onder kinderen. Maar omdat een groot deel daarvan te maken heeft met een gebrek aan onderwijs, steunt het Duitse Kinderfonds verschillende projecten waarin kinderen leren een eigen mening te vormen en kansen krijgen om te spelen.

Meer informatie over hoe u kunt doneren aan het Duitse Kinderfonds vindt u hier.

2.2 Kindernothilfe – internationale hulp voor kinderen in crisisgebieden

Slums in Indien
In veel gebieden in de wereld lijden kinderen onder de gevolgen van armoede.

Kindernothilfe is een christelijke kinderhulporganisatie die kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een toekomst probeert te geven.

De focus ligt niet zozeer op directe hulp, maar vooral op het helpen van kinderen om zichzelf te helpen, de rechten van kinderen af te dwingen en kinderen in nood kansen te geven om hun situatie op lange termijn te verbeteren. Het hoofddoel is kinderen te beschermen tegen geweld, ellende en armoede.

Hoe u rechtstreeks geld kunt doneren vindt u hier op de homepage van Kindernothilfe.

2.3 Artsen zonder Grenzen – medische zorg met vrijwilligers verzekeren

Ärztin hilft armen Kindern
De organisatie werkt met veel vrijwilligers.

De wereldwijd erkende organisatie is betrokken bij verschillende crisisgebieden over de hele wereld.
Vooral kinderen, wier immuunsysteem nog relatief zwak is, lijden onder ondervoeding, slecht drinkwater en een gebrek aan gezondheidszorg.

Artsen zonder Grenzen probeert kinderen te helpen door middel van uitgebreide vaccinaties, specifieke voedingsprogramma’s of acute hulp bij ziekte.

IBAN en BIC van de Artsen zonder Grenzen donatierekening vindt u hier.

2.4 UNICEF – wereldwijde kinderhulp in meer dan 150 landen

UNICEF-Begriffe
De organisatie voert ook op politiek niveau campagne voor kinderrechten.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) probeert kinderrechten bindend te maken voor alle landen en kinderen in nood te helpen.

Daarbij werkt UNICEF zowel in langetermijnprojecten om kinderen een vreedzame en veilige toekomst te bieden, als in situaties waarin snelle hulp nodig is.

Medewerkers van UNICEF zorgen ervoor dat alle mensen in de wereld toegang hebben tot schoon drinkwater, worden beschermd tegen geweld en kinderarbeid, en medische zorg krijgen.

Naast directe donaties voor kinderen richt UNICEF zich op het maken van een verschil op politiek niveau.

Op de website van UNICEF heb je de mogelijkheid om een kind te sponsoren door maandelijks te doneren of om eenmalig te doneren voor kinderen. Naast het sponsoren van een kind kunt u ook specifieke UNICEF-hulpgoederen selecteren waarvoor uw gedoneerde geld bestemd is.
De organisatie sluit donaties in natura echter uit.

Klik hier voor de website met de donatiemogelijkheden.

Let op: Ondanks de uitstekende transparantie is het aandeel van de administratie- en reclamekosten met een kleine 20 % relatief hoog.

2.5 SOS Kinderdorpen – vertegenwoordigd op alle continenten

De functie van SOS Kinderdorpen, die velen waarschijnlijk wel kennen, is weeskinderen of kinderen die door hun ouders in de steek zijn gelaten een plek te geven om te wonen. Kinderen krijgen zo de kans om te wennen aan vaste hechtingsfiguren, omdat de betreffende SOS Kinderdorpenmoeder permanent bij hen woont.

In totaal bestaat elk SOS Kinderdorp uit ongeveer 50 tot 150 personen om de kinderen een soort dorpsgemeenschap te bieden. Daarnaast houdt de organisatie zich echter ook bezig met onderwijs, medische hulp en het realiseren van kinderrechten.

De donatiemogelijkheden van SOS Kinderdorpen vindt u hier. Speciale informatie over donaties in natura vindt u hier.

2.6 Duitse Agro Actie – hier gaat uw geld naartoe

Kind hält ein Schild mit der Aufschrft "I'm hungry" in den Händen
Honger is nog steeds een van de grootste problemen ter wereld.

German Agro Action (Deutsche Welthungerhilfe ) zet zich vooral in voor de acute bestrijding van hongersnood in crisisgebieden.
Afhankelijk van de actuele situatie verandert de focus daarom van tijd tot tijd.

Met gerichte projecten probeert de hulporganisatie kleine boeren in staat te stellen hun bestaan op lange termijn veilig te stellen, zodat zij een droogte in de toekomst beter aankunnen.

De organisatie, die transparant werkt, geeft relatief weinig geld uit aan administratiekosten, public relations en reclame, zodat het grootste deel van uw donatie daadwerkelijk ten goede komt aan het betreffende project.

U kunt hier doneren.

2.7 Duitse Stichting Kinderkankerhulp – hoe kinderen met kanker te helpen

Elk jaar krijgen tot 2000 kinderen in Duitsland de diagnose kanker. Ook al zijn de genezingskansen nu zeer goed, deze fase is vaak een van de ergste in het leven van veel gezinnen.

Om het onderzoek te bevorderen en gezinnen van kinderen met kanker te helpen, is de organisatie, die is aangesloten bij de Duitse kankerhulp, afhankelijk van giften.

De bijbehorende link naar de organisatie vindt u hier.

Let op: Deze lijst pretendeert niet volledig te zijn. Er zijn ook vele andere gerenommeerde hulporganisaties.

3. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Steuererklärung an das Finanzamt
Donaties zijn fiscaal aftrekbaar.
Krijg ik een ontvangstbewijs voor donaties voor kinderen?

In de regel geven alle hulporganisaties automatisch een ontvangstbewijs af voor bedragen van 25 euro of meer.

Is het mogelijk om anoniem te doneren?

Voor kinderen heb je over het algemeen de mogelijkheid om anoniem te doneren. Afhankelijk van de organisatie gelden er echter verschillende limieten om redenen van gegevensbescherming.

Waarom accepteren veel hulporganisaties geen donaties in natura?

Helaas zijn de logistieke inspanningen in veel gevallen groter dan de daadwerkelijke baten. Bovendien passen de donaties niet noodzakelijkerwijs bij het doel van de afzonderlijke projecten van de hulporganisatie.

Kan ik mijn knuffels doneren?

Wij informeren u over de mogelijkheden van het doneren van knuffels in ons aparte artikel.

Donaties in natura voor kindertehuizen zijn vaak welkom, omdat het budget voor speelgoed meestal zeer beperkt is.

4 Verder lezen over fondsenwerving

No products found.

Gerelateerde berichten