De tuin voor kinderen: ideeën voor een kindvriendelijke belevenistuin

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen altijd iets nieuws ontdekken. Een tuin biedt de kleintjes talloze mogelijkheden om het onbekende te verkennen. Een tuin kan echter ook veel gevaren voor kinderen inhouden die niet altijd voor …

De tuin voor kinderen: ideeën voor een kindvriendelijke belevenistuin

kleines kind gießt blumen im garten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. De tuin voor kinderen: ideeën voor een kindvriendelijke belevenistuin
Hoe maak ik de tuin veilig voor kinderen?

Zorg voor een geschikte omheining, geen tuinvijver, berg materiaal veilig op in het gereedschapsschuurtje en plant in geen geval giftige planten. Meer details vindt u in hoofdstuk 2.

Welke speeltoestellen zijn populair bij kinderen in de tuin?

De populairste speeltoestellen zijn zandbakken, schommels, glijbanen, klimrekken, speelhuisjes, trampolines, wippen en pierenbadjes. Zorg er wel voor dat de speeltoestellen geschikt zijn voor de leeftijd.

Welke speeltoestellen kun je zelf bouwen?

De klassieke schommel van een autoband, een indianentent of een zandbak in piratenstijl zijn snel gemaakt en zien er geweldig uit. We hebben hier de instructies gegeven.

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen altijd iets nieuws ontdekken. Een tuin biedt de kleintjes talloze mogelijkheden om het onbekende te verkennen. Een tuin kan echter ook veel gevaren voor kinderen inhouden die niet altijd voor de hand liggen.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten in je tuin als je kinderen er zonder toezicht spelen. We geven u ook tips over hoe u van de tuin een echte avonturenspeelplaats voor kinderen kunt maken. We laten ook verschillende doe-het-zelf-ideeën zien.

[button]Kinderboeken over tuinen[/button]

1. een tuin biedt tal van mogelijkheden om te ontdekken

In bomen klimmen

Kinderen klimmen graag in bomen. Voor de meeste ouders is dat echter veel te gevaarlijk. Om de ontdekkingsgeest van kinderen niet af te remmen, moet u uw kind niet verbieden in bomen te klimmen. Zorg er wel voor dat de bomen hiervoor geschikt zijn en geen rotte takken hebben. U kunt ook zachte matten neerleggen ter bescherming.

Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen en zich uit te leven. Omdat de ruimte binnen de eigen vier muren meestal erg beperkt is, is een tuin een goede plek om de bewegingsdrang van een kind te bevredigen. Extra speeltoestellen zoals een schommel, een klimrek en een glijbaan bieden plezier en spel voor het hele gezin.

Al deze speeltoestellen bieden kinderen ook educatief waardevolle ervaringsmogelijkheden. De verschillende bewegingen trainen onder meer het evenwichtsgevoel, de motoriek en de tastzin.

Een tuin is al een groot plezier voor kleine kinderen. Ze genieten ervan om groenten en fruit te zien groeien aan verschillende planten. Omdat de meeste kinderen op latere leeftijd willen helpen in de tuin, is het ook een goed idee om een apart bed voor kinderen aan te leggen. Daarin kunnen ze hun eigen planten zaaien. Bijzonder geschikt zijn bijvoorbeeld kruiden en struiken waarop verschillende soorten bessen groeien.

Maar ook op het gebied van wilde dieren kunnen kinderen veel ontdekken in de tuin. Terwijl sommige dieren vooral schadelijk zijn voor planten, zijn andere insecten nuttig voor het onderhoud van de tuin. Het is ook leuk om een insectenhotel of een egelburcht te bouwen.

2. de tuin kindveilig maken

kleines Kind nah an einem Teich
Zelfs een ondiepe vijver in de tuin kan een ernstig gevaar worden voor kinderen.

Een tuin kan echter ook een gevaar worden voor kinderen. Dat geldt vooral voor bronnen van gevaar waarvan ouders zich meestal niet op het eerste gezicht bewust zijn. Daarom geven wij u graag enkele tips over hoe u uw kinderen kunt beschermen.

Bij het ontwerpen van uw tuin moet u hier zeker op letten:

 • Geschikte omheining: Kinderen houden ervan de hele wereld te ontdekken. Ze zijn dan ook niet bang om het terrein te verlaten. Zorg daarom voor een veilige omheining. De minimale hoogte moet ongeveer een meter zijn. Als u een verhoogd terras heeft, kan een extra omheining bescherming bieden tegen vallen.
 • Laateen tuinvijver achterwege: Ook, of juist omdat kinderen zo dol zijn op het element water, kunt u beter geen vijver in uw tuin aanleggen. Als uw kind er ongemerkt in valt, kan dat levensgevaarlijk zijn. Dit geldt ongeacht hoe diep de vijver is.
 • Berg tuingereedschap op in de schuur: Apparatuur, gereedschap en meststoffen kunnen een gevaar worden als ze binnen het bereik van kinderen liggen. Om de tuin kindveilig te maken, moet u ze daarom opbergen in een gereedschapsschuurtje. Een schuur of hut is ook goed voor het opbergen van tuinmeubilair in de winter.
 • Koop geen giftige planten: Ook bij de keuze van planten moet u met een aantal zaken rekening houden. Als kinderen zonder toezicht in de tuin ravotten, moet u erop letten dat u geen giftige planten zaait. Dit zijn bijvoorbeeld de lijsterbes, de taxus en de arbor vitae. Meer informatie over giftige planten vindt u hier.

3. Zorg voor open ruimtes en geschikte speeltoestellen

kleines Mädchen schaukelt im Sonnenuntergang
Schommels geven kinderen een gevoel van vrijheid.

Er zijn veel spannende speeltoestellen die geschikt zijn voor een kleine avontuurlijke speeltuin in je eigen tuin.
De populairste speeltoestellen voor kinderen zijn:

 • Zandbak
 • Schommel
 • Glijbaan
 • Klimrek
 • Speelhuis
 • Trampoline
 • Wip:
 • Pierenbadje

Zorg er wel voordat de speeltoestellen geschikt zijn voor de leeftijd, gemaakt zijn van natuurlijke materialen en een blauw GS-keurmerk hebben. Veranker ook alle frames stevig aan de grond zodat er geen risico op letsel is. Bovendien moeten de toestellen regelmatig worden onderhouden. Als de kinderen nog erg jong zijn, moet er minstens één toezichthouder in de buurt zijn.

Idealiter bestaat een tuin niet alleen uit een terras en een speeltuin. Kinderen hebben een open grasveld nodig om te spelen en te ravotten. Hier kunnen ze voetballen, een holletje bouwen of picknicken.

4. DIY-ideeën voor de eigen tuin

Als u een tuin aanlegt, kunt u er met een paar eenvoudige hulpmiddelen een avontuurlijke speelplaats voor uw kind van maken. In het volgende geven we u een paar ideeën over hoe u met weinig moeite individuele speelvoorzieningen kunt bouwen.

4.1 Een schommel maken van oude autobanden

ein kleiner Junge schaukelt auf einer Schaukel aus einem Autoreifen
Een schommel op autobanden zorgt voor een bijzondere schommelervaring.

Een autobandschommel is al niet meer weg te denken uit veel kinderspeelplaatsen. Maar je kunt deze schommel ook zelf thuis maken in een paar stappen.

Alles wat je nodig hebt is

 • een rubberen band,
 • een touw van ongeveer 12 mm dik en
 • touwverbinders, ringen en haken.

Eenconstructie van houten balken kan dienen als frame. Je kunt dit zelf bouwen of in een winkel kopen. Bevestig vervolgens de touwen en de hoepels aan de dwarsbalken. Als je een stabiele boom hebt, kun je daar ook de touwen aan bevestigen.

Tip: Een nieuw schommelframe kan behoorlijk duur zijn. Kijk daarom of je een tweedehands schommelframe kunt kopen. Soms hebben vrienden of kennissen een schommelframe dat niet meer in gebruik is.

4.2 Een indianentent bouwen

zwei Kinder spielen Indianer in einem Zelt
In een zelfgebouwde indianentent kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten.

Een kinderhuis in de tuin is een ideaal toevluchtsoord voor kinderen. Het biedt hen ook de mogelijkheid om zich onder te dompelen in een fantasiewereld en in andere rollen te glijden. Er zijn veel verschillende aanbiedingen op internet en in speciaalzaken.

Maar u kunt ook een individueel kinderhuis bouwen in de vorm van een Viking- of indianentent. Ook al vergt de bouw wat tijd en handigheid, u zult achteraf des te meer plezier beleven aan de individuele tent, die naar de wensen van uw kinderen kan worden vormgegeven.

U heeft nodig:

 • 4 tot 5 vierkante balken van ongeveer 150 cm lang
 • een touw
 • een boormachine
 • stof naar keuze

Boor eerst ongeveer 15 cm onder de rand een gat in alle vierkante balken, waardoor het betreffende touw kan worden getrokken. Verbind nu de vierkante balken met behulp van het touw, zodat ze het bovenste deel van de tent vormen. Vervolgens kunt u de onderste uiteinden in een cirkel opstellen. Bevestig vervolgens het doek door het aan de houten constructie vast te nieten.

Tip: Als u de tent in de tuin wilt laten staan, moet u waterdichte stof gebruiken.

4.3 Bouw een zandbak in piratenstijl

Junge und Mädchen in Piratenkostümen
Piraten hebben een grote fascinatie voor zowel jongens als meisjes.

In geen enkele tuin mag een zandbak ontbreken. Tegenwoordig is het een van de populairste speeltoestellen, vooral voor kleine kinderen. Het is meestal een houten of plastic constructie die een vierkant of rechthoek vormt.

Om de zandbak echter nog spannender en individueler te maken, is het een goed idee om hem te ontwerpen in de vorm van een boot of schip. Daartoe worden de houten planken in de vorm van een boot in elkaar gezet. Een extra zeil is niet alleen een visueel hoogtepunt, maar biedt de kleintjes ook optimale bescherming tegen de zon tijdens het spelen.

Meer leuke ideeën voor de tuin ziet u in deze video:

5. kinderboeken over tuinen

No products found.

Gerelateerde berichten