De hik bij baby’s: oorzaken en tips

De hik bij baby’s komt vooral voor in de eerste levensweken. De hik is normaal, ongevaarlijk en geen reden tot bezorgdheid. De hik bij je baby ontstaat doordat de middenrifspieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. …

De hik bij baby’s: oorzaken en tips

Schluckauf bei Babys ist kein Grund zur Besorgnis
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. De hik bij baby’s: oorzaken en tips
 • De hik bij baby’s komt vooral voor in de eerste levensweken. De hik is normaal, ongevaarlijk en geen reden tot bezorgdheid.
 • De hik bij je baby ontstaat doordat de middenrifspieren nog niet volledig ontwikkeld zijn.
 • De hik is een natuurlijke reflex. Zowel in de baarmoeder als bij pasgeborenen voorkomt het dat er per ongeluk vocht in de longen komt.

Misschien heb je het tijdens je zwangerschap in je buik gevoeld: baby’s hebben vaak de hik. De hik is bij baby’s – net als bij volwassenen – een natuurlijke en ongevaarlijke reflex. Maar waarom en waar komen ze vandaan, hoe kom je van de hik af en wat kun je doen om ze te voorkomen? Al deze vragen komen aan bod in de volgende gids.

1. De hik veroorzaakt een spasme van het middenrif…

Diafragma: een belangrijke spier

Het middenrif is een platte spier die de buikholte scheidt van de borstholte. Het is verantwoordelijk voor driekwart van de spierarbeid tijdens de inademing.

De oorzaak van de hik bij baby’s is een krampachtige samentrekking van het middenrif. Normaal ontsnapt de adem door de opening tussen de stembanden. Maar omdat deze spleet zich reflexmatig sluit wanneer het middenrif verkrampt, hoopt de lucht zich op. Zodra de lucht ontsnapt, ontstaat het hikken en gorgelen dat typisch is voor de hik. Dit proces is niet gevaarlijk, normaal en soms zelfs heel belangrijk.

2. De hik verhindert het inademen van vloeistof.

De hik is ook een reflex die van nature optreedt als bescherming tegen het inslikken of inademen van vloeistoffen . Als het ademhalingsritme verandert, bijvoorbeeld bij borstvoeding of slapen, kan je baby de hik krijgen.

Wenn das Baby ein Bäuerchen macht, hat es weniger Schluckauf. Dazu im Arm halten und sanft auf den Rücken klopfen.
Laat je baby na elke maaltijd boeren, dit verkleint de kans op de hik.

Zelfs als je pasgeborene de hele tijd lijkt te hikken, hoef je je geen zorgen te maken. Dat komt omdat het middenrif van baby’s nog niet “af” is en bij elke groeispurt weer verandert. Vooral pasgeborenen die nog borstvoeding krijgen, hebben de hik. Hier kan het gebeuren dat alles tegelijk gebeurt: Moedermelk wordt ingeslikt en lucht ingeademd. Dan sluit het strottenhoofd zich – en de baby hikt.

De verloskundige legt in de volgende video uit dat de hik bij pasgeborenen volkomen normaal en ongevaarlijk is:

3. spugen als begeleidend symptoom van de hik

Als je baby niet alleen vaak de hik heeft, maar ook spuugt na het drinken uit een flesje of na het geven van borstvoeding, is dit een normale bijwerking. Het gebeurt meestal omdat een pasgeboren baby te snel drinkt, zich verslikt en tegelijkertijd probeert in te ademen. Wanneer tijdens het drinken lucht wordt ingeslikt, vormt zich in de maag onder de melk een luchtbel. Als deze lucht zich een weg naar boven baant, komt er meestal een beetje melk mee en hikt en spuugt de baby. De hik heeft overigens een heel nuttige functie voor de baby: hij helpt de lucht veel sneller uit de maag te krijgen. Overigens is spugen niet problematisch, maar als het steeds als een guts en in een grote boog gebeurt, moet u het door uw kinderarts laten nakijken.

4 Wat kan helpen tegen de hik bij baby’s? Je kunt de hik stoppen en voorkomen met deze 5 tips

Als de baby voortdurend hikt, vragen veel ouders zich af hoe lang ze deze aandoening in de gaten moeten houden of hoe ze van de hik af kunnen komen. Voor velen is het echt moeilijk om een baby met de hik in de gaten te houden. Probeer alsjeblieft geen huismiddeltjes die vaak voor volwassenen worden aanbevolen, zoals je neus vasthouden. In plaats daarvan kun je deze 6 tips proberen om de hik te laten zakken en je kind een beetje rust te geven. Maar zelfs als de hik niet stopt, een kleine troost voor u en uw baby: de hik wordt door de kleintjes waarschijnlijk helemaal niet als slecht of onaangenaam ervaren – velen sluimeren zelfs zonder problemen weg.

Entspannen durch Massage oder Lachen, weil gekitzelt wird - beides ändert den Atemrhythmus und reduziert Schluckauf.
Een zachte massage of een beetje kietelen van de voetzolen – probeer eens of deze tips je baby helpen tegen de hik
.

 • Voorkom de hik: boert je baby na elke voeding of fles, vooral als je je baby daarna wilt laten slapen. Neem hiervoor je baby in je armen en klop hem heel licht op de rug.
 • Warmte helpt vaak als het boeren al begonnen is, bijvoorbeeld een matig warm (niet heet!) korrelkussen op de buik van de baby.
 • Het klinkt vreemd, maar het helpt: blaas zachtjes in het gezicht van je baby . Het veranderde ademhalingsritme kan het middenrif ontspannen en de hik verdwijnt.
 • Lachen kan de hik ook stoppen door de verandering van het ademhalingsritme. Probeer zachtjes de voetzolen van je baby te kietelen.
 • Bied je baby altijd een slokje van iets te drinken aan na het eten (dit helpt vooral goed bij iets oudere baby’s) of geef de fopspeen.
 • Een zachte babymassage helpt uw kind rustiger te ademen en zo het middenrif te ontspannen.

Gerelateerde berichten