Coole spellen voor jongens: de beste jongensspellen voor binnen

Spelletjes voor jongens en meisjes zijn niet fundamenteel verschillend. Toch zijn er enkele spelletjes die als jongensspelletjes kunnen worden beschouwd omdat ze wat meer actie bevatten. In onze gids presenteren we verschillende coole spellen voor …

Coole spellen voor jongens: de beste jongensspellen voor binnen

Spiele für Jungs
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Coole spellen voor jongens: de beste jongensspellen voor binnen
Wat maakt spelletjes voor jongens?

Spellen voor jongens zijn vaak meer competitiegericht, vereisen strategische actie of zijn technisch veeleisend.

Welke spellen zijn geschikt voor buiten?

Hier vindt u een kleine verzameling spelideeën. Let er bij buitenspelen op dat jongens de juiste kleding meenemen of dragen.

Welke spelletjes zijn geschikt voor binnen?

Spelletjes met veel actie kunnen ook binnenshuis worden gespeeld. De woonkamer kan ineens een spannende hindernisbaan worden.

Spelletjes voor jongens en meisjes zijn niet fundamenteel verschillend. Toch zijn er enkele spelletjes die als jongensspelletjes kunnen worden beschouwd omdat ze wat meer actie bevatten.

In onze gids presenteren we verschillende coole spellen voor jongens die zowel binnen als buiten kunnen worden gespeeld.

[button]”Vallei van de Vikingen”, het kinderspel van het jaar 2019[/button]

1. coole spelletjes voor jongens zijn veelzijdig

zwei Jungs liegen mit einer Lupe im Gras und erforschen die Umgebung
Jongens houden ervan om dingen te ontdekken.

In tegenstelling tot spelletjes voor meisjes verschillen spelletjes voor jongens vooral doordat het idee van competitie op de voorgrond staat.
De klassieke test van de moed speelt voor meisjes een eerder ondergeschikte rol, maar maakt voor veel jongens deel uit van het opgroeien.

Zin voor avontuur en veel beweging helpen om overtollige adrenaline kwijt te raken en zorgen voor meer ontspanning en de mogelijkheid om open te staan voor rustigere spelletjes.

Bordspellen en indoor speelgoed zijn vaak technisch georiënteerd. Graafmachines, tractoren en auto’s worden hier gebruikt. Ook het bouwen van bouwwerken met Lego-stukjes speelt voor veel jongens een belangrijke rol.

Naarmate ze opgroeien, spelen bijna alle jongens naast sport- of bordspellen ook video- of computerspellen. Maar ook hier overheersen actie, avontuur en strategie.

Tip: Probeer je niet te veel te oriënteren op klassieke genderclichés, maar bied zowel meisjes als jongens de mogelijkheid om de ideeën die hen op dat moment opwinden in praktijk te brengen.

2. spelletjes voor jongens – de beste ideeën voor buiten

In deze rubriek presenteren we verschillende gratis spelletjes die je heerlijk thuis in de tuin of zelfs in het bos kunt spelen.
De meeste spelletjes voor jongens zijn zowel geschikt voor jonge kinderen als voor opgroeiende kinderen van 8 of 10 jaar.

2.1 Ver en ver gooien

zwei Jungs werfen Steine ins Wasser
Gooiwedstrijden kunnen heel veelzijdig zijn.

Naast het klassieke blikgooien met een bal, lenen veel verschillende voorwerpen zich voor het gooien. Maak dus gebruik van de mogelijkheden die de natuur je biedt om kleine wedstrijdjes te houden.

Trek een startlijn op de grond en bepaal een doel dat geraakt moet worden. Je kunt bijvoorbeeld sneeuwballen of dennenappels naar een boom in het bos gooien.

Ook steengooien bij een nabijgelegen rivier of meer is geschikt. Hoewel de behendige handbeweging nog relatief moeilijk is voor 4-jarige jongens, zouden 6-jarige kinderen na een paar pogingen een paar sprongen over het water moeten kunnen maken.

Natuurlijk kun je ook je toevlucht nemen tot ballen of frisbeeschijven om op het land of in het water te spelen.

Tip: Vergroot geleidelijk de afstand tot het doel om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

2.2 Watergevecht – veel plezier in de zomer

Voor een watergevecht heb je veel waterballonnen nodig. Verdeel de groep kinderen in twee teams en begin ze naar elkaar te gooien.

Je kuntook de instructies veranderen zodat de kinderen in een kring een waterballon naar elkaar moeten gooien. Vroeg of laat zullen alle waterballonnen barsten en voor veel gelach zorgen.

2.3 Kruiwagenrace – teamwork voor succes

Schubkarrenrennen am Strand
Een kruiwagenrace is iets voor elke leeftijdsgroep.

Bij een kruiwagenrace steunt de ene speler op zijn handen terwijl de andere de benen pakt en samen moeten ze zo snel mogelijk langs een vastgestelde route rennen.

Deze route hoeft natuurlijk niet alleen rechtdoor te gaan, zodat alle kinderen het in teams van twee direct tegen elkaar kunnen opnemen, maar kan ook bestaan uit een kleine hindernisbaan.

2.4 Middeleeuwse spelletjes voor jongens

Terwijl veel meisjes zichzelf meer zien als prinsessen, ligt voor jongens de nadruk op ridders die onderling vechten.

Naast toernooispelletjes waarbij de kleintjes kunnen strijden in zwaardgevechten (met ballonzwaarden) of moeten proberen met een staf (de lans) nauwkeurig een ringetje te raken, kunnen ze ook een kasteel bouwen.

Elk kind kan zijn eigen kasteel maken van grote kartonnen dozen. Een kleuter heeft nog wat hulp van de ouders nodig.
Maar het gebruik van potlood, papier en schaar traint de fijne motoriek en helpt bij de cognitieve ontwikkeling.

2.5 Spelenderwijs evenwicht trainen

Füße auf einer Slackline
Trainen op een slackline vereist een goede focus.

Of jongens nu voetballen, tennissen, basketballen of gaan klimmen, voor bijna alle sporten hebben kinderen een goed evenwicht nodig.

Voor kleine kinderen is een springtouw gelegd op het gras geschikt om overheen te balanceren. De wat oudere jongens kunnen zich al wagen aan een boomstam of een dunne balk, terwijl kinderen die al behoorlijk fit zijn qua coördinatie zich kunnen wagen aan de slackline.

Gespannen tussen twee bomen hebben de jongens nu de taak om zo lang mogelijk hun evenwicht te bewaren op de smalle band.

3. deze spellen zijn geschikt voor je eigen vier muren

Kinderspiel des Jahres 2019:

Het spel Valley of the Vikings voor kinderen vanaf zes jaar heeft in 2019 de felbegeerde prijs voor Kinderspiel des Jahres ontvangen.

Kinderen kunnen natuurlijk niet alleen buiten in de frisse lucht spelen, maar moeten ook de kans krijgen om zich binnen uit te leven.

In deze rubriek presenteren we daarom enkele spelletjes voor jongens die ze heerlijk binnen kunnen spelen.

Een paar eerste spelletjes voor jongens die het best geschikt zijn voor slecht weer zie je in deze YouTube-video:

3.1 Hindernisbanen zijn niet alleen voor buiten

Kind springt im Superhelden-Outfit von der Couch
In superheldenoutfit vliegt menig jongen door de hindernisbaan
.

Als je niet te gevoelig bent voor je interieur, waarom maak je dan van je huis geen kleine hindernisbaan?

Met een paar stoelen, kartonnen dozen en tafels worden je eigen vier muren al snel een avonturenparcours voor jongens, waar een beetje racen de moeite waard is.

Afhankelijk van het ontwerp is het een kwestie van klimmen, kruipen, springen, kruipen en buigen om het doel te bereiken.

3.2. wedstrijd wattenblazen – hier is uithoudingsvermogen nodig

Voor dit spelletje heb je alleen watten nodig. Elke speler krijgt een bolletje watten, dat hij door handig blazen langs een doolhof moet leiden.

Er is iets meer handigheid nodig als je een pingpongbal gebruikt in plaats van de wattenbol, die snel de verkeerde kant op kan rollen.

3.3 Vang de muis – snelheid naar de overwinning

Maus aus einem bemalten Kieselstein
Lukt het de muis om te ontsnappen?

Eerst heb je een aantal muizen en een dobbelbeker nodig. Je kunt de muizen gemakkelijk zelf maken door wat vilten oren op een walnootschil of een half doorgesneden eikel te plakken en een lang stuk touw als staart op te plakken.

Eén kind houdt de beker (de kat) in de hand en probeert de andere muizen in de kring te vangen. Elk kind houdt zijn eigen muis bij de staart vast en trekt hem terug zodra de spelleider een 3 of 6 gooit, maar bij alle andere getallen mag de muis in de kring blijven.

De kat mag alleen naar de 3 en de 6 grijpen. De winnaar is de muis die het het langst volhoudt.

De dobbelbeker kan ook als kat worden vormgegeven door een toiletpapierrol te beplakken en te beschilderen.

Meer hersenspelletjes voor kinderen vind je in onze aparte tekst.

4 “Viking Valley”, het kinderspel van het jaar 2019

No products found.

Gerelateerde berichten