Boksen voor kinderen: vanaf welke leeftijd heeft het zin?

Boksen voor kinderen is niet bepaald een alledaagse hobby. Maar niet elk kind is enthousiast over voetbal of volleybal. Dus waarom zou je je niet in de vechtsportzaal wagen? In onze gids informeren wij u …

Boksen voor kinderen: vanaf welke leeftijd heeft het zin?

Kind boxt
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Boksen voor kinderen: vanaf welke leeftijd heeft het zin?
Waarin verschilt bokstraining voor kinderen van normaal boksen?

In de eerste plaats gaat het bij boksen voor kinderen om het verbeteren van de algemene conditie. Door de training, die ook geschikt is voor beginners, moeten kinderen gevoel krijgen voor hun lichaam.

Welke uitrusting heeft een kind nodig voor bokstraining?

In de meeste gevallen zijn een hoofdbeschermer, een liesbeschermer (voor jongens) of een borstbeschermer (voor meisjes) en een gebitsbeschermer nodig.

Hoe duur is bokstraining voor kinderen?

Afhankelijk van de hoeveelheid training en individuele wensen, kun je in eerste instantie rekenen met ongeveer 30 tot 40€ per maand. Dit geldt echter alleen voor groepstrainingen.

Boksen voor kinderen is niet bepaald een alledaagse hobby. Maar niet elk kind is enthousiast over voetbal of volleybal. Dus waarom zou je je niet in de vechtsportzaal wagen?

In onze gids informeren wij u over de leeftijd waarop bokstraining voor kinderen zinvol is, hoe de training in zijn werk gaat en welke kosten u moet verwachten.
[button]Expert tip: Kwalitatieve bandages beschermen de polsen[/button]

1. boksen voor kinderen – een controversiële sport

Kleinkinder beim Boxen
Voor jonge kinderen heeft training nog relatief weinig met boksen te maken.

Lang niet iedereen begrijpt het als ouders hun kinderen naar het boksen sturen. Iedereen die wel eens een bokswedstrijd op TV heeft gezien, krijgt al snel het idee dat het meer een gevecht is dan een sport.

Dit is echter precies waar het beslissende verschil tussen kindertraining en gerichte voorbereiding op full-contactwedstrijden bij de jeugd of volwassenen duidelijk wordt.

Bij boksen voor kinderen gaat het in de eerste plaats om het verbeteren van de algemene conditie. Door de training, die ook geschikt is voor beginners, moeten kinderen gevoel krijgen voor hun lichaam.
Zelfs sommige scholen bieden nu een eigen boksclub aan, omdat boksen niet langer wordt gezien als een marginale sport, maar vooral als een effectieve training voor het hele lichaam.

Tip: Veel clubs bieden boksen aan voor kinderen vanaf 8 of 9 jaar.

2. de fascinatie van boksen – kinderen worden sterk en zelfverzekerd

Bij vechtsporten voor kinderen spelen zowel fysieke als psychologische aspecten een belangrijke rol.
Nu steeds meer kinderen lijden aan overgewicht en gebrek aan beweging, nemen ook de motorische tekorten toe. Het is schokkend dat veel kinderen op de basisschool nauwelijks over een smalle balk kunnen lopen of veilig op één been kunnen springen.

Kinderen die boksen leren, hoeven zich geen zorgen te maken over hun coördinatievaardigheden. Hier staan de volgende aspecten centraal bij de training van de kinderen:

trainiertes Kind mit Boxhandschuhen
Een getraind lichaam is voorgeprogrammeerd.
 • Coördinatie:
  Eerst moeten de kleintjes leren stevig te staan en soepel te bewegen. Dit alles vereist een hoge mate van aandacht. Talloze uren training zijn nodig om slag- en uitwijkbewegingen optimaal uit te voeren.
 • Kracht:
  De ontwikkeling van kracht speelt in het begin een nogal ondergeschikte rol, want zowel de techniek als de reactiesnelheid moeten eerst en vooral goed zijn. Toch bouwt boksen spieren op in het hele lichaam. Dit draagt bij aan een rechte houding in het dagelijks leven.
 • Uithoudingsvermogen:
  Ook al duurt een ronde boksen maar 3 minuten, het vergt veel uithoudingsvermogen. Elke ontwijking en stoot kost veel energie, om nog maar te zwijgen van het feit dat het al vermoeiend is om op je hoede te blijven.
 • Snelheid:
  Reactie en observatie van de tegenstander spelen een cruciale rol bij boksen. Kinderen leren op te letten en razendsnel te reageren op een stootbeweging.
  Tegelijkertijd is het belangrijk om zwakke punten te ontdekken om zelf een gerichte aanval te kunnen doen.

Tegelijkertijd bevordert boksen voor kinderen ook het zelfvertrouwen en helpt het kinderen meer wilskracht en assertiviteit op school te ontwikkelen, uiteraard zonder geweld. Niet te versmaden is de algemene mogelijkheid om de sport te gebruiken voor zelfverdediging in geval van nood.

Elke goede trainer zorgt ervoor dat kinderen tijdens het boksen met respect met elkaar omgaan.

3. de beschermende uitrusting voor boksen voor kinderen

Kind mit Schutzausrüstung beim Boxen
Verstandige bescherming is verplicht.

Elk kind dat voor het eerst een boksclub bezoekt, moet eerst de gelegenheid krijgen om rond te kijken en een paar eerste stoten op de bokszak te gooien.

Als het gaat om inschrijving bij de boksclub, hebben kinderen eerst handschoenen en boksbandages nodig om hun handen te beschermen tijdens het boksen. Aangezien het sparren later volgt, is dit meestal voldoende voor het begin.

Als een kind deze sport leuk vindt en de eerste oefenpogingen in de ring in het verschiet liggen, hebben kinderen een vrij uitgebreide beschermende uitrusting nodig. Deze omvat

 • een hoofdbeschermer,
 • een liesbeschermer (voor jongens) of een borstbeschermer (voor meisjes),
 • en een mondbeschermer (voor de tanden).

Door de aanvankelijk vrij dikke bokshandschoenen zijn de klappen relatief ongevaarlijk en hebben de kinderen een goede bescherming.

4. accessoires – deze uitrusting heb je nodig voor het boksen

Kind trainiert an einem Boxsack
Veel kinderen willen graag een eigen bokszak.

In de regel heeft elke club voldoende bokszakken, pads en boksballen beschikbaar voor de training.

Vroeg of laat willen de meeste kinderen en jongeren echter een bokszak of boksbal voor thuis. Ze hebben ook hun eigen pads nodig om met een partner te trainen.

Ga op dit moment niet voor goedkope kwaliteit. Anders koop je snel twee keer. Maar goed materiaal is betaalbaar en gaat heel lang mee.

5 De boksprijzen lopen sterk uiteen

Over het algemeen hoeft u geen fortuin uit te geven als u uw kinderen naar boksen wilt sturen. Het is echter duurder dan de plaatselijke voetbalclub, simpelweg omdat de meeste boksclubs particulier georganiseerd zijn.
De beschikbare lokalen moeten dus gefinancierd worden.

Afhankelijk van de hoeveelheid training en individuele wensen kunt u in eerste instantie rekenen met zo’n 30 tot 40 € per maand. Dit geldt echter alleen voor groepstrainingen, waaraan in het begin vaak de voorkeur wordt gegeven. Wie echter competitieve ambities heeft, ontkomt niet aan duurdere individuele trainingen.

6 Belangrijke vragen en antwoorden

Kind arbeitet mit seinem Boxtrainer
Wedstrijden vergen professionele training en discipline.
Vanaf wanneer kunnen kinderen deelnemen aan wedstrijden?

Wie professionele ambities heeft, moet niet te lang wachten met trainen. Volgens het wedstrijdreglement van de Duitse Boksbond mogen kinderen vanaf 10 jaar deelnemen aan amateurgevechten.

Gelden er andere veiligheidsvoorschriften voor boksen voor kinderen?

Zowel de rondetijd als het aantal rondes zijn aangepast aan de leeftijd. Daarnaast is een uitgebreide beschermende uitrusting noodzakelijk. Vooral hoofdbescherming speelt hierbij een belangrijke rol.

Is kickboksen geschikt voor kinderen als alternatief voor boksen?

In tegenstelling tot boksen omvatten de regels van kickboksen zowel trappen als stoten. Dit vereist een iets andere oriëntatie van de training.

Met name het gebied van behendigheid is van cruciaal belang. Bovendien wordt bij kickboksen in de meeste clubs minder direct gevochten.

7. Expert tip: Kwalitatieve bandages beschermen de polsen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten