Spelletjes op de basisschool: hoe de lessen op te vrolijken

Spelletjes zijn een prachtige manier om de lessen te verlevendigen. Zowat alle onderwerpen lenen zich voor een of ander spel. Het vak hoeft niet altijd iets te maken te hebben met de activiteit voor tussendoor. …

Spelletjes op de basisschool: hoe de lessen op te vrolijken

schüler stehen im halbkreis
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Spelletjes op de basisschool: hoe de lessen op te vrolijken
Waarom zijn spelletjes nuttig op de basisschool?

Voor kinderen is de wereld één groot spel. Ze leren over het leven en ontwikkelen strategieën om het te beheersen.
Gebruik het spelinstinct van het kind om kinderen kennis bij te brengen of om een korte pauze in te lassen in de lessen.

Welke spellen zijn geschikt voor de klas?

Als u alleen een korte pauze wilt inlassen, zijn hier enkele ideeën voor leuke spelletjes waarvoor geen materiaal nodig is.

Zijn er leuke spelletjes voor de lagere school die buiten kunnen worden uitgevoerd?

Er zijn verschillende spelideeën die het best geschikt zijn voor de wei of het schoolplein.
Zelfs als het spel maar een paar minuten duurt, is de snelle tocht uit en terug naar de klas vaak de moeite waard vanwege de beweging, om voor wat meer rust te zorgen.

Spelletjes zijn een prachtige manier om de lessen te verlevendigen. Zowat alle onderwerpen lenen zich voor een of ander spel.

Het vak hoeft niet altijd iets te maken te hebben met de activiteit voor tussendoor. Soms gaat het er gewoon om dat de leerlingen zich beter kunnen concentreren door even te bewegen.

Wij laten zien welke spellen geschikt zijn voor binnen en buiten op de basisschool en met welke tips leerkrachten rekening moeten houden bij het spelen met hun klas.

[button]Veel meer spelideeën altijd bij de hand[/button]

1. spelletjes op de basisschool – er zijn veel mogelijkheden

Kinderen leren spelenderwijs. Dat is inmiddels bijna overal bekend. Toch worden spelletjes slechts sporadisch gebruikt in het basisonderwijs.
Oudere leerkrachten zien dit vaak als tijdverlies.

Toch is het niet alleen kennis die via spelletjes kan worden overgedragen. De sociale competentie verbetert en er is teambuilding nodig.

Afhankelijk van uw wensen kunt u zowel korte als langere spellen gebruiken om enige afleiding te bieden of om kennis over te dragen. Ook ontspanningsspellen zijn geschikt om onrust in de groep te voorkomen.

Tip: De volgende keer dat u op het punt staat straf te geven of een kind de deur uit te sturen, probeer dan eens een spel.

2. ideeën voor spelletjes op de basisschool

In de volgende punten willen wij kort verschillende spelletjes voor de lagere school voorstellen.

Probeer ze naar hartelust uit en blijf de afzonderlijke ideeën variëren, zodat het nooit saai wordt.

2.1 Binnenspelen – deze leuke ideeën zijn geschikt voor in de klas

Als kinderen lang moeten zitten, kan het snel onrustig worden. Probeer daarom de sfeer wat losser te maken met een van de volgende 5-minutenspelletjes voor de basisschool:

kinder stehen im kreis und halten sich an den haenden
Het kringspel is geschikt voor binnen en buiten.
 • De zachte handdruk: Ga samen in een kring staan en houd elkaars hand vast. Nu sluiten alle kinderen op jouw commando hun ogen en knijp je zachtjes in de hand van het kind links of rechts van je.
  Als een kind de druk op zijn hand voelt, moet het die met zijn andere hand doorgeven.
  Hoe lang duurt het voordat je de druk van een kind voelt en lukt het je om de cirkel rond te gaan?
  Dit leuke spel helpt om te ontspannen, want alle kinderen moeten heel stil zijn om hun seintje niet te missen.
 • Sport en voorzetsels combineren: Als het niet lukt om alle kinderen in de klas voorzetsels te leren, probeer dan dit eenvoudige spel.
  U staat voor de klas en geeft instructies die de kinderen zo snel mogelijk moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld: “hurk onder de tafel”, “ga op de tafel zitten”, “ga naast de stoel staan” of “houd de stoel omhoog”.
eine gruppe von kleinen kindern reisst die arme in die luft
Een groep wint of verliest samen.
 • Snelle raadronde: Dit spel is geschikt voor elk vak, of het nu wiskunde, spelling of wetenschap is.
  Laat eerst alle leerlingen staan. Verdeel de klas in 2 of 3 groepen.
  Stel nu een vraag. Wie het antwoord weet, moet onmiddellijk naar het bureau rennen en erop kloppen. Dan mag een kind uit het betreffende groepje gaan zitten, maar wel blijven raden. De winnaar is het team waarvan de spelers het eerst gaan zitten.

Nog veel meer rekenspelletjes vind je in ons aparte artikel.

2.2 Buitenspelen op de basisschool – ga bij mooi weer de frisse lucht in

Gebruik waar mogelijk de frisse lucht om uw hoofd en dat van uw kinderen leeg te maken.

De volgende spelletjes zijn bijzonder geschikt voor de basisschool:

 • Vangen in een kring: Ga in een grote kring staan. Stel nu een vraag en gooi een bal naar een kind dat de vraag moet beantwoorden. Als dat lukt, mogen ze de bal opnieuw gooien en hun eigen vraag stellen. Als het antwoord fout is, gaat de bal terug naar de leerkracht.
 • Zet een blotevoetenpad uit: Zo kun je een paar minuten naar buiten gaan en de grond onder je voeten voelen om weer helemaal bij jezelf te zijn.
  Als je nog geen pad hebt, kun je dit spel ook theoretisch spelen door de kinderen hun ogen te laten sluiten en zich voor te stellen dat ze over stenen, gras of door water lopen.
ein kind huepft ueber auf den boden gemalte kaestchen
Pas klassieke stuiterspelletjes een beetje aan.
 • Stuiteren op het toetsenbord: Voor dit spel heb je iets meer tijd nodig.
  Teken eerst een klassiek gsm-toetsenbord (met letters) op de grond. Zeg nu een woord in het oor van één kind, waar achteraan gehuppeld moet worden.
  De andere kinderen moeten raden welk woord het is. Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest, kunnen de gewone lessen Duits of gymnastiek doorgaan.

Als u meer ideeën zoekt voor balspelen, waterspelen of sportspellen in het algemeen, vindt u veel spelideeën in onze speciale artikelen.

Tip: Als kinderen zich met carnaval verkleden als dieren, kun je er gemakkelijk een spel van maken waarbij alle kinderen hun ogen moeten sluiten. De opdracht is nu om een kind te identificeren dat alleen te herkennen is aan een typisch geluid.

3. ontwikkel je eigen spelletjes op de basisschool

Natuurlijk kun je niet alleen bestaande spellen gebruiken om kinderen op deze manier specifieke vaardigheden aan te leren.

Als u in de klas wat tijd kunt vrijmaken, is het de moeite waard om zelf spelletjes te ontwikkelen.
Zo gaan kinderen om met regels en leren ze creatief te denken.

Hoe dit er in de praktijk uit kan zien, zie je in deze YouTube-video:

Niet alleen klassieke games, maar ook computerspelletjes zijn niet meer weg te denken uit de huidige wereld. Hoe ze kunnen worden ingezet bij problemen als ADHD, lees je in dit artikel van Der Spiegel.

4. Heb altijd veel meer spelideeën bij de hand

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten