Ouderavond op de basisschool: ideeën voor de uitnodiging en het ontwerp

Een ouderavond op de basisschool moet goed worden gepland. Reeds in de uitnodiging voor de ouderavond wordt ernaar gestreefd belangrijke informatie mee te delen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat zoveel mogelijk ouders aanwezig …

Ouderavond op de basisschool: ideeën voor de uitnodiging en het ontwerp

einladung elternabend
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Ouderavond op de basisschool: ideeën voor de uitnodiging en het ontwerp
Wat moet er in de uitnodiging voor de ouderavond staan?

Naast een paar organisatorische details moet u het schema globaal schetsen om de ouders een kort overzicht van het evenement te geven.

Waarom verlopen veel ouderavonden zo stroef?

Helaas moeten er organisatorische zaken worden geregeld die voor niemand leuk zijn. Met een of twee luchtige uitspraken en een paar hapjes kan echter snel een redelijk ontspannen sfeer worden gecreëerd.

Wanneer moet ik de uitnodiging voor de ouderavond versturen?

Idealiter geeft u de ouders de gelegenheid om aanwezig te zijn. Dit kan enige planning vergen, dus u moet de uitnodiging twee tot drie weken voor de ouderavond afronden.

Een ouderavond op de basisschool moet goed worden gepland. Reeds in de uitnodiging voor de ouderavond wordt ernaar gestreefd belangrijke informatie mee te delen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat zoveel mogelijk ouders aanwezig zijn.

Hoe dit kan werken en welke onderwerpen meestal op de agenda staan, kunt u zien in ons artikel.

[button]Meer lezen over succesvol ouderwerk[/button]

1. de uitnodiging voor de ouderavond – meestal een grote uitdaging voor jonge leerkrachten

willkommensgruss auf einer tafel
Laat ouders zien dat ze gewenst zijn op de school.

Wie al jaren als leraar op een school werkt en al verschillende ouderavonden heeft gehad, denkt meestal weinig na over de planning ervan.

Als er echter een eerste ouderavond komt, zijn veel jonge leerkrachten nerveus. Automatisch rijst de vraag met welke ideeën zo’n avond kan worden georganiseerd, waar bij de ontvangst rekening mee moet worden gehouden en of het mogelijk is alles wat belangrijk is duidelijk te maken.

In ieder geval is het allereerst zaak om rustig te blijven. Ouderwerk is een belangrijk onderdeel van het werk op de school, maar het is lang niet alles. Bovendien is de ouderavond meestal veel relaxter dan aanvankelijk werd gevreesd.

Tip: Voor alle iets oudere collega’s is het advies om de uitnodiging voor de ouderavond als een kans te gebruiken en het niet als een karwei te zien. Als ouders, oudervertegenwoordigers en leerkrachten hand in hand werken, kunnen veel aanstaande projecten en bijzondere ideeën gemakkelijk worden gerealiseerd.

Waarom ouderwerk zo belangrijk is en op welke niveaus de samenwerking tussen leerkrachten in de basisschool of opvoeders in de kleuterschool en de ouders aan de andere kant werkt, kunt u zien in deze YouTube-video:

2. onderwerp zoeken – zo kun je de uitnodiging voor de ouderavond vormgeven

Ouderavonden zijn verplicht:

Niet alle leerkrachten staan positief tegenover ouderavonden. Het is echter belangrijk om de inspraakrechten van de ouders in acht te nemen, die weliswaar per deelstaat verschillend zijn geregeld, maar zeer vergelijkbaar zijn.
Deze inspraakrechten maken deel uit van de respectieve schoolwetten.

Hoe kleiner de kinderen die les krijgen, hoe belangrijker het is de ouders een nauwkeurig beeld te geven van wie zij zijn, elementaire organisatorische zaken uit te leggen en de verwachtingen voor de verdere tijd samen vast te leggen.

Op middelbare scholen komen meestal slechts enkele ouders naar een ouderavond. Details over de prestaties van individuele leerlingen worden op de ouderavond besproken, dus veel ouders zien de noodzaak niet in om nog een avond op te offeren.

Idealiter is de uitnodiging voor de ouderavond daarom zodanig dat alle ouders zich aangesproken voelen en graag komen om in een vriendelijke sfeer een stimulerend gesprek te voeren over belangrijke, maar ook privézaken.

De lengte van de ouderavond kan enorm variëren. Gemiddeld moet u echter rekening houden met ongeveer 90 tot 120 minuten.

2.1 De inhoud van de uitnodiging voor de ouderavond

Om alle ouders een overzicht te geven van wat ze op de ouderavond kunnen verwachten, maak je best een ruwe schets die je zelf ook als leidraad kunt gebruiken.

ein lehrer unterrichtet kinder in der schule
Op de ouderavond kunnen de ouders voor één keer in de huid van het kind kruipen.

Na het welkom en een korte, ontspannen inleiding kun je het beste meteen ter zake komen. Draai er niet omheen, maar praat over de dingen die je bezighouden.

Op een eerste ouderavond op de basisschool moet u zich natuurlijk uitgebreider voorstellen, zodat alle ouders een idee krijgen van wie u bent.

Dan kunt u het hebben over wat u verwacht van het komende schooljaar, hoe de lessen zullen verlopen en in hoeverre ouders betrokken kunnen worden.

De ouderavond zou als volgt georganiseerd kunnen worden:

 • Welkom
 • Algemene informatie over de klas
 • Wat is er gepland voor de komende maanden
 • Komende projecten (vaak zijn er vrijwilligers nodig)
 • De volgende klasreis, de Bundesjugendspiele of andere terugkerende evenementen
 • Verkiezingen (van oudervertegenwoordigers)
 • Open discussie (voor onderwerpen die tot nu toe niet zijn behandeld)
 • Afscheid

U kunt een ouder vragen notulen te maken. Het is ook de moeite waard om zelf wat aantekeningen te maken.

2.2 Creëer een ontspannen sfeer

Om ervoor te zorgen dat de ouderavond niet stijfjes maar zo ontspannen mogelijk verloopt, kunnen enkele hapjes en drankjes helpen. Bovendien moet de opstelling van de stoelen in de betreffende ruimte worden aangepast, zodat geen van de ouders op de tweede of derde rij hoeft te zitten.
Afhankelijk van de grootte van de gemeenschap is een cirkel of een U-vorm geschikt.

U kunt ook voor een onconventionele aanpak kiezen en afspreken om samen te eten. Bij een barbecue, een taartenbuffet of zelfs bij een heerlijke soep kunnen de meeste onderwerpen snel en gemakkelijk worden verduidelijkt.
De wat vrijere invulling van de ouderavond is niet voor iedereen weggelegd, dus u zult zeker voorbereid moeten zijn op een of twee schuine opmerkingen.

Tip: Het is in ieder geval zinvol om beschikbaar te zijn voor de ouders voor vragen. Op die manier kunt u de individuele discussie vermijden die anders nodig zou zijn.

3 Organisatorische aspecten van de ouderavond

eingetragener termin fuer einen elternabend im kalender
Geef ouders de tijd om zich voor te bereiden op de ouderavond.

Een uitnodiging voor de ouderavond moet zo vroeg mogelijk verstuurd worden. Zo geef je veel ouders de gelegenheid om hun privé-afspraken te organiseren zodat ze die avond naar school kunnen komen. Ongeveer 2 tot 3 weken is echter voldoende.

Om zelf beter te kunnen plannen, kunt u in het document een passage opnemen waarin u om feedback vraagt over wie er naar de ouderavond komt.
Zo kun je de ruimte goed voorbereiden en voor drinken en eten zorgen.

Het gedeelte zou er als volgt uit kunnen zien:

Ik/wij verschijnen op de ouderavond met x personen

Ik/wij komen niet naar de ouderavond.

Als u geen briefje ontvangt, kunt u er meestal van uitgaan dat deze mensen niet zullen komen.

Laat een presentielijst rondgaan waarop alle ouders kunnen tekenen. Zo kunt u in de toekomst vrij goed inschatten hoeveel ouders ook op de volgende ouderavond aanwezig zullen zijn.

4 Verder lezen over succesvol ouderwerk

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten