Maak een cadeau voor de eerste schooldag: Belangrijke gebruiksvoorwerpen voor de eerste schooldag

Wanneer de inschrijving op school voor de deur staat, is dat een heel bijzondere dag in het leven van een kind. De overgang van de kleuterschool naar de basisschool moet natuurlijk mooi gevierd worden. Een …

Maak een cadeau voor de eerste schooldag: Belangrijke gebruiksvoorwerpen voor de eerste schooldag

einschulung-geschenk-basteln
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Maak een cadeau voor de eerste schooldag: Belangrijke gebruiksvoorwerpen voor de eerste schooldag
Is geld een geschikt cadeau voor de start op school?

Het hoeft niet slecht te zijn om geld als cadeau te geven. Dat geldt des te meer als je niet precies weet welke cadeaus een kind anders zou krijgen voor de start op school.

Moet ik zelf een cadeau maken voor de eerste schooldag?

Er zijn veel verschillende knutselideeën die gemakkelijk te maken zijn. De vaardigheid die nodig is voor het knutselen is beperkt.

Hoe maak ik een kaart voor de eerste schooldag?

Het gaat niet alleen om het cadeau zelf. Probeer daarom wat persoonlijke motieven te verwerken in de kaart die je zelf maakt.

Wanneer de inschrijving op school voor de deur staat, is dat een heel bijzondere dag in het leven van een kind. De overgang van de kleuterschool naar de basisschool moet natuurlijk mooi gevierd worden. Een cadeau mag daarbij niet ontbreken.
In ons artikel lees je welke ideeën er zijn voor het maken van een cadeau voor de eerste schooldag.
[button] Sleutelhanger voor kinderen als eerste schooldag cadeau [/button].

1. originele knutselideeën of een geldgeschenk – een kwestie van perspectief

Beginnen met school is een grote uitdaging voor kinderen. Aanvankelijk moet echter de vreugde overheersen dat ze eindelijk groot genoeg zijn om naar school te gaan. Op de eerste schooldag is een schoolkegel een must.

Maar er zijn ook veel originele ideeën voor knutselwerkjes of cadeautjes die ideaal zijn als eerste-dag-cadeau. De meeste kinderen hebben nog een vage band met geld.

Toch kan het voor grootouders, tantes, ooms en vrienden zinvol zijn om een geldcadeau te geven in plaats van een bestaand cadeau. Hoe het eruit kan zien om een eenvoudig, maar creatief geldcadeau te maken, zie je in deze korte YouTube-video:

Voor iedereen die kinderen op een andere manier wil plezieren, is het de moeite waard om de volgende onderdelen te bekijken.

2. een cadeau maken voor de eerste schooldag – dit zijn uw mogelijkheden

geschenke zum schulanfang
Niet alleen potloden zijn goede back-to-school cadeaus.

Voor de start van schoolzijn verschillende dingen nodig, die in de vorm van een klein cadeautje aan schoolgaande kinderen kunnen worden aangeboden. Deze omvatten:

 • een etui
 • Potloden (potloden, krijtjes, vulpennen, inktpennen)
 • Liniaal, gum, schaar, geodriehoek

Al deze kleine dingen kunnen worden opgeborgen in een gekochte of zelfgemaakte schooltas.

Extra verpakking is dus (niet noodzakelijk) nodig. Naast de gebruikelijke standaardgeschenken kunt u echter ook zelf creatief aan de slag om kinderen een plezier te doen door een van de volgende knutselideeën uit te voeren:

2.1 De snoepschoolkegel

Je kunt een heel eenvoudig eerste schooldag cadeau maken door een mini schoolkegel te maken.

Vul hiervoor een ijshoorntje met verschillende snoepjes. Sluit het minisnoepzakje vervolgens af met huishoudfolie en lint en klaar is je zoetekauw.

2.2 Een sleutelhanger maken als cadeau voor de start op school

schluesselanhaenger basteln
Breng je idee van een sleutelhanger op maat in de praktijk.

Een sleutelhanger is een geweldig cadeau voor een nieuw schooljaar, omdat de meeste kinderen dan voor het eerst een eigen sleutel hebben.
Er zijn veel verschillende manieren waarop je een sleutelhanger kunt maken.

Het is bijzonder eenvoudig om er een te maken met een kurk. De volgende materialen zijn nodig:

 • een champagnekurk
 • watervaste (fijne) viltstiften
 • een sleutelhanger
 • een schroefhaak
 • een tang

Schroef eerst de schroefhaak in de dikkere bovenkant van de kurk. Steek vervolgens de sleutelring erin en druk de schroefhaak stevig samen met behulp van de tang.
Nu kunt u de sleutel bevestigen en ontbreekt alleen nog het schilderwerk.

U kunt het beste sjablonen of actuele thema’s gebruiken die uw kind op dat moment bijzonder fascineren om de kurk individueel te ontwerpen.
Bijna alle figuren zijn geschikt voor het ontwerp, of het nu gaat om Arielle – de zeemeermin, Bob – de bouwvakker of een piraat.

Meer informatie over kurkwinning vindt u hier.

2.3 Een harketting maken – met deze instructie lukt het wel

rechenrahmen
Een harkframe is ook een geweldig cadeau voor de inschrijving op school.

Om snel en gemakkelijk ervaring op te doen met rekenen is een rekenketting een ideaal cadeau.
Deze materialen heb je nodig om een schoolketting te maken:

 • een koord om te rijgen
 • 20 kralen (10 in twee kleuren)

Leg eerst een knoop in een uiteinde van het touwtje. Rijg nu afwisselend 5 kralen van elke kleur. Leg vervolgens een knoop aan het andere uiteinde van het touwtje. Laat wel twee centimeter ruimte over, want de kralen moeten kunnen bewegen.

Dankzij de verdeling in telkens 5 kralen kunnen kinderen gemakkelijker visuele verbanden leggen. Zo kunnen eenvoudige rekenproblemen snel worden nagegaan. Vooral aan het begin van de schoolcarrière blijkt de rekenketting een slim hulpmiddel bij het leren rekenen.

Tip: Als u de zelfgemaakte rekenketting wat individueler wilt maken, is het een goed idee om een tweede draad op te nemen. Gebruik dit om de naam van het kind toe te voegen met letterkralen.

2.4 Het doe-het-zelf potlooddoosje

Naast een zo netjes mogelijk pennenbakje hebben veel kinderen meestal veel krijtjes die in een gewoon pennenbakje te veel ruimte zouden innemen.
Wat dacht je van een eenvoudige versie van de DIY potlodendoos?

Alles wat je nodig hebt zijn twee lege plastic flessen van 500 ml, een ritssluiting, wat lijm en een schaar en je bent klaar.

Knip eerst het bovenste kwart van de twee flessen af. Zorg ervoor dat dit op dezelfde plaats gebeurt, want beide delen moeten later in elkaar passen. In plaats van een schaar kun je ook een stanleymes gebruiken, dat maakt de snede meestal wat netter.

Tip: U kunt een pijl gebruiken om onzuivere of scherpe randen van de flesdelen glad te strijken.

Bevestig vervolgens de rits aan de binnenkant van een flesdeel met lijm. Zorg ervoor dat je nauwkeurig werkt, zodat de rits later gemakkelijk kan worden verplaatst.

Wacht tot de lijm droog is voordat je de rits aan het tweede deel van de fles vastmaakt. Als alles gedroogd is, is het eenvoudige potlooddoosje klaar.

Daarna kun je het doosje natuurlijk nog aanpassen.

3. maak een kaart voor het eerste schooldag cadeau

karte zur einschulung
Individualiseer de kaart voor de eerste schooldag
.

Zelfs de wenskaart voor de eerste schooldag hoef je niet te kopen. Je kunt je eigen gepersonaliseerde kaart maken.

Denk er wel aan dat je niet te veel tekst gebruikt, want het is tenslotte de bedoeling dat de kinderen pas leren lezen als ze naar school gaan.

Vouwkaarten zijn bijzonder geschikt, omdat ze mooi openklappen. Motieven zijn bijvoorbeeld schoolkegels, het ABC, ballonnen, bloemen, gestapelde boeken of eenvoudige kleurspatten.
Speciale hobby’s of individuele voorkeuren, zoals een zwak voor dinosaurussen, kunnen ook in het ontwerp worden verwerkt.

Hoewel de decoratie van de cadeaudoos zeker niet onbelangrijk is, is het voor de meeste kinderen de inhoud die het zwaarst weegt.

4. sleutelhangers voor kinderen als eerste schooldag geschenk

No products found.

Gerelateerde berichten