Klassendiensten op school zinvol organiseren

Het schoolbord schoonmaken, de vuilnis buiten zetten of werkbladen uitdelen – klassentaken zijn bij de meeste leerlingen niet erg populair. Toch is een verstandige taakverdeling van groot belang om de dagelijkse schoolroutine georganiseerd te laten …

Klassendiensten op school zinvol organiseren

kind putzt tafel
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Klassendiensten op school zinvol organiseren
Wat zijn klassendiensten en wat is hun doel?

Klassendiensten zijn taken die gedaan moeten worden om de klas goed te laten verlopen. Daarnaast leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor een taak en zo bij te dragen aan de klassengemeenschap.

Wat zijn typische klassentaken?

Veel voorkomende klassentaken zijn: schoolbordplicht, afvalplicht, klassenboekplicht en kalenderplicht. De leerkrachten moeten de taken echter altijd individueel aanpassen aan de school en het soort onderwijs.

Hoe kunnen kinderen de diensten bijhouden?

Om de taken bij te houden kan de leerkracht samen met de kinderen een dienstrooster maken. Wie het gemakkelijker wil, kan ook gewoon online een individuele takenlijst voor de klas maken.

Het schoolbord schoonmaken, de vuilnis buiten zetten of werkbladen uitdelen – klassentaken zijn bij de meeste leerlingen niet erg populair. Toch is een verstandige taakverdeling van groot belang om de dagelijkse schoolroutine georganiseerd te laten verlopen.

In dit artikel willen wij u uitleggen waarom klassentaken niet alleen belangrijk zijn voor de organisatie, maar ook voor de ontwikkeling van de kinderen. We laten u kennismaken met de meest voorkomende klassendiensten en geven u tips om deze duidelijk te presenteren.

[button]Klassendiensten illustreren met beeldkaarten[/button]

1. organisatie van de schooldag met klassendiensten

Beloningssysteem voor kinderen

De beste manier om kinderen te motiveren is door middel van beloningen. Voor elke week dat de kinderen een klassendienst zonder problemen uitvoeren, kunnen ze een ster krijgen. Als ze een bepaald aantal hebben bereikt, kunnen ze bijvoorbeeld een spel kiezen voor de volgende sportles.

Het dagelijkse schoolleven kan soms erg stressvol en chaotisch zijn. Er zijn veel taken die de klassenleraar niet alleen aankan. Daarom is het heel belangrijk om de schooldag en de klas te organiseren.

Wanneer kinderen naar de lagere school gaan, weten ze meestal niet wat hen de volgende jaren te wachten staat. Het dagelijks leven op de basisschool is zo anders dan in de kinderopvang dat kinderen eerst alle klassenregels moeten leren.

Om de kinderen vanaf het begin een overzicht te geven, moet de leerkracht de verschillende diensten meteen aan het begin introduceren. Dit heeft ook het voordeel dat de leerlingen zich kunnen oriënteren op de procedures en zo steeds meer vertrouwen krijgen.

Vooral op de basisschool zijn de besteldiensten meestal nog erg populair. De kinderen vinden het leuk om verantwoordelijk te zijn voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Zo leren ze zelfstandig te handelen en verantwoordelijkheid te nemen. Dit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen.

In de regel is de leerkracht verantwoordelijk voor een eerlijke verdeling van de taken. Om voor afwisseling te zorgen, moeten de taken elke week veranderen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is een lijst te maken. Zo kunnen de leerlingen de respectieve taak de volgende week doorgeven aan de volgende persoon.

Aangezien elke leerling verantwoordelijk is voor een specifieke taak, moeten leerkrachten nadenken over wat er gebeurt als iemand herhaaldelijk zijn plicht verzuimt. Om kinderen te motiveren de taken af te maken, kan bijvoorbeeld een beloningssysteem helpen.

Tip: Het is het beste om elke taak aan twee leerlingen tegelijk toe te wijzen, zodat ze de taak samen kunnen uitvoeren. Dit heeft ook het voordeel dat de taak wordt voltooid, zelfs als één leerling ziek is.

2. klassentaken – de taken aanpassen aan de omstandigheden

maedchen sortiert muell
Afvaldienst leert kinderen afval goed te sorteren.

Klassen lopen op verschillende scholen heel verschillend. Daarom moeten leerkrachten de klassendiensten individueel aanpassen aan elke school en elke klas. Als een school bijvoorbeeld alleen elektronische apparaten of een interactief whiteboard gebruikt, wordt de whiteboarddienst overbodig.

In de hogere klassen kan een les zelfs gebruikt worden om samen met de leerlingen uit te zoeken welke diensten nodig zijn voor een vlot verloop. Door deze overwegingen worden de kinderen zich bewust van wat er dagelijks moet gebeuren om de lessen te laten plaatsvinden.

De volgende opruimdiensten zijn bijzonder gebruikelijk in scholen:

 • Schoolborddienst: Kinderen die zijn aangemeld voor schoolborddienst moeten ervoor zorgen dat het schoolbord voor elke nieuwe les wordt geveegd. Bovendien moeten ze ervoor zorgen dat er altijd genoeg krijt in de klas is.
 • Afvaldienst: Deze taak is niet erg populair bij de leerlingen. Ze moeten de vuilnisbakken legen als ze vol zijn. Ze moeten ook het afval dat op de grond ligt in de juiste bakken sorteren.
 • Kalendertaak: Om de kinderen het overzicht te geven, worden werkstukken, toetsen en soms zelfs schoolopdrachten in de kalender genoteerd. De leerlingen die deze klassendienst op zich nemen, moeten er dus voor zorgen dat alle afspraken worden ingevoerd.
 • Klasboekdienst: Door aantekeningen te maken in het klassenboek kunnen leerkrachten bijhouden welke onderwerpen zijn behandeld en wie op welke dag afwezig was. Vooral op middelbare scholen moeten leerlingen dit klassenboek meenemen naar de respectievelijke vaklokalen.
 • Materiaalservice: In de klas moet voortdurend materiaal zoals werkbladen of boeken worden uitgedeeld. Als een leerling deze taak overneemt, kan de leraar zich al op andere verantwoordelijkheden richten.
 • Bloemendienst: Planten verbeteren het binnenklimaat en helpen de kinderen gevoel voor de natuur te ontwikkelen. Als een plant niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood. Daarom is het de taak om ze zorgvuldig te verzorgen.

3. Ontwerp samen met de kinderen een overzicht van de klassendienst.

kinder schauen sich zusammen mit dem lehrer den plan an
Een georganiseerd rooster geeft een goed overzicht voor alle kinderen.

Het bijhouden van de verschillende klassentaken is niet altijd gemakkelijker. Wie was er ook alweer verantwoordelijk voor het klassenboek en wie had eigenlijk het schoolbord moeten vegen? Om dergelijke chaos te voorkomen, kan een duidelijk overzicht worden gebruikt.

Op de basisschool zijn de kinderen erg blij als ze mogen helpen bij het maken van dit overzicht. De eenvoudigste manier is om kaartjes of bordjes op te hangen waarop de verschillende activiteiten staan aangegeven.

Vervolgens plakken de kinderen hun naamkaartjes op een wasknijper. Op deze manier is de verandering bijzonder gemakkelijk en ongecompliceerd. De naamkaartjes van de leerlingen die momenteel geen taak in de klas hebben, kunnen aan een vakantiefoto worden bevestigd. U kunt hier bijvoorbeeld overeenkomstige fotokaarten afdrukken.

Tip: Als u niet wilt knutselen, kunt u hier ook een individuele takenlijst voor de klas laten maken.

4. illustreer klassentaken met beeldkaarten

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten