Bijles op de basisschool: Wanneer is bijles nodig voor basisschoolleerlingen?

In dehuidige maatschappij spelen onderwijs en de bijbehorende diploma’s een zeer belangrijke rol. Om een goed einddiploma te halen, moeten leerlingen al op de basisschool prestaties laten zien. Om hun eigen kind bij te houden, …

Bijles op de basisschool: Wanneer is bijles nodig voor basisschoolleerlingen?

nachhilfe grundschule
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Basisschool
  6. »
  7. Bijles op de basisschool: Wanneer is bijles nodig voor basisschoolleerlingen?
Is bijles nodig op de basisschool?

In principe is bijles op de basisschool nog niet nodig. Bij problemen en moeilijkheden moet je eerst met de leerkracht praten. Pas als de leemtes in de kennis te groot worden, heeft bijles zin.

Hoe vind ik een goede bijlesgever?

Als u een bijlesgever zoekt, moet u eerst beslissen of u uw kind wilt inschrijven bij een bijlesinstituut of gebruik wilt maken van individuele privélessen. U kunt bijvoorbeeld via advertenties particuliere bijlesgevers vinden. Het is ook de moeite waard om rond te vragen bij uw vrienden.

Hoeveel kost privé-bijles voor kinderen?

De kosten voor een bijles kunnen sterk variëren. Terwijl je voor groepslessen ongeveer 7 tot 10 euro per 45 minuten betaalt, kost individuele privé-bijles 10 tot 25 euro, afhankelijk van de kwalificaties van de leraar.

In dehuidige maatschappij spelen onderwijs en de bijbehorende diploma’s een zeer belangrijke rol. Om een goed einddiploma te halen, moeten leerlingen al op de basisschool prestaties laten zien. Om hun eigen kind bij te houden, krijgen sommige kinderen al op de basisschool extra onderwijs.

Maar heeft dat wel zin? Of leggen ouders op jonge leeftijd een enorme druk op hun kinderen?

In dit artikel geven we je informatie over wanneer bijles zinvol is en hoe het verschilt van huiswerkbegeleiding op school. U krijgt ook tips over hoe u een geschikte bijlesgever kunt vinden.

[button]Oefenboeken voor de hoofdvakken vind je hier[/button].

1. bijles op de basisschool – verstandig of overhaast?

Privé-bijles in Duitsland

Volgens een studie van de Bertelsmann Stichting geven ouders in Duitsland jaarlijks ongeveer 879 miljoen euro uit aan privé-bijles voor hun kinderen. De bijlessen vinden voornamelijk plaats in wiskunde en vreemde talen.

De samenleving is de afgelopen decennia fundamenteel veranderd. Was het volgen van een middelbare school in de jaren zeventig en tachtig nog gebruikelijk, tegenwoordig willen ouders absoluut dat hun kind een diploma van de middelbare school haalt.

Volgens het Bundesamt für Statistik heeft tegenwoordig 53% van de 20- tot 24-jarigen een diploma van een technische hogeschool of universiteit. En bedrijven en ondernemingen nemen nu ook bij voorkeur hoogopgeleiden in dienst.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen bij kunnen blijven en een zo groot mogelijke keuze hebben in hun toekomstige loopbaan. Dit leidt er echter toe dat zelfs basisschoolleerlingen privé-bijles krijgen. Zo willen ouders voorkomen dat aanvankelijke moeilijkheden uitgroeien tot grotere problemen.

Maar is het echt nodig om direct een beroep te doen op privé-bijles?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: Nee. In de meeste gevallen is bijles op de basisschool zeker niet nodig. Als u merkt dat uw kind moeilijkheden heeft op school of met het huiswerk, moet u eerst de klassenleraar om een gesprek vragen. Samen met de leerkracht kunt u praten over passende maatregelen.

Veel basisscholen bieden ook remedial teaching aan voor de afzonderlijke vakken, zodat de reeds geleerde inhoud in het eigen tempo kan worden herhaald. Een andere mogelijkheid is om samen met uw kind het huiswerk te maken om de stof door te nemen.

Tip: In de eerste twee schooljaren moet het kind eerst wennen aan de nieuwe situatie. Dit kan leiden tot aanvankelijke moeilijkheden, die zich echter in de loop van de tijd vanzelf oplossen.

2. privé-bijles vs. huiswerkbegeleiding – dit zijn de verschillen

hausaufgabenbetreuung in der schule
Bij huiswerkbegeleiding zijn de bijlesgevers er alleen om te helpen.

Hetis vaak problematisch dat leren met de eigen ouders heel snel kan eindigenin een verhitte ruzie. Dit komt vooral omdat de relatie zeer hecht is en er emoties bij komen kijken.

Voordat u op zoek gaat naar een bijlesgever, moet u echter eerst nagaan of de school zogenaamde huiswerkbegeleiding aanbiedt. Dit is vaak het geval bij scholen die de hele dag open zijn. In tegenstelling tot particuliere bijlessen zijn er echter vaak alleen bijlesgevers beschikbaar in plaats van leraren.

Ook al krijgen de leerlingen een lokaal en een rustige sfeer om aan hun huiswerk te werken, ze moeten het zo mogelijk zelfstandig en zonder hulp doen. Het hoofddoel is de schoolstof in te halen.

Bij bijles gaat het daarentegen om het inhalen van achterstanden en de voorbereiding op komende examens. Daarnaast is het doel om de kinderen te helpen hoe ze beter zelfstandig kunnen leren. Huiswerkbegeleiding kan dus geenszins als bijles worden beschouwd.


Een goede bijlesgever vinden

nachhilfelehrerin gibt einem maedchen nachhilfe
Bij privé één-op-één bijles kunnen docenten specifiek ingaan op de behoeften van de individuele leerling.

Pas als de achterstand te groot wordt, moet u overwegen uw kind in te schrijven voor privé-bijles. Hetzelfde geldt als een kind zich niet meer op zijn gemak voelt in de klas omdat het niet bijblijft en zich daardoor minderwaardig voelt aan de andere leerlingen.

Ook als de promotie van een basisschoolleerling in gevaar is of de problemen al lang bestaan, moet u op zoek gaan naar een bijlesgever.

In principe zijn er twee mogelijkheden wat betreft bijles: een bijlesinstituut zoals Schülerhilfe of particuliere individuele bijles. Beide soorten hebben verschillende voor- en nadelen, die we hieronder kort aan u voorleggen:

Bijlesinstituut:

  • Studenten kunnen leren in groepen
  • professioneel en pedagogisch gekwalificeerde specialisten
  • Instituten kunnen meestal jarenlange ervaring aantonen
  • weinig individuele ondersteuning
  • meer tijdrovend, omdat de kinderen gebracht en gehaald moeten worden
  • zeer hoge prijzen in sommige gevallen
  • gebonden aan contracten van meerdere maanden

Privé-lessen van één op één:

  • Privéleraren hebben meestal een zeer uitgebreide vakkennis
  • mentor levert individueel materiaal
  • vaak goedkoper dan privé-leraren
  • individuele afspraken mogelijk
  • er zijn meestal geen gratis proeflessen
  • de leervorderingen worden niet gedocumenteerd
  • Als de bijlessen thuis plaatsvinden, kunnen er verstoringen zijn tijdens de lessen.

Bij het kiezen van bijlesgevers moet u er altijd op letten dat de docenten over voldoende kwalificaties beschikken. Om de kinderen te motiveren is het ook belangrijk dat de chemie tussen de leerling en de bijlesgever goed is.

Om een geschikte privéleraar te vinden, kunt u in de advertentiekranten kijken of zelf een advertentie schrijven. Een andere goede optie is om rond te vragen onder uw vrienden.

Bijles op basisschoolniveau is ook zinvol als een leerling van de basisschool vanuit een ander land hierheen is verhuisd en nog niet zo goed Duits spreekt.

4. de kosten kunnen sterk variëren

pinnwand mit einem zettel und geld
De prijzen voor een bijles kunnen sterk variëren.

Bijles heeft zijn prijs. Daarom moet u het soort bijles ook kiezen aan de hand van de financiële mogelijkheden. De kosten kunnen echter ook sterk variëren.

Bij bijlesinstituten betaal je gemiddeld zo’n 7 tot 10 euro voor een les van 45 minuten. Hoe groter de groep, hoe lager de kosten. Dit betekent dat het uurloon van de docent altijd gelijk blijft. Maar omdat de bijlessen meestal twee keer per week plaatsvinden in een dubbele les, ligt het maandbedrag gemiddeld rond de 150 euro.

Bij particuliere bijlesgevers zijn er soms zeer grote verschillen. Hoeveel een les kost, hangt vooral af van de kwalificatie van de bijlesgever. Terwijl scholieren en studenten gemiddeld slechts 10 tot 15 euro rekenen, kost 45 minuten met een (oud-)docent al zo’n 20 tot 25 euro. Het voordeel is dat het aantal uren altijd veranderd en aangepast kan worden.

5. Schriften voor de hoofdvakken vindt u hier

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten