Afscheidsfeest basisschool: Mooie ideeën voor afscheid nemen

Als de basisschool ten einde loopt, verandert er veel in het leven van kinderen die niet meer zo jong zijn. Om het afscheid van hun oude school te vergemakkelijken, is een leuk afscheidsfeest op de …

Afscheidsfeest basisschool: Mooie ideeën voor afscheid nemen

kinder bei der abschlussfeier in der grundschule
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Basisschool
  6. »
  7. Afscheidsfeest basisschool: Mooie ideeën voor afscheid nemen
Waarom is de diploma-uitreiking op de basisschool überhaupt nodig?

Elk kind heeft een groot deel van zijn of haar leven op de basisschool doorgebracht, dus het einde moet naar behoren worden gevierd.

Welke ideeën zijn er voor de vormgeving van de diploma-uitreiking op de basisschool?

U bent heel vrij in de vormgeving. U kunt het beste uw eigen voorkeuren volgen, maar ook de suggesties van uw leerlingen.
Hier vindt u enkele mogelijkheden van hoe de viering zou kunnen plaatsvinden.

Krijgen de leerkrachten een afscheidscadeau?

In de regel is het gebruikelijk om de klassenleraar aan het eind van de dag te verrassen met een klein, gezamenlijk ontworpen cadeau.

Als de basisschool ten einde loopt, verandert er veel in het leven van kinderen die niet meer zo jong zijn. Om het afscheid van hun oude school te vergemakkelijken, is een leuk afscheidsfeest op de basisschool een goed idee. In onze tekst presenteren we enkele ideeën waarmee het feest kan worden vormgegeven.

[button]Literatuur met muziek en theater ideeën voor het afscheidsfeest[/button]

1. verandering van schooltype – een beslissende stap

ein maedchen steht in siegerpose vor einer tafel in der schule
De overgang naar de middelbare school is een mooie aanleiding om te vieren.

Wanneer de overgang van de lagere naar de middelbare school voor de deur staat, blijft niets hetzelfde. Niet alleen moeten kinderen hun weg vinden in een nieuwe klassengemeenschap, ze moeten meestal ook met de bus naar een andere stad reizen en wennen aan andere leraren op een compleet nieuwe plek.

Waarschijnlijk gaan niet alle vroegere vrienden naar dezelfde school, zodat sommige vriendschappen vervagen en nieuwe ontstaan. Hoewel de meeste kinderen opgewonden zijn en uitkijken naar de nieuwe levensfase, betekent dit ook dat sommige kinderen veel last hebben van zorgen en angsten.

Het afscheid van een vierde of zesde klas op de basisschool is niet alleen voor de kinderen een moeilijk moment, maar ook voor menig leerkracht niet gemakkelijk te verwerken. Veel klassenleraren hebben de kleintjes zien opgroeien en moeten nu afscheid nemen, zodat er soms een traantje wordt weggepinkt.

Tip: Denk positief terug aan de tijd die je samen hebt doorgebracht en organiseer de diploma-uitreiking op de basisschool dienovereenkomstig.

2. ideeën voor de vormgeving van de diploma-uitreiking op de basisschool

In principe zijn er geen grenzen aan het programma voor de diploma-uitreiking op de basisschool. Spelletjes, liedjes en sketches worden meestal goed ontvangen. Tenslotte is het ook mogelijk een klein toneelstukje op te voeren om de ouders van de bijna volwassen kinderen te verrassen.

Hetbeste is om tijdig met de planning te beginnen en de uitnodiging niet pas enkele weken voor het geplande afstudeerfeest van de basisschool te versturen, zodat zoveel mogelijk ouders aan de gezamenlijke viering kunnen deelnemen.

Het beste is omin een brief aan de ouders globaal uit te leggen wat u op die dag van plan bent, zodat vragen tot een minimum beperkt blijven.

2.1 Samen liedjes schrijven – hoe maak je het afscheidsfeest tot een succes

ein notizbuch sowie ein stift liegen auf einer gitarre
Als je muzikaal bent, is een gezamenlijk lied voor het afscheid een goed idee.

Het hoeft niet altijd één toespraak of gedicht te zijn om de prachtige basisschooltijd af te sluiten. Omdat het vooral een afscheid is voor alle kinderen en leerkrachten, kun je ook samen met de klas werken aan een bijdrage.

Een lied is de perfecte gelegenheid om je van je creatieve kant te laten zien. Dit spreekt vaak leerlingen aan die niet per se de beste cijfers hebben.
Het gaat meer om originele uitspraken en anekdotes die in een liedje kunnen worden verwoord. Met de juiste achtergrondmuziek is dit meestal erg leuk.

Het is vooral leuk dat ieder kind zich kan vinden in de teksten die samen worden gemaakt. Je hoeft overigens niet per se klassieke of popmuziek te gebruiken.
Je kunt het gezamenlijke lied voor de diploma-uitreiking op de basisschool net zo makkelijk rocky maken of er een rap van maken.

Zorg ervoor dat de tekst past bij het ritme van het lied. Over het genre van het lied kun je het beste van tevoren nadenken.

2.2 Spelletjes voor de diploma-uitreiking op de basisschool

einige kinder beim sackhuepfen
Zaklopen zijn niet alleen voor kinderen.

Spelletjes zijn altijd een goed idee. Bijzonder geschikt voor de diploma-uitreiking op de basisschool zijn spelletjes waarbij leerlingen het kunnen opnemen tegen leraren of tegen leraren. Met zaklopen, eierraces of voetbal is plezier aan beide kanten gegarandeerd.

In de regel hoeven de leraren zich niet eens in te houden, want de leerlingen zullen het het lerarenteam niet te gemakkelijk maken om te winnen. Olympische wedstrijden zijn ook bijzonder geschikt, waarbij aan het eind een kleine medaille te winnen is.

Als u de diploma-uitreiking op de basisschool onder een bepaald motto organiseert, zijn iets andere ideeën mogelijk.
De eenvoudige voetbalwedstrijd kan bijvoorbeeld worden omgezet in een klein Zwerkbaltoernooi in de stijl van Harry Potter.

2.3 De zomer optimaal benutten – de diploma-uitreiking in de open lucht

kinder und erwachsene grillen bei der abschlussfeier in der grundschule gemeinsam
Tijdens een zomerfeest kun je samen terugkijken op de afgelopen jaren.

Het eindexamenfeest op de basisschool vindt plaats in de zomer. Ook al werkt het weer niet altijd mee, het is toch een mooie gelegenheid om de ideeën waaraan je vooraf hebt gewerkt buiten in praktijk te brengen. Barbecue samen en breng een gezellige middag en avond door met stokbrood en biefstukken rond het kampvuur.

Met een paar anekdotes en het citeren van individuele grappige opmerkingen van leerlingen uit voorgaande jaren, zorg je voor veel gelach en verlicht je de stemming.

U kunt het feest het beste zo plannen dat u bij slecht weer naar een kleine hut kunt verhuizen, zodat u niet te afhankelijk bent van de weersverwachting.

3. Een afscheidscadeau zal menig leraar tot tranen toe roeren.

Omdat het afscheid van de kinderen niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de leerkrachten iets heel bijzonders is, overwegen veel leerlingen hun leerkrachten een klein cadeautje te geven. Shirts, mokken of zelfgemaakte bloemen met foto’s van de individuele kinderen zijn bijzonder geschikt.

Een klein kookboekje, waarin elk kind een favoriet recept kan maken, is altijd erg leuk.

Voor wie het wat creatiever wil, is een kleiplaatje met de handafdrukken van de hele klas een bijzonder afscheidscadeau.

4. literatuur met muziek en theater ideeën voor het afscheidsfeestje

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten