Afscheid van de basisschool: ideeën om het afscheid voor leerlingen te vergemakkelijken

Het verlaten van de basisschool is een bijzondere situatie voor leerlingen. Zij die de vierde klas onder de knie hebben en nu naar een middelbare school gaan, moeten zich aan veel nieuwe dingen aanpassen. Om …

Afscheid van de basisschool: ideeën om het afscheid voor leerlingen te vergemakkelijken

kind winkt
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Afscheid van de basisschool: ideeën om het afscheid voor leerlingen te vergemakkelijken
Waarom is het belangrijk om afscheid te nemen van de basisschool?

Als voor de leerlingen een nieuwe levensfase begint, moet het vorige hoofdstuk worden afgesloten. Afscheid nemen is daarom noodzakelijk om op een positieve manier aan de volgende levensfase te beginnen.

Welke ideeën zijn geschikt om afscheid te nemen van de basisschool?

Ideaal zijn dingen waarbij alle leerlingen van de klas betrokken kunnen worden. Zorg er daarom voor dat bij de planning rekening wordt gehouden met de belangen van alle leerlingen.

Moet ik van elk kind afzonderlijk afscheid nemen?

Dit is geen must, maar wel een van de beste manieren om kinderen iets mee te geven. Na een lange tijd samen zullen de leerlingen ook verwachten dat u persoonlijk afscheid neemt.

Het verlaten van de basisschool is een bijzondere situatie voor leerlingen. Zij die de vierde klas onder de knie hebben en nu naar een middelbare school gaan, moeten zich aan veel nieuwe dingen aanpassen.

Om dit zo goed mogelijk te laten slagen, is het echter belangrijk om kinderen de kans te geven afscheid te nemen van de basisschool. Wij laten u zien welke ideeën geschikt zijn voor het einde van de basisschool.

[button]Meer ideeën voor het afscheid[/button]

1. basisschoolleerlingen voorbereiden op de komende tijd

ein junge jubelt vor einer tafel in der schule
Het succesvol afronden van de basisschool is een reden voor een feestje.

Elk kind dat de vierde klas ingaat, moet niet onzeker zijn, maar de nieuwe levensfase met positieve gevoelens benaderen. Om dit te bereiken mag de voorbereiding op de verandering van school niet worden verwaarloosd.

Het afscheid van de lagere school hoeft daarom niet beperkt te blijven tot het afscheidsfeestje, maar moet een wat langere periode omvatten.

Om de tijd te vullen met iets zinvols en tegelijkertijd voor alle kinderen een mooie herinnering te creëren, zou je bijvoorbeeld een klassenkrant kunnen ontwerpen en deze laten drukken.

Dit geeft alle leerlingen van de klas de kans om hun eigen ideeën in te brengen. U kunt ook gezegden van de afgelopen jaren samen verzamelen en kleine anekdotes opschrijven.

Als de leerlingen twee of, in het beste geval, zelfs vier jaar bij hun klassenleraar zitten, zullen ze zeker veel bizarre maar ook emotionele ervaringen verzamelen, die niet alleen goed overkomen in een toespraak, maar ook snel de klassenkrant dikker maken.

Tip: In de laatste week of twee voor het einde van de schooltijd denken de meeste kinderen al aan hun vakantie.
In deze periode samen aan een krant werken motiveert echter bijna alle leerlingen in de klas om zich weer te concentreren.

2. ideeën voor het afscheid van de basisschool

Gebruik de laatste tijd samen om iets speciaals te maken. Indien mogelijk moeten alle leerlingen kunnen deelnemen. Hier zijn twee ideeën om het einde van de lagere school te vieren met een voorstelling:

 • Een eigen lied: Bedenk een melodie en werk samen aan de tekst. Als je erg muzikaal bent, kun je natuurlijk ook zelf een liedje componeren.
  Het is belangrijk dat de tekst van het lied niet alleen verwijst naar het afscheid in het algemeen, maar individueel is afgestemd op de betreffende klas.
 • Een kort toneelstuk: Als de tijd in de klas het toelaat, kun je ook werken aan een kort toneelstuk. Het onderwerp zou de verandering van school kunnen zijn. Misschien spelen in het begin enkele negatieve gevoelens en angsten voor het onbekende een rol. Dit kan worden gevolgd door een overgang naar een succesvolle integratie in de nieuwe omgeving.

U kunt zien hoe een afscheidslied zou kunnen klinken in deze YouTube-video:

3. bedank de klas

schulempfehlung fuer alle drei schulformen
Idealiter eindigen de basisschooljaren met het gymnasiumadvies.

Niet alleen voor de leerlingen eindigt de tijd samen. Ook de klassenleraar heeft veel meegemaakt dat plotseling eindigt. Laat uw leerlingen daarom zien dat u positief terugkijkt op de samen doorgebrachte jaren en wens de kinderen die niet meer zo jong zijn veel succes op hun nieuwe school.

Zorg erbij het plannen van een afscheidsspeech voor dat deze emotioneel kan zijn, maar niet te lang en zwaar. Het beste is om er één of twee grappige uitspraken in op te nemen, zodat het afscheid van de basisschool niet te negatief wordt.

4 Het individuele afscheid op de basisschool

Naast het algemene afscheid van alle kinderen moet u voor elk kind de tijd nemen om een paar individuele woorden te zeggen.

kinder rennen aus der schule
Neem de tijd voor elk individueel kind.

Lang niet elke leerling zal deze woorden onthouden. Maar het is goed mogelijk dat één of twee kinderen nog lang zullen terugdenken aan positieve bekrachtiging.
Gebruik dus je laatste kans om de verdere levensloop een duwtje in de goede richting te geven.

Inmiddels is het bijna gebruikelijk geworden dat niet alleen leerkrachten een cadeau krijgen als afscheidscadeau, maar dat ook leerlingen cadeaus krijgen van leerkrachten. Dit is echter geenszins een must.

Er is echter niets mis met een kleinigheidje als afscheid van de basisschool . Een leuk idee zijn bijvoorbeeld kleine afscheidskaartjes. Je kunt ze individueel ontwerpen of een druksjabloon gebruiken, dat je hier kunt vinden.

5. gebruik de laatste week om afscheid te nemen van de basisschool

Op een of andere school is er meer dan een mooi gedicht of een leuke sketch om afscheid te nemen. Wil je echter een hele week plannen, dan moet je vroeg beginnen met organiseren.

De beste manier om dit te combineren is om aan het begin van de week op schoolreis te gaan en dan op school een gezamenlijk feest te houden met alle leerlingen, leerkrachten en ouders.

Op deze dag kun je spelletjes doen, heerlijk eten en ontspannen terugkijken op de afgelopen jaren.

Meer ideeën voor het afstudeerfeest van de basisschool vindt u in ons aparte artikel.

6 Meer ideeën voor het afscheidsfeest

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten