Ballet voor kinderen: interessante feiten over balletlessen voor jonge kinderen

Balletlessen oefenen een grote fascinatie uit op veel jonge kinderen. Dat geldt overigens niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongens. Ballet voor kinderen is echter meer dan een dansje. Om de souplesse van professionele …

Ballet voor kinderen: interessante feiten over balletlessen voor jonge kinderen

ballett fuer kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Ballet voor kinderen: interessante feiten over balletlessen voor jonge kinderen
Vanaf wanneer kunnen kinderen aan ballet doen?

Klassiek ballet voor kinderen is meestal gericht op de leeftijdsgroep vanaf 6 jaar. In vooropleidingen kan echter al vanaf 2 à 3 jaar in groepsverband worden gedanst.

Hoeveel kost ballet voor kinderen?

Aangezien je bijna geen materiaal nodig hebt, zijn de enige kosten die je moet betalen de maandelijkse kosten voor de lessen. Meestal moet je rekening houden met kosten van 30 tot 40 euro voor introductiecursussen.

Is ballet gezond voor kinderen?

In principe is elke beweging voor kinderen beter dan geen beweging. In de hobbysector is ballet niet bezwaarlijk, maar wel heel verstandig. Alleen op professioneel gebied komen ernstige voetproblemen vaker voor.

Balletlessen oefenen een grote fascinatie uit op veel jonge kinderen. Dat geldt overigens niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongens.

Ballet voor kinderen is echter meer dan een dansje. Om de souplesse van professionele balletdansers te bereiken zijn jarenlange trainingen nodig.

Waarom de sport gezond is voor kinderen en op welk punt het ongezond kan worden, wordt uitgelegd in ons artikel.

[button]Aanbeveling van de redactie: Bestel je eerste uitrusting online[/button].

1. ballet voor kinderen – een mooie hobby

feunf kleine maedchen beim ballettunterricht
Veel kleine meisjes hebben de droom om ballerina te worden.

Klassieke balletlessen beginnen meestal rond de leeftijd van 6 jaar. Kinderen kunnen echter hun eerste danservaring opdoen vanaf de leeftijd van 2 of 3 jaar.
Deze vroege dansopleiding maakt het voor kinderen gemakkelijker om later de soms inspannende oefeningen bij kinderballet onder de knie te krijgen.

Het is bijzonder gunstig dat kinderen leren bewegen op het ritme van de muziek. Veel peuters doen dit al onbewust als er thuis muziek uit de stereo komt. Als een baby met zijn heupjes wiebelt, ziet dat er vaak heel schattig uit.
Dit bewegingsplezier kan echter gebruikt worden om al op jonge leeftijd motorische vaardigheden te trainen.

Ballet is dus goed voor kinderen en zeer nuttig. De voordelen zijn vooral te zien op het gebied van evenwicht, een goed lichaamsgevoel, een rechte houding, spierversterking, verbetering van de muzikaliteit en bevordering van de flexibiliteit.

Tip: Gaandeweg leren de kleintjes omgaan met een groep kinderen van dezelfde leeftijd, zodat ook hun sociale vaardigheden verbeteren.

In de volgende uitgebreide introductievideo leer je hoe een balletles in de praktijk kan werken:

2. de kosten van balletlessen zijn beheersbaar

mehrere balletttaenzerinnen
Naarmate je ouder wordt, stijgen de kosten van de lessen.

Professionele balletscholen voor ervaren jonge dansers zijn soms erg duur. Dit geldt echter niet voor het begin, zodat elk kind de mogelijkheid heeft om ballet te volgen.
Gemiddeld kosten balletlessen voor kinderen tussen 3 en 6 jaar 30 tot 40 euro per maand. De gebruikelijke training in deze tijd is één keer per week 45 minuten.

Voor meisjes en jongens vanaf 6 jaar, die meerdere keren per week les hebben, stijgen de prijzen dienovereenkomstig. Vanaf die tijd duren de lessen ongeveer 60 minuten, terwijl de lessen op 8- of 9-jarige leeftijd ongeveer 90 minuten duren.
De trainingsbelasting neemt toe tot minstens 2 afspraken per week, omdat de cursussen bedoeld zijn om de ontwikkeling van de spieren te bevorderen en dit niet in voldoende mate mogelijk is met slechts één trainingsafspraak.

Wie een carrière in het klassieke ballet wil nastreven of tenminste wat professioneler wil trainen, traint meerdere keren per week in een speciale school voor balletdansers vanaf uiterlijk 10 jaar.
Hier moet echter vaak een proeve van bekwaamheid worden afgelegd om balletleerlingen te kunnen opleiden op basis van hun individuele vaardigheden.
De kosten bedragen zelden minder dan 150 euro per maand vanwege de uitgebreide trainingsarbeid en de toenemende professionalisering.

Aangezien je in het begin geen uitrusting nodig hebt, behalve een tutu of balletbroekje en slippers, is de aanschaf van materiaal zeer goedkoop.

3 Gezondheidsaspecten – een leven voor ballet

ein kleines maedchen beim ballett fuer kinder
In de beginjaren hoef je je geen zorgen te maken over gezondheidsrisico’s.

Ballet voor kinderen is heel anders dan professioneel ballet, dus er is een duidelijke lijn te trekken. Hoewel het aanleren van verschillende danstechnieken en flexibiliteitsoefeningen en gerichte spieropbouw heel zinvol zijn, kan een professionele danscarrière het lichaam ook ruïneren.
Vooral de tenen worden door de elegante danshouding zwaar belast, dus die moeten speciale zorg krijgen .

Bij ballet voor kinderen leren de kleintjes elegant te bewegen op het ritme van de muziek. Een gezond lichaamsbewustzijn bevordert het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat kinderen niet alleen bij ballet maar ook in het dagelijks leven een goed figuur slaan.

Wanneer uitgebreide choreografieën samen in een groep worden gerepeteerd, versterkt dit het gevoel van saamhorigheid onder elkaar. Het daagt ook het geheugen uit.
Tegelijkertijd creëren publieke optredens voor publiek, die meestal al door kleinere balletscholen worden aangeboden, zelfvertrouwen.

Wie al in staat is om voor veel mensen op te treden, heeft meestal veel minder moeite om in de klas te spreken en zijn eigen mening te geven.

Ballet voor kinderen is daarom een uitstekende introductie in de wereld van de dans. Dit betekent echter niet dat uw kind er permanent bij moet blijven.
Als de lenigheid en coördinatievaardigheden in orde zijn, kan ook worden overgestapt op hiphop of klassieke dans. Ook bij andere sporten, die op het eerste gezicht niets met ballet gemeen hebben, blijkt een goed lichaamsgevoel een groot voordeel.

Tip: Gebrek aan lichaamsbeweging is een van de grootste problemen in de wereld en kost jaarlijks miljarden. Daarom moeten we ons niet zo druk maken over verkeerde bewegingen, maar in de eerste plaats blij zijn als kinderen überhaupt bewegen.
Een interessant artikel over dit onderwerp vindt u hier.

4e aanbeveling van de redactie: Uw eerste uitrusting voordelig online bestellen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten