Zwakte rechts/links: Oorzaken en behandelingsmogelijkheden

Lopen in de aangegeven richting, aanwijzingen volgen, een danschoreografie instuderen – deze dingen veroorzaken bij sommige kinderen en volwassenen problemen omdat zij links en rechts voortdurend door elkaar halen. Deze stoornis wordt in vaktaal rechts-linkszwakte …

Zwakte rechts/links: Oorzaken en behandelingsmogelijkheden

rechts-links-schwaeche
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Zwakte rechts/links: Oorzaken en behandelingsmogelijkheden
Wat is rechts-links zwakte?

Mensen die lijden aan rechts-linkszwakte hebben het probleem dat ze rechts en links voortdurend door elkaar halen. De oriëntatiestoornis treedt vooral sterk op in hectische situaties en onder stress.

Wat zijn de oorzaken van desoriëntatie?

Volgens deskundigen liggen de oorzaken van rechts-linkszwakte in de kindertijd. Tijdens de ontwikkeling doorloopt een kind verschillende fasen. Als een ontwikkelingsstap achterwege blijft, kan dit leiden tot stoornissen in de ruimtelijke oriëntatie.

Met welke oefeningen kunnen de hersenen worden getraind?

Een rechts-links zwakte kan heel goed behandeld worden met verschillende oefeningen. Vooral de ruimtelijke waarneming kan worden getraind met behulp van kruisbewegingen. Daarnaast moet u het onderscheid tussen links en rechts spelenderwijs steeds opnieuw met uw kind oefenen.

Lopen in de aangegeven richting, aanwijzingen volgen, een danschoreografie instuderen – deze dingen veroorzaken bij sommige kinderen en volwassenen problemen omdat zij links en rechts voortdurend door elkaar halen. Deze stoornis wordt in vaktaal rechts-linkszwakte genoemd.

Wij leggen uit wat rechts-linkszwakte is, hoe je het kunt herkennen en wat de oorzaken van deze stoornis zijn. Daarnaast geven we tips met welke oefeningen je de ruimtelijke waarneming in de hersenen kunt trainen.
[button]Verder lezen over het onderwerp leerstoornissen[/button]

1. een rechts-links zwakte is een oriëntatiestoornis

lenkrad mit notizzetteln fuer links und rechts
In het wegverkeer kan een rechts-links zwakte een grote uitdaging worden.

Rechts-links zwakte, of links-rechts zwakte, komt veel voor. Er bestaat geen specifieke technische term voor deze “ziekte”. Volgens onderzoeken en diverse wetenschappelijke tests lijdt ongeveer 20 tot 30% van de mensen aan deze oriëntatiestoornis.

De getroffenen hebben vooral moeite om in de aangegeven richting te wijzen. Ze vinden het ook moeilijk om aanwijzingen of instructies van de rij-instructeur op te volgen.

Ruimtelijke oriëntatie is de verantwoordelijkheid van één hersenconvolutie van de hersenschors. Dat hebben Noorse wetenschappers ontdekt in een nieuwe studie. Zij analyseerden ook de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Desymptomen van een links-rechts zwakte zijn meestal al te herkennen bij kleine kinderen. Bij de meeste kinderen is de simpele verwarring van links en rechts het belangrijkste probleem. De moeilijkheden doen zich vooral voor bij stress en druk.

2 De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in de evolutionaire geschiedenis van de mens.

Veel onderzoekers zien de oorsprong van de rechts-linkszwakte in de evolutionaire geschiedenis van de mens. In het stenen tijdperk bestonden de termen links en rechts nog niet, omdat de richting van het kompas de belangrijkste factor was voor de jacht. Met behulp van een intern kompas konden mensen uit de steentijd zich zeer betrouwbaar oriënteren.

Met de introductie van de termen links en rechts raakten de windstreken echter op de achtergrond. Laterale oriëntatie is echter zeer onnauwkeurig en hangt af van onze huidige positie. Aangezien dit in strijd is met ons basisinstinct, ondervinden veel mensen overeenkomstige problemen.

Een rechts-links zwakte is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat in de kindertijd ontwikkelingsstappen zijn overgeslagen. Als een van deze bewegingen onvoldoende wordt geoefend, kan dit leiden tot tekortkomingen in de ruimtelijke oriëntatie.

Deze ontwikkelingsstappen omvatten:

 • heen en weer wiegen in de armen van de ouders
 • kruipen, rollen
 • zitten, staan
 • lopen

3. Zwakte rechts-links – onschuldig of een ernstig probleem?

Links-rechts zwakte in de geneeskunde

In de geneeskunde kan rechts-linkszwakte echter fatale gevolgen hebben. Volgens schattingen worden jaarlijks ongeveer 120 mensen aan de verkeerde kant geopereerd als gevolg van deze oriëntatiestoornis.

Veel ouders zijn geïrriteerd als ze merken dat hun kind moeite heeft met het onderscheiden van richtingen. Ze vrezen dat hun kind een gebrek aan intelligentie heeft. Ook zijn ze bang dat de gezondheid van hun kinderen door deze stoornis wordt aangetast.

Dit type oriëntatiestoornis heeft niets te maken met verminderde intelligentie. Het is alleen maar heel vervelend en kan in sommige situaties ook heel gênant zijn voor zowel kinderen als volwassenen. In principe weten kinderen waar links en rechts zijn. Deze kennis kan echter niet altijd overal worden opgeroepen.

De meeste kinderen kunnen rechts en links niet van elkaar onderscheiden. In dat geval heeft de blokkade geen verdere gevolgen. Links-rechtszwakte kan echter ook voorkomen in samenhang met andere leerstoornissen zoals dyslexie, ADHD of dyscalculie. In dat geval is het extra belangrijk om de blokkade effectief te behandelen.

4. Spelenderwijs het onderscheid tussen links en rechts oefenen

verschiedene richtungen
Speciale oefeningen kunnen de oriëntatiestoornis aanzienlijk verlichten.

Veel mensen kennen het gezegde: “Links is waar de duim rechts zit”. Dit gezegde helpt echter niet echt als het gaat om het onderscheiden van links en rechts.

In plaats daarvan kunt u het volgende vingerspel met uw kind gebruiken als geheugensteun: Strek uw armen uit en spreid alle vijf de vingers. Op de linkerhand is nu een “L” voor links te zien tussen de wijsvinger en de duim.

Voor debehandeling van rechts-linkszwakte moeten vooral kruisbewegingen worden gebruikt. Deze zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Hiertoe brengt u eerst de linkerhand en de rechterknie samen en daarna de rechterhand en de linkerknie. Kruipen in een viervoetige houding wordt ook aanbevolen. Beide oefeningen trainen de ruimtelijke waarneming in de hersenen.

Een andere manier om de blokkade te verhelpen is de hersenen er actief aan te herinneren aanwelke kant ze zitten. Uw kind kan bijvoorbeeld regelmatig op de linkerschouder tikken en hardop links zeggen.

Een iets complexere oefening is vooral geschikt voor oudere kinderen. Ga met uw kind in een kamer of in de tuin staan. Kijk rond en kies een voorwerp. Kijk of het links of rechts staat. Verander dan van positie. Uw kind moet nu opnieuw controleren of het voorwerp zich nog steeds aan dezelfde kant of aan de andere kant bevindt.

Al deze oefeningen kunnen helpen om de rechts-links stoornis na verloop van tijd teverminderen. De basisvoorwaarde is echter dat ze consequent en regelmatig worden gedaan. Hoe vaker u met uw kind oefent, hoe groter het succes.

Tip: Er zijn ook veel leuke bordspelletjes die geschikt zijn voor het onderscheiden van links en rechts. Zo kan uw kind zijn of haar hersenen spelenderwijs trainen.

5. verdere literatuur over het onderwerp “leerstoornissen”

No products found.

Gerelateerde berichten