Zonnesteek bij kinderen: symptomen, duur en tips voor behandeling

In de zomer komt een zonnesteek bij kinderen vaker voor dan u denkt. De jongste kinderen zijn bijzonder gevoelig voor direct zonlicht en reageren veel sterker op een zonnesteek dan adolescenten of volwassenen. Het is …

Zonnesteek bij kinderen: symptomen, duur en tips voor behandeling

mädchen am strand mit mütze.
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Zonnesteek bij kinderen: symptomen, duur en tips voor behandeling
Hoe ontstaat een zonnesteek?

Een zonnesteek of insolatie wordt veroorzaakt door intens zonlicht op het hoofd en de nek van uw kind.

Wanneer treedt een zonnesteek op?

De symptomen treden meestal pas een paar uur na blootstelling aan de zon op: .

Wat is de reactie op een zonnesteek bij een kind?

Als u een zonnesteek vermoedt, breng uw kind dan onmiddellijk uit de zon naar een donkere en koele plaats om de symptomen en het verloop van de ziekte te beperken.

In de zomer komt een zonnesteek bij kinderen vaker voor dan u denkt. De jongste kinderen zijn bijzonder gevoelig voor direct zonlicht en reageren veel sterker op een zonnesteek dan adolescenten of volwassenen. Het is belangrijk dat u een zonnesteek in geval van nood onmiddellijk herkent, zodat u zo snel mogelijk passende maatregelen kunt nemen. In het volgende hoofdstuk vertellen we u wat een zonnesteek onderscheidt en hoe u erop moet reageren.

[button]Zonnehoeden voor kinderen voorkomen overmatige blootstelling aan de zon[/button]

1. de tekenen van een zonnesteek treden meestal met vertraging op.

Bescherm uw kind tegen een zonnesteek

Het lastige van een zonnesteek is dat de symptomen pas enkele uren na het zonnebaden zichtbaar worden. Soms zelfs nadat het kind heeft geslapen. U en uw kind beseffen dus pas wat er aan de hand is als het al te laat is.

De symptomen van een zonnesteek bij kinderen zijn typisch:

 • Heet en rood hoofd
 • Hevige hoofdpijn
 • glazige ogen
 • Rusteloosheid
 • Misselijkheid en braken
 • Slaperigheid of duizeligheid
 • Vermoeidheid en zwakte
 • In ernstigere gevallen, koorts

Als uw kind aan een bijzonder ernstige zonnesteek lijdt, kunnen naast de gebruikelijke symptomen nog andere symptomen optreden. Dit komt meestal door een sterke irritatie van de hersenvliezen en in bijzonder ernstige gevallen zelfs van het hersenweefsel.

De volgende symptomen komen ook voor bij een ernstige zonnesteek:

 • Stijfheid van de nek en pijn bij het bewegen van de nek
 • Verhoogde polsslag
 • bewustzijnsstoornissen variërend van verwarring en slaperigheid tot coma
 • Aanvallen

De behandeling van een zonnesteek hangt altijd af van de ernst ervan. Normaal gesproken kunt u een zonnesteek zelf behandelen. Als de symptomen echter zeer ernstig zijn en er bijvoorbeeld bewustzijnsstoornissen optreden, is het dringend noodzakelijk de behandeling in een ziekenhuis te laten uitvoeren.

2. de behandeling van een zonnesteek kan heel verschillend zijn

Ein Kind sitzt im Schatten.
Het nemen van een pauze in de schaduw is het eerste wat moet gebeuren als kinderen een zonnesteek oplopen.

De belangrijkste vraag bij een zonnesteek is: wat doe je in een acuut geval? Dat hangt in principe af van de ernst. Maar in de meeste gevallen nemen de symptomen na korte tijd (enkele uren) af, ook zonder een specifieke “zonnesteekbehandeling”.

Hoe sneller u met de juiste maatregelen op een zonnesteek reageert, hoe korter de symptomen zullen duren. De belangrijkste onmiddellijke actie is, zoals eerder gezegd, uw kind uit de zon te halen en naar een donkere en koele plaats te brengen. Uw kind moet eerst op de rug worden gelegd als een zonnesteek wordt vermoed. Als het bewustzijn aanwezig is, moeten het hoofd en het bovenlichaam idealiter iets omhoog worden gebracht. Koel daarnaast het hoofd, de nek en de romp met huismiddeltjes zoals koude kompressen of “cool packs”.

Opmerking: zorg ervoor dat u nooit “cool packs” gebruikt zonder een laag stof tussen het koelmiddel en de huid om bevriezing te voorkomen.

Als de symptomen van uw kind niet binnen korte tijd verbeteren, moet u de hulpdiensten bellen of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bezoeken. Als uw kind echter bewusteloos is of zich grillig gedraagt, en als de toestand steeds erger wordt, moet u onmiddellijk een spoedarts bellen.

Het is ook heel belangrijk dat u uw kind met een zonnesteek nooit alleen laat. Blijf in plaats daarvan bij hem of haar en probeer een gevoel van veiligheid over te brengen. Dit zal het voor uw kind gemakkelijker maken een zonnesteek te overleven.

Kinderen met een zonnesteek hebben meestal veel vocht en elektrolyten uitgezweet door het lange verblijf in de zon. Als de symptomen slechts mild zijn en geen bewustzijnsstoornissen of misselijkheid veroorzaken, kunt u uw kind al iets te drinken of iets zouts te eten geven. Medicijnen in de vorm van elektrolytenpoeder van een apotheek helpen ook om de door hevig zweten verloren zouten te vervangen.

Pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac mogen alleen worden gebruikt na overleg met een arts. Bij een zeer ernstige zonnesteek kunnen dergelijke geneesmiddelen namelijk zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kind.

Directe maatregelen in één oogopslag:
 • Breng het kind naar een koele, schaduwrijke plaats.
 • Leg het kind met hoofd en bovenlichaam iets omhoog.
 • Leg koude kompressen of “cool packs” op hoofd en nek.
 • Stel uw kind gerust en laat het niet alleen.
 • Zorg ervoor dat uw kind voldoende drinkt
 • De hulpdiensten zijn nodig als de toestand van het kind niet snel verbetert of zelfs verslechtert.

Hier vindt u meer informatie en tips over de behandeling van een zonnesteek.

3. Zonnesteek bij kinderen – er zijn voorbestemde gevaarlijke situaties

Een zonnesteek komt natuurlijk het meest voor in de zomer, wanneer u en uw kinderen meer tijd buiten doorbrengen. Meestal merken de getroffenen niet dat ze te intensief aan de zon zijn blootgesteld.

Dit geldt vooral in situaties waarin het hoofd regelmatig wordt afgekoeld (trefwoord: baden) of de omgevingstemperatuur als vrij koel wordt ervaren ondanks de intense straling van de zon. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in de bergen of bij harde wind.

De meest voorkomende gevaarlijke situaties waarin direct zonlicht vaak niet onmiddellijk wordt opgemerkt zijn:

 • Sporten in de zon: Voor sommige sporten is een hoofddeksel onpraktisch. Daarom wordt deze niet gedragen (voetbal).
 • Slapen in de zon: Afhankelijk van hoe lang men in de zon blijft, neemt het risico op een zonnesteek toe.
 • Autorijden: Vooral in cabrio’s worden kinderen blootgesteld aan direct zonlicht. Maar de warmte dringt ook door het glas van de autoruiten.
 • Wandelen in de bergen: De zonnestralen zijn daar bijzonder sterk en de temperaturen zijn vaak laag.

Er zijn ook ziekten die qua ziektebeeld en oorzaken sterk lijken op een zonnesteek. Daartoe behoort vooral hitteberoerte, de ernstigste en meest levensbedreigende vorm van hitte-uitputting. De huid van het hele lichaam is rood, heet en droog.

Voorzichtig: Bij een hitteberoerte krijgen getroffen kinderen meestal hoge koorts, vaak meer dan 40 graden. Bovendien ademen ze oppervlakkig en snel, braken ze of kunnen ze last krijgen van hallucinaties, stuiptrekkingen of een verminderd bewustzijn , zelfs flauwvallen. In dit geval moet u onmiddellijk een noodoproep doen.

4. preventieve maatregelen tegen een zonnesteek

Ein Kind schläft am Strand in der Sonne.
In slaap vallen in de zon op het strand kan snel zijn tol eisen
.

Je moet preventieve maatregelen niet onderschatten om ergere complicaties zoals hersenoedeem te voorkomen. Enkele eenvoudige gedragsregels kunnen een zonnesteek gemakkelijk voorkomen.

Als u een langdurig verblijf in de brandende zon vermijdt, is een zonnesteek zo goed als uitgesloten. In het Engels bestaat hiervoor een mooi gezegde: “Between eleven and three, stay under a tree”. Vermijd dus met uw kinderen de zon tussen 11 en 15 uur en blijf in de schaduw.

Als u de zon niet kunt vermijden, zorg dan voor passende bescherming . Het gebruik van zonnebrandcrème ter bescherming tegen een zonnesteek wordt afgeraden. Het houdt de ultraviolette stralen tegen, maar voorkomt niet dat er hitte op het hoofd ontstaat.

Het is beter om hoofdbedekkingen te gebruiken zoals hoeden, petten en dergelijke, die de zon helemaal niet op het hoofd laten komen en verhitting voorkomen. Lichtgekleurde bedekkingen zijn bijzonder geschikt omdat zij het meeste licht weerkaatsen en het hoofd niet zo snel opwarmt als bij donkere materialen.

5. Zonnehoeden voor kinderen voorkomen overmatige blootstelling aan de zon.

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten