Ziekte van Lyme bij kinderen: symptomen, diagnose en behandeling

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectieziekte die door teken wordt overgebracht. Als bij een kind tekenen van de ziekte van Lyme zichtbaar worden, moet u snel een arts raadplegen om een duidelijke diagnose …

Ziekte van Lyme bij kinderen: symptomen, diagnose en behandeling

Zecken sitzen neben einer rötung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ziekte van Lyme bij kinderen: symptomen, diagnose en behandeling
Wat maakt een tekenbeet zo gevaarlijk?

Teken kunnen ziekten overbrengen. De ziekte van Lyme is de meest voorkomende ziekte die door teken op mensen wordt overgedragen.

Hoe weet ik of mijn kind de ziekte van Lyme heeft?

Een eerste aanwijzing is een terugkerende roodheid na het verwijderen van de teek. Deze dwalende roodheid zou u moeten aanzetten tot een bezoek aan de dokter.

Hoe kan de tekenziekte worden behandeld?

Als de ziekte wordt vastgesteld, krijgt uw kind antibiotica voorgeschreven. Een vroege behandeling zal voorkomen dat de Borrelia-infectie zich verder verspreidt.

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectieziekte die door teken wordt overgebracht. Als bij een kind tekenen van de ziekte van Lyme zichtbaar worden, moet u snel een arts raadplegen om een duidelijke diagnose te krijgen en de mogelijke late gevolgen te voorkomen.

Wij laten u zien op welke symptomen u moet letten na een tekenbeet of tekenbeet, welke behandeling meestal wordt uitgevoerd en welk ziektebeloop u kunt verwachten bij de ziekte van Lyme.

[button]Meer literatuur over de door teken overgebrachte ziekte[/button]

1. teken als dragers van borrelia-bacteriën

eine in der Haut steckende Zecke
Teken hebben tijd nodig om te bijten
.

Als het weer in de lente warmer wordt, komen de teken uit hun schuilplaats. De bloedzuigende parasieten worden actief vanaf ongeveer 6 °C. De periode van mei tot augustus is echter bijzonder slecht.

Honden- en katteneigenaars zijn misschien al gewend om in de zomer talrijke teken van hun huisdieren te verwijderen. Maar ook kinderen die in het gras of in het bos spelen, moeten af en toe rekening houden met een tekenbeet.

De beet van de teek zelf is niet pijnlijk, omdat teken een secretie afscheiden die de huid rond de beetplaats verdooft. Dit is om te voorkomen dat ze worden opgemerkt, zodat ze zo lang mogelijk ongemerkt bloed kunnen zuigen.

Helaas zijn er echter talrijke tekenziekten. De bekendste is zeker TBE. Vergeleken met teken die met Borrelia besmet zijn, is het aantal dragers van het TBE-virus echter relatief laag. Bovendien is het mogelijk de ziekte van vroege zomer meningoencefalitis te voorkomen met een TBE-vaccinatie.

Borrelien in Nahaufnahme
Borrelia zijn spiraalvormige bacteriën die leven in de ingewanden van teken.

Borrelia daarentegen zijn kleine bacteriën die in de darmen van de teek leven. Besmetting met de ziekte van Lyme bij een kind of volwassene kan alleen plaatsvinden als de teek zijn darminhoud leegt.
Dit gebeurt meestal pas na enkele uren. Volgens het Robert Koch Instituut loopt ongeveer 0,4 tot 1,3% van alle mensen die door een teek worden gebeten de ziekte van Lyme op.

Afhankelijk van het type teek gebeurt dit na ongeveer 4 tot 36 uur. Het risico van overdracht van Borrelia op mensen neemt dus met elk uur toe.

Probeer teken daarom zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat uw kind de ziekte van Lyme oploopt. Overigens is de ziekte van Lyme niet besmettelijk, dus u hoeft niet bang te zijn voor verdere overdracht.

Tip: Hoe je een teek veilig verwijdert, zie je in ons aparte artikel.

2 Hoe u de symptomen van de ziekte van Lyme bij uw kind kunt herkennen

De ziekte van Lyme:

Als de ziekte van Lyme wordt genoemd, gaat het bijna altijd om Lyme borreliose.

Telkens wanneer een teek bijt, is er aanvankelijk een kleine plaatselijke roodheid op de plaats van de beet. Dit is volkomen normaal en wijst niet op een infectie met de Borrelia-bacterie. Het speeksel van de teek brengt automatisch een afweerreactie van de huid op gang.

De roodheid rond de plek van de beet verdwijnt echter enkele dagen, soms zelfs enkele weken later.

U kunt de typische eerste symptomen van de ziekte van Lyme bij uw kind herkennen aan het feit dat er na enkele weken opnieuw roodheid rond de prikplaats ontstaat. Vaak is dit slechts een relatief kleine roodachtige ring, maar het verandert.

Wanderröte am Bein eines Mannes
Een typisch symptoom van een Borrelia-infectie is zwervende roodheid.

Vanwege de verandering wordt dit ook wel zwervende roodheid genoemd. Als er sprake is van een dergelijke ringvorming en de grootte verandert, wijst dit op een infectie.

Om de grootte en verandering beter te kunnen waarnemen, kunt u als test met een biro de rand van de roodachtige ring schetsen. Zo kunt u de volgende dag direct zien of er een verandering is opgetreden. Om verdere uitbreiding te voorkomen en een exacte diagnose te krijgen, moet u in dit geval dringend een arts raadplegen.

Soms treden bijkomende verkoudheidsachtige symptomen op. Hoofdpijn en koorts worden echter niet bij alle mensen waargenomen.
Is er daarentegen sprake van stijfheid in de nek, dan wijst dit eerder op een infectie met het TBE-virus. In dat geval moet u ook een kinderarts raadplegen.

Hoe u de symptomen van de ziekte van Lyme bij uw kind kunt herkennen, ziet u in deze YouTube-video:

Let op: Als de tekenbeet enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, kunnen gewrichtspijn en zenuwschade optreden, wat zich kan uiten in neurologische stoornissen.

3. Behandeling van de ziekte van Lyme bij een kind

Over het algemeen begint elke vorm van therapie voor de ziekte van Lyme met de toediening van antibiotica. Hoe eerder deze worden gebruikt, hoe groter de kans op genezing van de ziekte van Lyme.

In tegenstelling tot volwassenen zijn kinderen afhankelijk van andere antibiotica, omdat sommige geneesmiddelen de groei van de botten negatief beïnvloeden.

Gewoonlijk gebruiken artsen de volgende antibiotica voor kinderen:

Kind bekommt eine Tablette
Antibiotica helpen de verspreiding van de Borrelia-bacterie in het lichaam voorkomen.
  • Amoxicilline
  • Cefuroxime
  • Doxycycline (alleen bij oudere kinderen)

In het beginstadium is de behandeling meestal met een antibioticum in tabletvorm. De ziekte van Lyme bij een kind kan na ongeveer één tot twee weken therapie worden genezen.

Behandeling wordt veel moeilijker als het pas maanden of jaren later wordt ontdekt. De chronische ziekte van Lyme kan al gevoelige schade aan het centrale zenuwstelsel hebben veroorzaakt.

De behandeling is echter vergelijkbaar. Wel moeten antibiotica meestal over een langere periode worden ingenomen om verdere gevolgschade te voorkomen.

In het algemeen is het dus uiterst belangrijk om tekenbeten goed in de gaten te houden, zodat de Borrelia-bacterie geen kans krijgt om zich in het organisme te nestelen en op lange termijn organen te infecteren.

Veel mensen die lijden aan de ziekte van Lyme klagen over gewrichtspijn. Artritis is een van de typische gevolgen van een onopgemerkte infectie met de ziekte van Lyme. Daarnaast uit de ziekte zich in het verdere verloop vaak door zenuwveranderingen en algemene, vaak aspecifieke symptomen, die dus niet altijd in verband worden gebracht met de ziekte van Lyme.

Verdere achtergrondinformatie en diepgaande wetenschappelijke inzichten in de ziekte zijn te vinden op de website van het Robert Koch Institute.

4 Verdere literatuur over de door teken overgedragen ziekte

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten