Wormziekten bij kinderen zijn niet ongewoon, ook gezien het feit dat wormeieren kunnen worden gevonden in de zandbak of op gevallen fruit.
Lintwormen en spoelwormen kunnen ook darmziekten veroorzaken, evenals spoelwormen. De symptomen en ook de wormen zien er echter verschillend uit.
Met een ontwormingskuur in combinatie met hogere hygiënische maatregelen kunt u de wormenziekte samen met uw kind snel te boven komen.
Wanneer kinderen worden getroffen door wormenziekten, huiveren ze waarschijnlijk eerst bij het zien van de plaatjes of de echte wormen die in de ontlasting van het kind zitten. Wormen? In het kind? Hoewel veel wormsoorten door hygiënische omstandigheden van hun voedingsbodem zijn beroofd, zijn er in Europa nog steeds soorten, bijvoorbeeld de zogenaamde pinwormen, die veel voorkomen. In tropische gebieden komen echter aanzienlijk meer wormsoorten en wormziekten voor.
De meeste worminfecties bij uw kinderen zijn ongevaarlijke darmziekten. Als uw kind ziek wordt, moet u naar de kinderarts gaan. U kunt echter moeite hebben om een wormziekte te herkennen omdat de klassieke symptomen – gebrek aan eetlust, misselijkheid, winderigheid, diarree, pijn in de buik, slaapproblemen en slechte concentratie – bij kinderen vele oorzaken kunnen hebben en ook kunnen wijzen op een darmziekte met een andere oorzaak. De volgende informatie laat zien hoe u wormziekten bij kinderen kunt herkennen.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. de parasieten die wormziekten bij kinderen veroorzaken, nestelen zich in de darmen
Let op: herinfectie
Herhaalde herbesmetting met wormen gebeurt eenvoudigweg door bijvoorbeeld uw kind aan zijn of haar billen te laten krabben. De wormeitjes kunnen zich onder de nagels verzamelen (tip: knip de vingernagels kort). Slechts korte tijd later komen de wormeitjes direct weer in de mond terecht. Artsen noemen deze vorm van infectie “anaal-oraal”.
Besmetting met de parasiet kan een kind overal treffen waar het veel tijd doorbrengt. Zo kunnen er wormeitjes zitten in het zand in de speeltuin, op de grond, op fruit dat van de boom is gevallen en op groenten. Wormlarven kunnen ook op rauw vlees op de loer liggen. De eitjes worden dan via de mond overgedragen. Het kind stopt het wormei in zijn mond en de worm zelf ontwikkelt zich vervolgens in het lichaam van het kind.
Kijkend naar deze manier van wormeitjes in het lichaam van het kind, wordt ook duidelijk wat de beste vorm van preventie moet zijn: Hygiëne en voorlichting over het niet in de mond stoppen van je handen, wat best lastig is, zeker met een baby. Onderzoekstip: Een informatief overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden over wormziekten bij kinderen is online beschikbaar bij het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.
2. symptomen variëren afhankelijk van het type worm: directe vergelijking van spoelwormen en lintwormen
Speltwormen en hun eitjes worden oraal, dus via de mond, ingenomen. Ze worden pas wormen in het lichaam van het kind, meer bepaald in het spijsverteringskanaal. Lintwormen zijn zeldzamer, omdat ze voornamelijk worden overgedragen via rauw vlees en besmette dieren die door de kinderen worden geaaid. Lintwormen kunnen alleen uitgroeien tot een worm in de dunne darm van uw kind. Lintwormen reizen letterlijk door het lichaam: van de darm naar de lever, van de lever naar de longen, van de longen naar de darm.
2.1 Spoelwormen veroorzaken jeuk
U kunt een infectie met spoelwormen, in het vakjargon oxyurie genoemd, herkennen als uw kind klaagt over hevige jeuk aan de billen of als uw baby vaak aan de poriënstreek krabt. Volg deze aanwijzing op en onderzoek de billen en ontlasting van uw baby nauwkeurig. Als u kleine, witte wormpjes ziet die ongeveer twee tot drie millimeter lang zijn, ga dan naar de kinderarts.
2.2 Lintwormen veroorzaken buikpijn
Een infectie met lintwormen, die ook wel rondwormen worden genoemd, uit zich in andere symptomen: buikpijn is in dit geval een van de meest voorkomende symptomen. Ook de eetlust van het kind is nogal wisselend: zowel verlies van eetlust en gewichtsverlies als trek zijn typische symptomen. Als u vermoedt dat uw kind een lintworm heeft opgelopen, kunt u beter naar de kinderarts gaan. Ook als uw kind al wormdelen uitscheidt, is behandeling noodzakelijk. Lintwormen kunnen tot tien meter lang worden en in de dunne darm van uw kind verblijven.
3. medicijnen tegen wormziekten bij kinderen
Als u vermoedt dat uw kind wormen heeft, ga dan naar de kinderarts. Hij of zij zal door middel van een “tape swab” nagaan of er wormeitjes op de billen van uw kind zitten. Deze zullen zeker zichtbaar zijn onder de microscoop. Een ontlastingonderzoek en een bloedonderzoek zijn ook normaal als u een wormenziekte vermoedt.
Als uw kinderarts de diagnose wormenziekte stelt, krijgt het kind medicijnen. Sap en tabletten zorgen ervoor dat de wormen in het lichaam afsterven. Daarna worden ze uitgescheiden. Welk medicijn wordt gegeven, hangt af van het soort wormen. Dat bepaalt weer hoe lang de behandeling duurt of dat deze na een paar dagen herhaald moet worden.
Let op: Het is niet raadzaam om zelf medicijnen te kiezen. Overleg met uw kinderarts welk medicijn past bij het type worm en ook bij de leeftijd van uw kind.
Homeopathische middelen kunnen hooguit een aanvulling zijn. Zwavel, Silicea en Artemisia cina kunnen ondersteunend zijn. Teucrium marum heeft bewezen een jeukstillend middel te zijn. Er zijn ook huismiddeltjes tegen worminfecties – bijvoorbeeld zuurkool als sap of rauw. De zuurkool moet echter voor het ontbijt worden gegeten. Welke vorm van therapie u kiest is aan u.
4. strenge hygiëne tegen wormziekten bij kinderen
Verhoogde hygiënenormen zijn belangrijk om het succes van de medicijnbehandeling te garanderen. Dit is vooral nodig om te voorkomen dat je je omgeving, jezelf of broers en zussen besmet. Deze hygiëneregels zijn strenger van toepassing bij worminfecties bij kinderen:
- Gedragen kleding van het kind met de wormziekte moet worden gewassen op een temperatuur van ten minste 60 graden Celsius. Dit is verplicht voor ondergoed, en aan te raden voor andere kledingstukken.
- Het dagelijks verschonen van handdoeken, linnengoed en beddengoed is verplicht voor kinderen met de wormziekte. Dit betekent meer wasgoed voor u, maar ook de kans dat de wormziekte zich niet verspreidt.
- Aan de billen van het kind zijn speciale hygiënische maatregelen nodig. Ondersteun uw kind bij het afvegen van de billen, ook als het dit al zelf kan.
- U kunt uw handen niet vaak genoeg wassen tijdens een familieworminfectie. Na het toiletbezoek, voor het eten en na het spelen in de tuin is bijna te weinig.
- Speelgoed moet regelmatig worden afgespoeld met afwasmiddel en onder heet water.
- Als u huisdieren heeft, is het ook beter ze regelmatig te ontwormen. Hiervoor zijn middelen zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
Tip: Als uw kind wormen heeft, kan het zinvol zijn om zelf – preventief – een ontwormingskuur te doen. Praat hierover met uw huisarts. Maar let op: Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven mogen geen ontwormingskuur doen.
5 Verder lezen over de gezondheid van kinderen
No products found.