De mens is niet het primaire doelwit van de vossenlintworm. De parasiet bestaat veeleer in een cyclus tussen de vos en andere hondachtigen en de overeenkomstige prooidieren, zoals muizen.
Helaas is het moeilijk om de symptomen correct te interpreteren. U moet daarom meer nadruk leggen op preventieve maatregelen.
Indien onbehandeld, is dit mogelijk en zelfs waarschijnlijk. Er bestaan echter goede methoden om een verdere verslechtering van de gezondheidstoestand te voorkomen. Genezing is daarentegen niet altijd mogelijk.
Ziekten met de vossenlintworm komen in Duitsland slechts uiterst zelden voor. Het risico voor besmette patiënten is echter even groot.
In ons artikel leest u in hoeverre u de symptomen van vossenlintworm bij kinderen kunt herkennen en welke preventieve maatregelen u kunt nemen.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. de vossenlintworm – een gevaarlijke parasiet
De vossenlintworm komt eerst via verschillende omwegen in het menselijk organisme terecht. De belangrijkste vectoren zijn kleine knaagdieren, vooral woelmuizen.
De kleine lintwormkoppen kunnen zich hier echter niet volledig ontwikkelen en zijn afhankelijk van een andere gastheer.
Als een vos een met de lintworm besmette muis opeet, worden de larven op de vos overgedragen. Door middel van zuigers en haken kan de lintwormkop zich aan de darm van de vos vastklampen en zich verder ontwikkelen.
Wanneer de vossenlintworm volledig ontwikkeld is, kan hij zelfbevruchte eieren produceren.
Deze komen op hun beurt via de uitwerpselen van de vos in het milieu terecht en worden opgegeten door kleine knaagdieren, maar ook door geiten of schapen.
Terwijl de ziekte bij kleine zoogdieren snel leidt tot een verslechtering van de gezondheid en vroeg of laat tot de dood, heeft een besmetting bij vossen of andere hondachtigen, zoals wolven of coyotes, meestal geen gevolgen.
Bij een wormbesmetting bij de mens veroorzaakt de vossenlintworm echter alveolaire echinokokkose.
De overdracht op de mens is niet opzettelijk, aangezien de mens voor de vossenlintworm een valse tussengastheer is.
Zijn bestaan eindigt (op lange termijn) met de dood als er geen therapie wordt toegepast.
2. herkennen van vossenlintworm symptomen bij kinderen
De diagnose besmet te zijn met larven van de vossenlintworm is een schok voor iedereen die ermee te maken krijgt. Het zou des te beter zijn om de symptomen van de vossenlintworm bij kinderen of zelfs volwassenen in een vroeg stadium te kunnen herkennen.
Helaas is dit juist een veel voorkomend probleem, want een wormbesmetting bij mensen blijft meestal jarenlang onopgemerkt.
Er zijn slechts enkele symptomen die wijzen op een ziekte met vossenlintworm. Deze zijn:
- Aspecifieke buikpijn en een drukkend gevoel in de bovenbuik.
- Algemene malaise (vermoeidheid, moeheid)
- Koorts
- Gewichtsverlies
In het algemeen tast echinokokkose vooral de lever aan. Alle organen in het menselijk lichaam kunnen echter worden aangetast.
Omdat de symptomen zo aspecifiek zijn en de ziekte zeer zeldzaam is, is het zeer onwaarschijnlijk dat symptomen die wijzen op een infectie met de vossenlintworm in een vroeg stadium worden ontdekt.
3. behandeling tegen de symptomen van vossenlintworm is ingewikkeld
Als bij u een vossenlintworminfectie wordt vastgesteld, moet u altijd artsen raadplegen die hierin gespecialiseerd zijn. In het algemeen is de behandeling van echinokokkose uiterst moeilijk.
In principe gebruikt de vossenlintworm de organen om zich daar stap voor stap te verspreiden. Het grootste probleem is dat de orgaanstructuur wordt binnengedrongen en er dus onherstelbare schade ontstaat.
Door de gelijkenis met tumorziekten kunnen de ziekten worden verward. Een infectie kan meestal worden opgespoord met behulp van beeldvormende procedures zoals MRI.
De veiligste methode die een blijvende genezing belooft, is de volledige verwijdering van het geïnfecteerde weefsel. Afhankelijk van het stadium kan dit echter moeilijk of niet meer mogelijk zijn.
Daarnaast kan een behandeling met medicijnen worden overwogen. In de regel moeten deze medicijnen levenslang worden ingenomen. Deze speciale wormmiddelen vertragen de voortgang van de ziekte, maar kunnen de infectie niet volledig stoppen en kunnen de vossenlintwormen niet doden.
Niettemin kan de ziekte grotendeels onder controle worden gebracht.
Hoe het onderzoek naar vossenlintwormverschijnselen verloopt en waarom er nog geen doorslaggevende successen zijn geboekt, is te zien in deze YouTube-video:
4. preventieve beschermingsmaatregelen in acht nemen
.Omdat het moeilijk is om een wormbesmetting bij de mens te herkennen en een passende behandeling toe te passen, moet de aandacht vooral uitgaan naar het voorkomen van besmetting.
Over het algemeen is besmetting mogelijk via schimmels of bosvruchten. Daarom moet men zich vóór consumptie goed wassen.
Een ander risico is het houden van honden. De hond kan, net als een vos, besmet raken met de lintworm en de eitjes uitscheiden in zijn uitwerpselen.
Als er kleine uitwerpselen in de vacht achterblijven en u uw handen niet wast na het aaien en voor het eten, bestaat er ten minste een theoretisch risico van overdracht op de mens. Vooral kinderen moeten daarom op deze hygiënemaatregel worden gewezen. Regelmatig ontwormen (voor de hond) helpt dit risico te voorkomen.
Let op: Uitgescheiden eitjes zijn zeer resistent en kunnen zelfs na maanden in een koud klimaat nog een infectie veroorzaken.
5. Het risico van besmetting met vossenlintworm is gering.
Ook al klinkt de informatie over het oplopen van vossenlintworm haarfijn, dit betekent geenszins dat kinderen en volwassenen de ziekteverwekker al te gemakkelijk oplopen.
Hoewel de verspreiding onder vossen relatief groot is, zijn er in Duitsland niet meer dan 40 tot 60 nieuwe besmettingen per jaar.
De reeds genomen maatregelen om de verspreiding van vossenlintworm in Duitsland tegen te gaan, hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal besmette vossen.
Toch blijft er een zeker restrisico bestaan.
Beieren en Baden-Württemberg worden beschouwd als risicogebieden binnen Duitsland. Een kaart met de verschillende regio’s van Duitsland vindt u hier.
6. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.