Het vestibulaire apparaat is het belangrijkste evenwichtsorgaan van de mens. Daarnaast wordt het evenwicht bepaald door de visuele waarneming.
De vestibulaire waarneming ontwikkelt zich al in de baarmoeder. Bewegingen tijdens de zwangerschap helpen de foetus het evenwichtsgevoel te stimuleren. Later kan het evenwichtsgevoel worden verbeterd door specifieke sporten.
Geef uw kind veel verschillende bewegingsmogelijkheden om de vestibulaire waarneming te verbeteren.
Vestibulaire waarneming bepaalt een groot deel van ons leven. Om rechtop te staan en te bewegen hebben we een goed functionerend evenwichtsgevoel nodig.
Maar wat gebeurt er als de vestibulaire waarneming bij kinderen verstoord is? Hoe manifesteren evenwichtsproblemen zich en in hoeverre kan therapie verlichting bieden?
In ons artikel leggen we uit wat de definitie van vestibulaire waarneming is, hoe stoornissen kunnen worden herkend en met welke oefeningen het evenwichtsgevoel kan worden getraind.
[button]Verdere literatuur over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. vestibulaire waarneming doet ons rechtop staan
Het vestibulaire apparaat wordt bij kinderen al in de baarmoeder gevormd. Het is dus het eerste van onze zintuigen en noodzakelijk om ons rechtop te houden.

Vestibulaire waarneming speelt de grootste rol in ons evenwicht, maar het is niet de enige. Ook verantwoordelijk voor een goed evenwichtsgevoel zijn
- visuele waarneming
- en dieptegevoeligheid.
Door de verbinding tussen het vestibulaire apparaat en zintuiglijke prikkels van buitenaf zijn wij in staat ons evenwicht te bewaren.
In het algemeen is evenwicht verantwoordelijk voor de volgende gebieden:
- Versnelling
- Rotatiebewegingen
- Houdingsveranderingen
- Oriëntatie in de ruimte
Hoe uitgesprokener en beter dit systeem functioneert, hoe gemakkelijker kinderen evenwichtsoefeningen kunnen doen.
Een duidelijke uitleg over het onderwerp waarneming en verwerking van externe prikkels in de hersenen vindt u in deze YouTube-video:
Er zijn vele oorzaken voor een stoornis in de vestibulaire waarneming. Naast aangeboren genetische afwijkingen is een groot deel van de problemen terug te voeren op een gebrek aan aanmoediging.
Let op: Laat de oorzaken in ieder geval eerst ophelderen door een arts. In de meeste gevallen kan het evenwicht aanzienlijk worden verbeterd door middel van therapie en speciale oefeningen.
2. stoornissen in de vestibulaire waarneming
Slecht evenwicht:
Volgens een studie heeft 5% van alle basisschoolleerlingen last van een slecht evenwicht. Zelfs 2/3 van alle leerlingen vertoonde lichte negatieve afwijkingen.
Kinderen moeten eerst leren rechtop te staan. Het duurt relatief lang voordat het evenwichtsgevoel voldoende getraind is om veilig te kunnen rennen, springen of balanceren op een schommel.
Deze ontwikkeling verloopt heel verschillend in de tijd. Naast de individuele kenmerken van elk kind heeft dit ook te maken met de mogelijkheden die de ouders bieden.
Hoe meer mogelijkheden een kind krijgt om te balanceren of zijn evenwichtsgevoel op de schommel te testen, hoe sneller het zal slagen.
Door de zeer verschillende ontwikkelingsstadia is het niet altijd eenvoudig vast te stellen of er sprake is van een stoornis in de vestibulaire waarneming.
De volgende factoren wijzen op een verstoord evenwicht:

- Moeite met rechtop staan of zitten; scheve hoofdhouding
- slungelige of onhandige bewegingen bij het lopen of rennen
- Problemen met het volgen van voorwerpen met de ogen
- omvallen bij het vangen van voorwerpen
- meer letsel bij het vallen
- verkeerde inschatting van snelheid
- snel optredende duizeligheid
Bovendien hebben veel kinderen de neiging om oefeningen die evenwicht vereisen te vermijden. Deze kinderen houden ook niet van schommelen of glijden, noch van stuiteren op een trampoline of klimmen op steigers in een speeltuin.
Aandacht: Naast een overgevoelig evenwichtsgevoel is er ook de mogelijkheid van een verlaagde prikkeldrempel.
Kinderen die zich nauwelijks duizelig voelen bij het draaien hebben de neiging zichzelf te overschatten en lopen een bijzonder risico op ongelukken.
3. manieren om de vestibulaire waarneming bij kinderen te bevorderen

Om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen en kinderen voldoende kansen te geven om hun evenwichtsgevoel te stimuleren, moet elke gelegenheid worden aangegrepen.
Als er geen klachten zijn die met een operatie verholpen kunnen worden, helpt het om kinderen gerichte ondersteuning te bieden. Naast fysiotherapie en ergotherapie kunnen ouders in het dagelijks leven veel doen om het evenwicht van hun kind te trainen.
Let wel op de adviezen van de therapie en probeer uw kind niet te veel te belasten.
Spelletjes zijn een ideale manier om dit te doen, omdat ze gericht zijn op plezier. Laat uw kinderen zien dat het niet erg is om te vallen. Zorg er vooral voor dat de omgeving veilig is, zodat uw kind zich niet kan bezeren.
Anders zullen ze vaak onzeker worden en het nog moeilijker vinden om in de toekomst oefeningen te proberen die het evenwicht bevorderen.

Hier zijn enkele ideeën om het evenwichtsgevoel van je kind uit te dagen:
- Balanceren: Gebruik de wandeling in het bos om samen te balanceren over boomstammen. In de stad zijn stoepranden ook een goede manier om het evenwicht te bevorderen.
Voor kleine kinderen kun je ook een touw op de grond leggen zodat ze niet kunnen vallen.
Voor wat oudere en reeds ervaren kinderen is training met de slackline, die vlak boven de grond wordt gespannen, geschikt. - Klimmen: je hoeft je niet in te schrijven voor kinderboulderen – klimmen in de speeltuin biedt ook uitstekende mogelijkheden om te balanceren en je evenwicht te bewaren.
- Vliegtuigje spelen: Spreid je armen en ren samen met je kinderen over de weide. Blijf je armen meebewegen. Zo train je de coördinatie tussen ogen, armen en de veranderende beweging in de ruimte.
4 Balans verbeteren door sport
Veel sporten vereisen een hoge mate van evenwicht. Gebruik dit om te oefenen en tegelijkertijd plezier te hebben.
Bijzonder geschikt zijn:
- Balsporten zoals tennis, voetbal of basketbal, omdat de hand- en voet-oogcoördinatie wordt getraind.
- Vechtsporten (karate, judo, ju-jutsu) vanwege het belang van stevig staan tijdens een beweging.
- Gymnastiek, omdat het een hoge mate van lichaamsbeheersing op alle gebieden vereist.
Tip: Probeer altijd afwisselende activiteiten in uw vrije tijd, zoals inline skaten, schaatsen of fietsen.
5. verdere literatuur over het onderwerp
No products found.