Verziendheid bij kinderen: Hypermetropie herkennen en goed laten behandelen

Veel kinderen in Duitsland lijden aan verziendheid. Ouders herkennen dit echter niet altijd direct, zodat er onnodig veel tijd verstrijkt voordat kinderen naar een oogarts gaan. In ons artikel laten wij u zien wat verziendheid …

Verziendheid bij kinderen: Hypermetropie herkennen en goed laten behandelen

weitsichtigkeit bei kindern mit einer brille korrigieren
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Verziendheid bij kinderen: Hypermetropie herkennen en goed laten behandelen
Hoe kan verziendheid bij kinderen worden opgespoord?

Er zijn veel verschillende symptomen die de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Deze variëren van hoofdpijn tot zenuwachtig gedrag en geïrriteerde ogen.

Hoe wordt verziendheid bij kinderen behandeld?

Een oogheelkundig onderzoek zal bepalen in welke mate het gezichtsvermogen van uw kind is aangetast en of het dragen van een bril en andere maatregelen nodig zijn.

Moeten kinderen een bril dragen of zijn contactlenzen een alternatief?

In het algemeen is het bijna altijd mogelijk om een bril in te ruilen voor contactlenzen. Niet alle mensen kunnen echter goed overweg met contactlenzen. Bovendien moeten kinderen oud genoeg zijn om hun contactlenzen zoveel mogelijk zelf te kunnen verzorgen.

Veel kinderen in Duitsland lijden aan verziendheid. Ouders herkennen dit echter niet altijd direct, zodat er onnodig veel tijd verstrijkt voordat kinderen naar een oogarts gaan.

In ons artikel laten wij u zien wat verziendheid bij kinderen inhoudt, hoe het zich ontwikkelt en in hoeverre het kan worden behandeld.

[button]Boeken met oefeningen en kennis voor oogtraining[/button]

1. Verziendheid bij kinderen is niet ongewoon.

kind macht einen sehtest beim arzt
Een oogtest geeft duidelijkheid of er bij kinderen sprake is van verziendheid.

Volgens het Curatorship for Good Vision heeft ongeveer elk tiende kind in Duitsland last van verziendheid. Hoewel de meerderheid van alle kinderen bijziend is en niet verziend, zijn er toch veel kinderen die problemen hebben met lezen.

Bij verziendheid (of hypermetropie) is de oogbol te kort of de brekingskracht van de ooglens te zwak. Daardoor hebben kinderen moeite om voorwerpen dichtbij scherp te zien. Voorwerpen die verder weg liggen, zijn daarentegen gemakkelijker te zien omdat de invalshoek verandert en het te produceren beeld iets scherper lijkt.

Afhankelijk van de mate van verziendheid bij kinderen betekent dit echter niet dat kinderen daadwerkelijk scherp kunnen zien op afstand. Zij zien alleen beter dan op korte afstand.

Om op afstand scherp te kunnen zien, moeten de oogspieren ook sterk gespannen zijn. Als de spieren gespannen zijn, kan de lens meer buigen, zodat het beeld dat eigenlijk pas achter het netvlies wordt gevormd, vooraf zichtbaar wordt en dus scherp lijkt.

In tegenstelling tot bijziendheid is verziendheid bij kinderen zuiver genetisch bepaald.

2. Verziendheid bij kinderen herkennen

Astigmatisme:

Astigmatisme is een bijzondere vorm van ametropie bij kinderen. Door een kromming van het hoornvlies wordt invallend licht niet in één punt geconcentreerd, maar alleen in een lijn, daarom wordt het ook astigmatisme genoemd.
Dit wordt pas problematisch als de oorzaak een staar of andere oogziekten zijn.

Helaas is het niet altijd gemakkelijk om een visuele afwijking bij een kind te ontdekken. Maar als bepaalde symptomen zich opstapelen, moet u niet aarzelen om een oogarts te raadplegen.

De volgende kenmerken wijzen op verziendheid bij kinderen:

 • vaak knipperen
 • oogbewegingen bij het kijken naar prentenboeken
 • scheelzien, branderige ogen, bindvliesontsteking
 • wegblijven van nabije voorwerpen
 • onwil om te lezen of naar plaatjes te kijken
 • moeilijkheden met handvaardigheid (schilderen, knippen met een schaar)
 • relatief slecht evenwicht door slecht ruimtelijk zicht
 • vaak struikelen of tegen dingen opbotsen
 • hyperactief gedrag
 • Oog- en hoofdpijn

Natuurlijk wijzen niet alle bovenstaande gegevens automatisch op een slecht gezichtsvermogen. Een oogtest mag echter niet achterwege blijven als het vermoeden bestaat dat een kind aan hypermetropie lijdt, d.w.z. verziend is.

Hoe verziendheid zich bij kinderen manifesteert, kunt u zien in deze korte YouTube-video:

3. de behandeling van verziendheid (hypermetropie) bij kinderen

mutter sucht mit ihrem kind eine brille aus
Een bril uitzoeken kan heel leuk zijn
.

Veel mensen gaan ervan uit dat slechtziendheid bij kinderen buiten proportie groeit. Hoewel dit over het algemeen niet kan worden uitgesloten, mag een bezoek aan de oogarts nooit worden overgeslagen.

Als een kind slechts relatief verziend is, kan de verziendheid nog aangroeien als de oogbol wat langer wordt.

Als uw kind daarentegen aan een wat meer uitgesproken verziendheid lijdt, is een bril het middel bij uitstek om de visuele afwijking te corrigeren. Vooral als beide ogen in verschillende mate verziend zijn, kan scheelzien of permanente verzwakking van de ogen optreden. Om dit te voorkomen wordt vaak een kinderbril gebruikt. Daarnaast wordt één oog korte tijd afgeplakt.

Tip: Een vroege behandeling zorgt ervoor dat verziendheid bij kinderen niet tot verdere problemen leidt. Soms verbetert de verziendheid of verdwijnt deze zelfs helemaal. In de meeste gevallen blijft de afwijking echter voor de rest van het leven van het kind bestaan en kan deze niet worden genezen.

3.1 Lasers zijn geen optie voor kinderen

Laserbehandeling is geen optie voor kinderen onder de 18 jaar, meestal zelfs onder de 21 jaar, vanwege onvolledige groei.

Later is het zeker mogelijk de ogen te laten laseren. Dit wordt echter slechts aanbevolen tot een waarde van 4, soms 6 dioptrieën.

Bovendien bepalen factoren als de dikte van het hoornvlies en de veerkracht van het weefsel of een laserbehandeling kan worden overwogen. In de regel dekken ziektekostenverzekeraars de kosten van een dergelijke behandeling niet.

3.2 Oogtraining tegen verziendheid bij kinderen

ein kind liegt vor dem fernseher
Bepaalde gewoonten beschadigen de ogen, maar leiden eerder tot bijziendheid.

Veelvuldig gebruik van de smartphone, de pc of de televisie zorgen ervoor dat de ogen veranderen. Het gebrek aan afwisseling in het gebruik is echter de belangrijkste oorzaak van toegenomen bijziendheid bij kinderen en adolescenten.

Daarom moeten kinderen niet te veel tijd voor het scherm doorbrengen, maar hun ogen op een gevarieerde manier uitdagen.
Net als andere spieren kan het oog binnen bepaalde grenzen worden getraind. Er is echter geen duidelijk wetenschappelijk bewijs voor succes met betrekking tot oogtraining tegen verziendheid of bijziendheid.

Regelmatige pauzes, frisse lucht en voldoende vochtinname zijn echter aspecten die over het algemeen goed zijn voor de gezondheid, dus daar kan niets mis mee gaan. Of u of uw kinderen daarnaast op bepaalde oogbewegingen vertrouwen om het gezichtsvermogen te verbeteren, moet u zelf beslissen. Kinderen met (ernstige) refractiefouten zullen echter nog steeds een bril moeten dragen.

4. Een bril ruilen voor contactlenzen

kind setzt sich selbst kontaktlinsen ein
Omgaan met contactlenzen is lastig voor kleine kinderen.

Of kinderen kunnen overstappen op contactlenzen in plaats van een bril hangt minder af van hoe oud een kind al is en meer van hoeveel verantwoordelijkheid een kind aankan.

In tegenstelling tot een bril is een zekere inspanning nodig om ervoor te zorgen dat de hoogwaardige lenzen verzorgd blijven en geen schade veroorzaken.

Over het algemeen zijn de materialen echter zodanig dat ook kleine kinderen contactlenzen kunnen dragen. Gemiddeld wordt de overstap van een bril naar contactlenzen echter pas rond het achtste levensjaar aanbevolen. Tegen de derde klas zijn de meeste kinderen in staat hun contactlenzen grotendeels zelf te verzorgen.

Het grootste voordeel van contactlenzen is zeker dat ze hen in staat stellen om zonder bril verder te gaan en ook aan de randen scherp te zien. Anderzijds is het nadeel dat de ventilatie van de ogen wordt beperkt, zodat de kans op irritatie groter is.

5 Zonder visuele hulpmiddelen is niet altijd een goed idee.

In principe veranderen de ogen in de loop van de ontwikkeling. Maar als jonge kinderen aanvankelijk licht verziend zijn, verliezen ze dit gebrekkige zicht vaak op de leeftijd van ongeveer zes jaar.

Zolang de ogen niet in verschillende mate zijn aangetast en er geen storende symptomen zijn, kan men zonder bril.

Maar omdat het verloop van de ziekte kan veranderen, is regelmatige controle bij een oogarts belangrijk. Als verziendheid bij kinderen na hun zesde jaar nog bestaat, verandert het meestal nauwelijks in de loop van het leven.

6. boeken met oefeningen en kennis voor oogtraining

No products found.

Gerelateerde berichten