Verkoudheid bij kinderen: Wat u als ouder moet weten

Verkoudheid of griepachtige infecties behoren tot de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Ze zijn vervelend, maar ongevaarlijk voor verder gezonde kinderen. Het “hoogseizoen” voor verkoudheden is de herfst en de winter. Verkoudheid kan echter het …

Verkoudheid bij kinderen: Wat u als ouder moet weten

Kind schnäuzt sich die Nase
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Verkoudheid bij kinderen: Wat u als ouder moet weten
Wat zijn de oorzaken van een verkoudheid?

Meestal wordt een verkoudheid veroorzaakt door virussen. In zeldzame gevallen kunnen ook bacteriën verantwoordelijk zijn. De ziekteverwekkers worden dan overgedragen via druppelinfectie of direct contact.

Wat zijn de typische symptomen van een verkoudheid?

De mogelijke symptomen van een verkoudheid zijn verkoudheid, niezen, een kriebelende keel of lichte keelpijn, soms ook hoesten en heesheid, soms ook lichte koorts en hoofdpijn en pijnlijke ledematen.

Wanneer moet u met uw kind naar de dokter?

U moet naar de dokter gaan als uw kind jonger dan 3 maanden hoest of koorts heeft, als het kind in slechte algemene gezondheid verkeert, als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt en als de hoest of verkoudheid langer dan 7 dagen aanhoudt.

Verkoudheid of griepachtige infecties behoren tot de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Ze zijn vervelend, maar ongevaarlijk voor verder gezonde kinderen. Het “hoogseizoen” voor verkoudheden is de herfst en de winter. Verkoudheid kan echter het hele jaar door voorkomen.

[button]Aanbevolen gids voor kinderziekten[/button]

1. oorzaken van een verkoudheid

Erkältung Symptome
Kinderen hebben vaak hoge koorts als ze verkouden zijn.

Meestal wordt een verkoudheid veroorzaakt door virussen. Bacteriën zijn minder vaak de oorzaak van verkoudheid. In deze gevallen is de verkoudheid meestal minder ernstig.

De ziekteverwekkers worden gemakkelijk overgedragen via druppelinfectie of direct contact, bijvoorbeeld bij het spelen. Ze vallen de slijmvliezen van neus en keel aan, waar ze na één tot drie dagen tot een ontsteking leiden.

Overigens is de rol van “verkoudheid” bij het ontstaan van een verkoudheid nog niet precies opgehelderd. Deze wordt echter vrij klein ingeschat.

2 Hoest, verkoudheid, heesheid: de typische symptomen van een verkoudheid

Erkältung behandeln Babys
Bij een zware verkoudheid moet je naar de kinderarts.

De mogelijke symptomen van een verkoudheid zijn verkoudheid, niezen, een kriebelende keel of een lichte keelpijn, soms ook hoesten en heesheid, soms ook lichte koorts en hoofdpijn en pijnlijke ledematen.

Veel symptomen van verkoudheid overlappen met de symptomen van andere ziekten. Een zware verkoudheid is vaak moeilijk te onderscheiden van een lichte griep. Andere besmettelijke ziekten, zoals mazelen of kinkhoest, kunnen beginnen met verkoudheidsverschijnselen.

Soms kan een verkoudheid zich ook ontwikkelen tot andere ziekten, zoals een ontsteking van de sinussen, een ontsteking van het middenoor, bronchitis of tonsillitis. In deze gevallen moeten ouders beslist met hun kind naar de kinderarts gaan.

3. Wat is goed voor kinderen met een griepinfectie?

Kinder Grippe
De bekende kippensoep helpt tegen een verkoudheid en smaakt de kinderen goed.

Tegen een verkoudheid bestaat geen medicijn. Met of zonder behandeling, een griepachtige infectie duurt meestal 7 tot 10 dagen om over te gaan. De symptomen kunnen echter verlicht worden.

Als algemene regel geldt dat slaap of een rustigere dagelijkse routine het herstel bevorderen. Ouders moeten hun kind veel laten drinken. Dit werkt slijmoplossend en voorkomt uitdroging van het lichaam tijdens koorts. Kruidenthee of niet te koud water zijn bijzonder geschikt. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer is ook goed voor de slijmvliezen. U kunt bijvoorbeeld wasgoed ophangen in de kamer of vochtige handdoeken op de verwarming leggen. Een hele reeks verschillende huismiddeltjes helpen tegen de symptomen van een verkoudheid. Ouders waarvan het kind nog erg jong is of die zelf weinig ervaring hebben, kunnen de behandeling echter beter met de kinderarts bespreken.

Het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting raadt ouders dringend aan een arts te raadplegen als kinderen jonger dan 3 maanden hoesten of koorts hebben, als het zieke kind in slechte algemene gezondheid verkeert of lusteloos is, als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt, als de hoest of verkoudheid langer dan 7 dagen duurt, als het erger wordt of als hun kind plotseling hoge koorts krijgt. Ouders moeten ook een arts raadplegen als hun kind hees wordt, moeite heeft met ademhalen, klaagt over pijn of andere symptomen heeft zoals braken en diarree. Geelachtig, groenachtig of roodachtig slijm, samen met koorts en hevige hoofdpijn, kan ook wijzen op een andere ziekte. Dit moet door een arts worden opgehelderd, evenals oorpijn, keelpijn met plotselinge hoge koorts, gele vlekken op de amandelen of huiduitslag. Deze kunnen wijzen op roodvonk of, bij niet-gevaccineerde kinderen, op mazelen, waterpokken of rodehond. Als een verkoudheid of hoest heel lang aanhoudt, kan dit ook het gevolg zijn van een allergie. Als ouders zich zorgen maken of onzeker zijn, moeten zij ook een kinderarts raadplegen.

4. bronnen en koppeltips

Gedetailleerde informatie over griepinfecties, hun oorzaken, behandeling en tips voor ouders vindt u op de website van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.

Een overzicht van wanneer ouders met hun kind een arts moeten raadplegen bij koorts, griepachtige infecties, buikpijn, diarree, braken of hoofdpijn is hier door het Federaal Centrum samengesteld.

Deze tekst dient enkel ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of raadpleging door een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.

5. aanbevolen gids voor kinderziekten

No products found.

Gerelateerde berichten