Verbeter de kwaliteit van het sperma: Met deze tips verhogen mannen hun vruchtbaarheid

Wanneer een koppel besluit een kind te krijgen, betekent dit niet dat alles van een leien dakje gaat. Sommige paren moeten heel lang wachten voordat hun kinderwens in vervulling gaat. Een slechte kwaliteit van het …

Verbeter de kwaliteit van het sperma: Met deze tips verhogen mannen hun vruchtbaarheid

spermienqualitaet verbessern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Verbeter de kwaliteit van het sperma: Met deze tips verhogen mannen hun vruchtbaarheid
Welke waarden worden gecontroleerd in een spermiogram?

Vooral het volume van het ejaculaat, het aantal zaadcellen, de snelheid en mobiliteit van de zaadcellen, de pH-waarde en het aantal witte bloedcellen zijn belangrijk.

Hoe kunt u de kwaliteit van het sperma verhogen?

Wie de kwaliteit van het sperma wil verhogen, hoeft zelden zijn toevlucht te nemen tot medicijnen. Mannen kunnen hun vruchtbaarheid verhogen door middel van voeding. Mannen hebben de beste ervaringen met vitaminen en mineralen.

Wat beschadigt het sperma?

Naast nicotine kunnen ook cafeïne en alcohol de kwaliteit van het sperma verminderen. Maar niet alleen genotsmiddelen maar ook overgewicht zijn niet bevorderlijk voor het sperma.

Wanneer een koppel besluit een kind te krijgen, betekent dit niet dat alles van een leien dakje gaat. Sommige paren moeten heel lang wachten voordat hun kinderwens in vervulling gaat. Een slechte kwaliteit van het sperma kan een mogelijke oorzaak zijn. Maar hoe verbeter je de kwaliteit van het sperma?

In dit artikel leggen we je graag uit hoe het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van het sperma de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Vervolgens geven we je tips hoe je het aantal zaadcellen kunt verhogen en de beweeglijkheid van het sperma kunt verbeteren.

[button]Tabletten kopen om de kwaliteit van het sperma te verbeteren [/button]

1. de kwaliteit van het sperma laten testen

Afnemend aantal zaadcellen

In een studie van de Hebreeuwse Universiteit-Hadassah hebben onderzoekers vastgesteld dat het aantal zaadcellen snel afneemt bij mannen uit westerse landen. Alleen al tussen 1973 en 2011 daalde de concentratie sperma per milliliter sperma met 52,4% bij mannen uit Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De oorzaken zijn nog onduidelijk.

Als de zwangerschap van een vrouw uitblijft, gaan veel stellen ervan uit dat dit te wijten is aan de onvruchtbaarheid van de vrouw. Dit is echter geenszins juist. Als een vrouw niet zwanger wordt, ligt dat statistisch gezien voor 40% aan de vrouw, voor 40% aan de man en voor 20% aan beide partners.

Paren die tevergeefs proberen een kind te krijgen, moeten daarom beslist laten onderzoeken of onvruchtbaarheid de oorzaak is. Voor mannen kunnen artsen een zogenaamd spermiogram maken.

Deze test bepaalt de volgende waarden:

 • Ejaculaatvolume
 • Aantal zaadcellen
 • Snelheid en mobiliteit van het sperma
 • pH-waarde
 • Aantal witte bloedcellen

Bij de morfologie van het sperma worden zowel de kop als het middenstuk en de staart onderzocht. Bovendien wordt nagegaan of de zaadcellen in staat zijn om zwemmend de eicel te bereiken. Terwijl sommige zaadcellen overwegend snelle voorwaartse bewegingen vertonen, zwemmen andere zaadcellen alleen maar rondjes. In het ergste geval bewegen ze helemaal niet.

Tip: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft richtwaarden vastgesteld die een gezonde, vruchtbare man zou moeten bereiken. U vindt ze hier.

2. De kwaliteit van het sperma kan worden verhoogd door een gezond dieet.

Auf einem Tisch liegen viele Lebensmittel und ein Salat wird zubereitet
Gezonde voeding bevat veel belangrijke vitaminen en sporenelementen die de spermakwaliteit kunnen verhogen.

Alsmannen een slecht spermiogram krijgen, zijn er verschillende manieren om de spermakwaliteit te verbeteren. Om het probleem aan te pakken moeten de oorzaken nader worden bekeken. In sommige gevallen zijn daarvoor verdere onderzoeken nodig.

Als er sprake is vaneen hormoonstoornis of een onderactieve schildklier, kan de spermakwaliteit worden verbeterd door medicijnen te nemen. Als een tumor de oorzaak is, is vaak een operatie nodig.

Wie de spermakwaliteit wil verhogen, hoeft echter zelden zijn toevlucht te nemen tot medicatie. Dit komt vooral omdat in de meeste gevallen geen organische oorzaken kunnen worden gevonden. In dat geval kunnen mannen hun vruchtbaarheid verhogen door middel van een dieet. Mannen hebben de beste ervaringen met verschillende vitaminen en mineralen.

Hieronder vindt u een lijst met vitale stoffen die de kwaliteit van het sperma kunnen verbeteren:

 • Zink (volkorenbrood, peulvruchten, eidooier, kaas, rood vlees).
 • Foliumzuur (peulvruchten, graanproducten, groene groenten, noten)
 • Selenium (havermout, zeevis)
 • Co-enzym Q10 (uien, olijfolie, vis, salade, noten)
 • Omega-3 vetzuren (plantaardige oliën, vis, walnoten)
 • L-carnitine (dierlijke producten)
 • Vitamine C (sinaasappelen, paprika’s, venkel, duindoorn)
 • Vitamine E (kokos- en olijfolie, zalm, noten)

Deze voedingsstoffen kunnen gemakkelijk worden opgenomen via een gezonde en evenwichtige voeding. Om in de dagelijkse behoefte aan alle vitale stoffen te voorzien, kunnen ook voedingssupplementen worden gebruikt. In dat geval kunt u echter het beste advies vragen aan uw huisarts.

In wetenschappelijke studies hebben onderzoekers ook vastgesteld dat antioxidanten bijzonder belangrijk zijn voor goed sperma. Dit geldt vooral voor mannen boven de 45 jaar. Antioxidanten zorgen er vooral voor dat vrije radicalen worden geneutraliseerd. Ze zitten bijvoorbeeld in vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, selenium, zink en polyfenolen.

Homeopathie biedt ook tabletten, druppels of thee van natuurlijke planten en kruiden die een positief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Hoe je je vruchtbaarheid kunt verhogen zie je ook in deze video:

3. nicotine en alcohol zijn echte spermakillers

Zigerattenfilter und geschriebenes Wort Stop aus Zigaretten
Roken tast zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het sperma aan.

Als je gezond en reproductief sperma wilt hebben, moet je zeker voor je eigen gezondheid zorgen. Want als je niets goeds doet voor je lichaam, kun je er niet van uitgaan dat het perfect zal functioneren.

Mannen die hun spermakwaliteit willen verhogen, moeten daarom zeker nicotine vermijden. Talrijke studies hebben al aangetoond dat roken een zeer negatief effect heeft op de mannelijke vruchtbaarheid.

Maar ook alcohol en cafeïne kunnen de spermakwaliteit beïnvloeden. Als u deze stimulerende middelen met mate gebruikt, hoeft u niet bang te zijn voor negatieve effecten. Als de consumptie echter toeneemt, kan dit de productie van sperma remmen.

Naast deze stimulerende middelen kan ook het gewicht de vruchtbaarheid van een man beïnvloeden. In een Indiase studie werd het sperma van 1285 mannen onderzocht. Het bleek dat mannen met een BMI van meer dan 30 een kleiner ejaculaatvolume, minder sperma en een lagere spermaconcentratie hadden.

Dus als je lijdt aan overgewicht en een onvervulde kinderwens hebt, moet je zeker je dieet en lichaamsbeweging veranderen.

4. andere tips om de kwaliteit van het sperma te verhogen

Mann mit Spermaprobe in der Hand
Weinig lichaamsbeweging, stress en hete baden kunnen een negatief effect hebben op de spermaproductie.

Ieder stel heeft andere ervaringen als het gaat om het verhogen van de spermakwaliteit. In het volgende willen we je echter nog enkele tips en huismiddeltjes geven over hoe je onvruchtbaarheid op een eenvoudige manier kunt tegengaan.

 • Vermijd hete baden en frequent saunabezoek.
 • Beweeg regelmatig. Vermijd echter extreme duursporten.
 • Verlaag uw stressniveau door gebruik te maken van ontspanningstechnieken.
 • Vermijd giftige stoffen uit het milieu.
 • Neem geen medicijnen die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Dit geldt vooral voor anabole steroïden.
 • Gebruik geen sojaproducten.
 • Drink zelfgemaakte thee van engelwortel, brandnetel, lavas, mannelijk kaf en pastinaakwortel. Dit stimuleert op natuurlijke wijze de spermaproductie.
 • Vermijd te lang zitten.

Tip: U kunt de spermaproductie ook stimuleren door regelmatig seks te hebben. Eén of twee keer per week is ideaal. Anderzijds leidt te frequente geslachtsgemeenschap tot een afname van de hoeveelheid ejaculaat.

5. tabletten kopen om de kwaliteit van het sperma te verbeteren

No products found.

Gerelateerde berichten