Een tympanische effusie leidt bij kinderen tot gehoorverlies. Bovendien is een drukgevoel waarneembaar.
Bij chronische klachten wordt vaak via een operatie een tympanostomiebuisje in het trommelvlies geplaatst.
Een tympanische effusie kan ontstaan na een allergie, een middenoorontsteking of een verkoudheid.
Een tympanische effusie is een ophoping van vocht in het binnenoor. Maar hoe ontstaat het en waarom hebben vooral kinderen last van een tympanische effusie?
In ons artikel leest u hoe u een tympanische effusie bij een kind kunt herkennen, hoe deze wordt behandeld en in welke gevallen het belangrijk is een arts te raadplegen.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. een korte inleiding tot de anatomie van het oor
Om te begrijpen hoe een tympanische effusie ontstaat, moeten we kijken naar de anatomie van het oor.
Het middenoor bevat de tympanische holte. Deze scheidt het middenoor van het binnenoor. Hier bevinden zich de kleinste botjes van het menselijk lichaam, de gehoorbeentjes. Naar het buitenoor toe bevindt zich het trommelvlies, dat bescherming biedt.
Juist in deze trommelholte ontstaat een verhoogde vochtophoping. Een deel van het vocht is vrij dun, zoals water. De afscheiding kan echter ook stroperig of zelfs kleverig zijn.
In dat geval kan het vocht niet uit de gehoorgang naar de buis van Eustachius (ook wel buis van Eustachius genoemd) en vervolgens naar de keelholte stromen.
Als de afvoer in het oor niet meer goed functioneert, kunnen de gehoorbeentjes onvoldoende bewegen en hoort een kind slecht.
Tip: In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf zonder dat behandeling met medicijnen nodig is.
2. oorzaken van tympanische effusie bij kinderen
Bij een baby en een peuter bevindt het hele immuunsysteem zich nog in de ontwikkelingsfase. Kinderziekten komen vaker voor en stellen het organisme op de proef. Vooral luchtwegklachten kunnen gemakkelijk het oor aantasten.
Een tympanische effusie bij een kind komt vooral voor in verband met een middenoorontsteking. Een gewone verkoudheid of een allergie die een verhoogde afscheiding veroorzaakt, kan echter ook een tympanische effusie veroorzaken.
Sommige kinderen hebben een scheef neustussenschot of vergrote keelamandelen, wat de ademhaling bemoeilijkt en het binnendringen van bacteriën en virussen bevordert.
Hevige drukveranderingen kunnen ook een aanleiding zijn voor een tympanische effusie. Dit komt vooral voor tijdens vluchten.
De pijn verdwijnt echter meestal vanzelf na korte tijd.
3 Hoe herkent u een tympanische effusie bij uw kind?
Het is voor ouders niet altijd gemakkelijk om een tympanische effusie bij hun kind te herkennen. Vooral baby’s en peuters uiten problemen met hun gehoor niet of alleen op een onbegrijpelijke manier.
Het is daarom des te belangrijker om er zo vroeg mogelijk achter te komen of een kind slecht hoort, zodat tijdig een behandeling kan worden gestart.
De volgende symptomen wijzen op een gehoorverlies dat u dringend door een arts moet laten ophelderen:
- Kinderen reageren traag of helemaal niet als u tegen hen spreekt.
- Uw kind draait zijn of haar hoofd niet in de juiste richting wanneer u een geluid maakt.
- Er is geen reactie op zachte geluiden.
Bovendien veroorzaakt een tympanische effusie pijn en een onaangenaam gevoel van druk op het oor.
Let op: Een tympanische effusie is mogelijk, vooral bij een herhaalde middenoorontsteking. Als deze onbehandeld blijft, kan dit leiden tot gehoorverlies en daarmee tot spraak- en ontwikkelingsproblemen.
4. de behandelingsmogelijkheden in één oogopslag
Een tympanische effusie is niet ongewoon bij kinderen en hoeft in veel gevallen niet te worden behandeld. Even vaak komt tubale catarre voor, waarbij de buis van eustachius ontstoken is. Om te voorkomen dat de oorklachten chronisch worden door een blijvende ontsteking van de gehoorgang, moet u een KNO-arts raadplegen. Zo kunt u samen de mogelijkheden van behandeling analyseren.
Doorgaans onderzoekt de KNO-arts het oor door middel van een otoscopie. Daarnaast wordt een korte gehoortest uitgevoerd om na te gaan hoe ernstig de slechthorendheid is.
Als er medicijnen worden gebruikt, nemen artsen meestal hun toevlucht tot neusdruppels, hoestsiroop en lichte pijnstillers.
Bij een middenoorontsteking is het echter soms nodig om antibiotica te gebruiken om de gezondheid te beschermen.
In de regel genezen de symptomen binnen enkele dagen. In sommige gevallen kan het iets meer dan een week duren.
De situatie is iets anders bij chronische vormen van tympanische effusie. Hier is er onvoldoende ventilatie en kan het slijm niet meer weg, zodat chirurgische maatregelen worden overwogen.
Een veel voorkomende ingreep is het inbrengen van een tympanostomiebuisje. Tijdens de operatie wordt een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt. Op deze plaats wordt een klein buisje ingebracht om de ventilatie te bevorderen.
Het gebruik van een tympanostomiebuisje is een standaardoperatie. Het is echter niet zonder controverse.
In deze YouTube-video kunt u zien waarom een dergelijke operatie door veel artsen wordt bepleit:
https://www.youtube.com/watch?v=hwYneLBw9rY
Meer informatie over de studiesituatie en de achtergrond van de controverse is hier te vinden.
5. huismiddeltjes tegen tympanische effusie
Omdat tympanische effusie bij een kind een afweerprobleem is, kunt u ook proberen uw eigen afweer te activeren met huismiddeltjes.
De meeste mensen nemen hun toevlucht tot het uienzakje, dat al vele jaren beproefd is. Snijd een ui in kleine stukjes en wikkel hem in een theedoek. Leg de theedoek nu even op de radiator om hem op te warmen voordat je het uienzakje ongeveer 30 minuten op het oor van je kind legt.
Overigens helpen de volgende algemene tips om de afweer te versterken:
- Drink veel water (meer dan normaal bij ziekte).
- Zorg voor een aangenaam binnenklimaat (vooral in de winter is het meestal te droog door de verwarmingslucht).
- Eet een gezonde voeding die rijk is aan vitaminen. Vooral paprika’s, citroenen en het sap van de acerolakers, die veel vitamine C bevatten, zijn goed.
- Maak regelmatig wandelingen in de frisse lucht.
6. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Helpen homeopathische middelen ook tegen een tympanische effusie bij een kind?
In principe kun je ook je toevlucht nemen tot bolletjes. Houd er echter rekening mee dat dit een conservatieve therapie niet kan vervangen en dat de effectiviteit omstreden is.
Bij ernstige klachten is het van elementair belang eerst een KNO-arts te raadplegen.
Kan mijn kind gaan zwemmen met een tympanostomiebuisje?
Direct na de operatie mag er geen water in contact komen met de wond. Na ongeveer vier weken is zwemmen over het algemeen weer mogelijk. Vanwege de grotere gevoeligheid voor infecties door het vocht raden sommige artsen echter af om met een tympanostomiebuisje te gaan zwemmen.
Kan mijn kind naar de kleuterschool ondanks een tympanostomie?
In principe mag geen enkel kind met een tympanische effusie naar de kleuterschool. Uw kind heeft een time-out nodig om zo goed mogelijk te herstellen.
7 Verder lezen over de gezondheid van kinderen
No products found.