Tonsillitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Tonsillitis gaat meestal gepaard met ernstige slikproblemen en keelpijn.Maar welke vormen van tonsillitis zijn er? Welke andere symptomen zijn typisch en hoe gevaarlijk is tonsillitis voor een kind? In onze gids leggen we uit wanneer …

Tonsillitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Mandelentzündung bei einem Kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Tonsillitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling
Wat zijn de symptomen van tonsillitis?

De meest voorkomende symptomen zijn keelpijn en kaakpijn, gezwollen lymfeklieren, slikproblemen, rode, gezwollen amandelen, slechte adem, hoofdpijn en vermoeidheid, en koorts.

Hoe kan tonsillitis worden behandeld?

Dat hangt af van de oorzaak van de ontsteking. De kinderarts zal meestal een uitstrijkje maken om bacteriën op te sporen. Als die aanwezig zijn, kunnen antibiotica worden gebruikt. Bij virussen is dit niet mogelijk.

Hoe lang duurt een tonsillitis?

De meeste symptomen verdwijnen na enkele dagen. In het algemeen duurt het slechts in zeldzame gevallen langer dan twee weken.

Tonsillitis gaat meestal gepaard met ernstige slikproblemen en keelpijn.Maar welke vormen van tonsillitis zijn er? Welke andere symptomen zijn typisch en hoe gevaarlijk is tonsillitis voor een kind?

In onze gids leggen we uit wanneer je naar de dokter moet gaan, in hoeverre huismiddeltjes helpen bij de behandeling en in welke gevallen antibiotica nodig zijn.
Bovendien leest u of een chirurgische tonsillectomie zinvol is.

[button]Verzachtende keelsnoepjes[/button]

1. de symptomen van tonsillitis herkennen

geöffneter Mund bei akuter Tonsillitis
Acute ontsteking resulteert soms in purulente plekken.

In de kindertijd en adolescentie wordt het immuunsysteem geleidelijk opgebouwd. Omdat de amandelen een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, zijn ze bij kinderen bijna altijd licht ontstoken.
Dit veroorzaakt echter geen ongemak, maar dient slechts als verdediging tegen een mogelijke bedreiging van de eigen gezondheid.

Als onderdeel van het lymfestelsel groeien de amandelen tot een jaar of tien. Daarom krijgen veel kinderen in deze periode vaak tonsillitis.

U kunt tonsillitis (of angina tonsillaris) bij uw kind relatief gemakkelijk herkennen door in de keel te kijken. De volgende symptomen wijzen op een acute ontsteking van de amandelen:

 • pijn in de keel en soms in de kaak
 • gezwollen lymfeklieren (aan de buitenkant van de keel)
 • Problemen met slikken (moeite met eten)
 • Rode, gezwollen amandelen (soms met een witachtig of geel laagje als je een purulente tonsillitis hebt)
 • Slechte adem (vooral bij bacteriële infecties)
 • Hoofdpijn en vermoeidheid
 • Koorts

Tip: De frequentie van tonsillitis neemt meestal af tijdens de kinderjaren.

2 De meeste tonsillitis bij kinderen wordt veroorzaakt door een virus

Ongeveer tweederde van de kinderen en tot 90% van de volwassenen krijgt de virale vorm van tonsillitis. Voor een leek is het echter heel moeilijk om onderscheid te maken tussen de vorm die door bacteriën of virussen wordt veroorzaakt.

Untersuchung der Mandeln von einer Ärztin
Als onderdeel van een medisch onderzoek wordt meestal een uitstrijkje gemaakt.

Over het algemeen wijzen gele en witachtige vlekken op de amandelen en in het hele keelgebied op een bacteriële infectie. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Virale tonsillitis gaat vaak gepaard met andere typische verkoudheidsverschijnselen zoals verkoudheid, hoest, hoofdpijn, vermoeidheid en lichte koorts. Een hogere koorts kan echter wijzen op een bacteriële tonsillitis bij kinderen.

Naast het afnemen van een anamnese zal een kinderarts meestal een uitstrijkje maken om bacteriën op te sporen. Als dit het geval is, kan een behandeling met antibiotica worden overwogen. Wordt de tonsillitis bij uw kind daarentegen veroorzaakt door virussen, dan helpen antibiotica niet.

Als de ontsteking viraal is, kunnen snoepjes, thee en paracetamol worden gebruikt. Om verdere belasting van de slijmvliezen door de droge verwarmingslucht te voorkomen, kunt u een natte handdoek op de verwarming leggen.

Als de bacteriële tonsillitis slechts mild is, kan deze meestal zonder antibiotica worden behandeld. Als de bacteriën echter uit de hand lopen, kan men niet om een behandeling met antibiotica heen.

Let op: als de amandelen verzwakt zijn door virussen, hebben bacteriën het gemakkelijker, zodat een virale infectie zich kan ontwikkelen tot een bacteriële superinfectie, die altijd met antibiotica moet worden behandeld.

3. huismiddeltjes voor tonsillitis

Als een kind een mild geval van tonsillitis zonder koorts heeft, kunt u eerst uw toevlucht nemen tot huismiddeltjes. Echter, als de symptomen ernstiger worden of de tonsillitis langer duurt, raadpleeg dan een arts om er zeker van te zijn dat de tonsillitis zich niet kan ontwikkelen tot andere ziekten, zoals otitis media.

eine Tasse Kamillentee
Kamillethee is zowel geschikt als drank als om mee te gorgelen.

De volgende huismiddeltjes helpen om het ongemak wat draaglijker te maken:

 • Gorgelen: Laat uw kroost gorgelen met salie- en kamillethee of een lichte zoutoplossing.
 • Keelkompressen: Licht gekoelde keelkompressen die u om de voorkant van de keel legt, helpen kinderen om wat rustiger te slikken. Ze kunnen worden ingesmeerd met kwark of gewoon worden bevochtigd met koud water.
 • Honing: Dit natuurlijke huismiddeltje werkt kalmerend en legt op de slijmvliezen. Warme melk met honing is dus een goed idee. U moet echter niet meer dan één of twee kopjes per dag drinken.

Bij acute tonsillitis is het extra belangrijk om veel te drinken. Vermijd zure dranken en drink in plaats daarvan water en thee, zowel warm als koud. Wat ook helpt is vooral rust, om het lichaam te ontlasten en het genezingsproces te versnellen.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Hoe lang duurt een tonsillitis?

De meeste symptomen verdwijnen na enkele dagen. Over het algemeen duurt het slechts in zeldzame gevallen langer dan twee weken.

Hoe lang bestaat er infectiegevaar?

Zodra een antibioticum wordt ingenomen voor een acute tonsillitis (angina tonsillaris), is deze na ongeveer 24 uur niet meer besmettelijk.

krankes Kind putzt sich die Nase
Via druppelbesmetting verspreiden bacteriën en virussen zich heel gemakkelijk.

In het geval van tonsillitis veroorzaakt door virussen neemt de kans op besmetting af naarmate de symptomen afnemen. Zodra deze zijn afgenomen, is er geen gevaar meer. Wacht echter voor de zekerheid nog een of twee dagen voordat u uw kind weer naar de kleuterschool stuurt.

Kan ik stoppen met antibiotica als de tonsillitis van mijn kind is afgenomen?

Neem antibiotica altijd gedurende de hele voorgeschreven periode. Als u er voortijdig mee stopt, is het risico groot dat het lichaam resistentie ontwikkelt tegen het antibioticum.

Wanneer wordt een tonsillectomie uitgevoerd?

Volgens de richtlijnen van het Portal of Scientific Medicine leidt ongeveer 4,5% van alle tonsillectomieën tot secundaire bloedingen, die in het ergste geval levensbedreigend kunnen zijn. Daarom wordt een chirurgische verwijdering niet lichtvaardig uitgevoerd, maar alleen in gevallen van chronische purulente tonsillitis.

Bij meer dan zes gevallen van bacteriële tonsillitis per jaar is een operatie echter waarschijnlijk.
Bovendien kan een operatie worden overwogen bij intolerantie voor antibiotica.

Bij baby’s en kinderen onder de drie jaar wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen geopereerd.

Worden de amandelen bij een operatie altijd volledig verwijderd?

Door de toenemende waardering voor de amandelen als afweersysteem zijn veel artsen nu geneigd om een gedeeltelijke verwijdering (tonsillotomie) van de palatinale amandelen uit te voeren. Dit vermindert het risico van ontsteking, maar tegelijkertijd kunnen de verkleinde amandelen het immuunsysteem blijven beschermen.

In vergelijking met tonsillectomie (volledige verwijdering van de amandelen) is tonsillotomie alleen mogelijk met moderne technologie met behulp van lasers. In acute gevallen zal uw KNO-arts u adviseren of een gedeeltelijke verwijdering zinvol is of dat een volledige verwijdering van de amandelen de betere optie is.

5. verzachtende keelsnoepjes

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten