Tics bij kinderen: Behandeling en symptomen voor u uitgelegd

Tics bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Plotseling herhaald knipperen met de ogen of stuiptrekkingen bij kinderen zijn momenten waarop veel ouders in paniek raken. Vaak hoeft men zich echter geen zorgen te …

Tics bij kinderen: Behandeling en symptomen voor u uitgelegd

Kind mit Tic
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Tics bij kinderen: Behandeling en symptomen voor u uitgelegd
Hoe lang duren tics bij kinderen?

Tics bij kinderen komen meestal maar kort voor en verdwijnen vanzelf weer.

Hoe moeten ouders omgaan met tics?

Het verstandigste is om het gedrag van het kind gewoon te negeren.

Hoe worden tics bij kinderen behandeld?

Behandeling met medicijnen is meestal niet nodig of effectief bij tics.

Tics bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Plotseling herhaald knipperen met de ogen of stuiptrekkingen bij kinderen zijn momenten waarop veel ouders in paniek raken.

Vaak hoeft men zich echter geen zorgen te maken. Maar wat wordt eigenlijk beschouwd als een tic-stoornis bij kinderen en wat zijn de oorzaken ? In ons artikel kijken we naar tics bij kinderen en leggen we uit hoe ze behandeld kunnen worden en of therapie nodig is.

[button]Verder lezen over ernstige tic-stoornissen[/button]

1. tics bij kinderen zijn meestal onschuldig.

Kind zieht Grimasse
Veel tics zijn van korte duur.

Hoewel de schrik bij veel ouders vaak groot is als tics optreden, is er eigenlijk zelden een reden tot zorg.
Maar wat verstaan we eigenlijk onder een tic? Een tic is een onbewuste dwangmatige handeling. De vermoedelijke reden is een stofwisselingsstoornis in de hersenen.

Maar de aard van verschillende tic-stoornissen bij kinderen verschilt soms sterk van elkaar.
Zo uit een tic zich bij kinderen in de vorm van oogrollen of oogknipperen, maar is er ook de hoesttic, waardoor het keelklaren bij kinderen altijd langer duurt.

In de meeste gevallen beïnvloeden tics de gezichts- en hoofdspieren. Plotselinge en oncontroleerbare bewegingen van de benen of armen komen minder vaak voor, maar wel.
Sommige kinderen hebben ook last van linguïstische tics, zodat ze bijvoorbeeld een woord vaker herhalen of zich plotseling luid laten horen.

Tic of tic?

Beide termen worden synoniem gebruikt. Medisch gezien is de spelling met C echter correct.

In het algemeen hebben jongens er vaker last van dan meisjes. Als het echter om een tijdelijke tic gaat, verdwijnen de symptomen na enige tijd. Meestal komen de tics bij kinderen meerdere keren op een dag voor.
De periode blijft meestal beperkt tot enkele maanden. Bij kortdurende fasen die niet langer dan 4 weken duren, spreken artsen nog niet van een ticstoornis.

Opmerking: Nerveuze tics komen voor bij ongeveer 10 tot 12% van alle kinderen tijdens de lagere school, maar slechts tijdelijk. Een van de bekendste tic-stoornissen bij kinderen is het syndroom van Gilles de la Tourette, dat echter slechts bij ongeveer 0,3 tot 0,9 % van alle kinderen voorkomt.

2. ticstoornissen negeren

ein Kind blinzelt
Probeer ontspannen om te gaan met tics.

Als bij kinderen veelvuldig knipperen met de ogen of een andere tic voorkomt, brengt dit veel ouders in verwarring. Perplexheid leidt er vaak toe dat ouders proberen tics gericht te behandelen. Als het echter slechts om een tijdelijke tic gaat, is het niet nodig en zelfs contraproductief om te proberen het kind ervan te spenen.

Door er geen aandacht aan te besteden en het opvallende gedrag gewoon te negeren, bereik je veel meer dan speciale aandacht te besteden aan motorische tics bij kinderen.
Zogenaamd goedbedoelde ideeën en adviezen en straffen creëren alleen maar extra druk, zodat de ticstoornis kan verergeren.
Vooral stress verergert vaak de symptomen. Probeer daarom vooral ontspanning te bieden en uw kind wat meer tijd te geven.

Ook al is het soms moeilijk om geen aandacht te besteden aan de onwillekeurige tics, deze methode helpt in de meeste gevallen relatief goed.

Let op: Bij zeer opvallende tics of een sterke opeenstapeling van aanvallen moet u een arts raadplegen. Zodra de neurologische oorzaken van een tic zijn opgehelderd, volgt meestal een verwijzing naar een kinderpsycholoog.

Therapie is zelden nodig

Kind sitzt bei einer Psychologin
Therapie kan kinderen en adolescenten helpen.

Als tics bij kinderen voorkomen, kan het geen kwaad om naar een psycholoog of psychiater te gaan. Voordat je deze weg inslaat, moet je echter geduld hebben en een paar maanden wachten.

Als de tics niet verdwijnen, als u wisselende tics bij kinderen waarneemt of als u het gevoel hebt dat uw kind aan het gedrag lijdt, moet u niet aarzelen om een kinderpsycholoog te raadplegen.

Vooral bij chronische tics die langer dan een jaar duren, is therapie aan te bevelen. Het belangrijkste doel is het onwillekeurige gedrag te verklaren. Zo kan de opgebouwde druk vaak worden verminderd.
In een tweede stap leren kinderen tics beter herkennen en beheersen. Afhankelijk van de stoornis kunnen bepaalde bewegingen helpen om het ontstaan van een tic direct tegen te gaan.

Dit proces vergt enige tijd en een goede lichaamsbeheersing. Maar ook chronische tics bij kinderen kunnen op deze manier worden genezen.

Tip: Een tic-stoornis bij kinderen ontstaat vaak tussen 6 en 14 jaar. Uiterlijk in de puberteit verbeteren of verdwijnen de symptomen meestal volledig.
Daarom moet u ook bij chronische tics de hoop niet opgeven.

4 Het syndroom van Gilles de la Tourette – een ernstige ticstoornis

Tablet mit Diagnose Tourette-Syndrom
Het syndroom van Gilles de la Tourette is een bijzondere ticstoornis.

Veel kinderen waarvan de gezondheid wordt aangetast door het syndroom van Gilles de la Tourette lijden ook aan ADHD. In tegenstelling tot eenvoudige tics, komen deze bij Tourette vaak in series voor. Bovendien beïnvloeden de bewegingen grotere gebieden. Zo zijn plotselinge stoten of trappen mogelijk.
Naast motorische tics uiten veel getroffen kinderen zich ook verbaal opvallend. Er zijn echter ook grote individuele verschillen bij het syndroom van Gilles de la Tourette.

Terwijl de tics bij sommige patiënten extreem uitgesproken zijn, hebben andere kinderen slechts in geringe mate last van het syndroom van Gilles de la Tourette.

Na verloop van tijd verbeteren de symptomen meestal. Dit is vooral te danken aan een trainingseffect met betrekking tot de onderdrukking van de onwillekeurige processen.

In tegenstelling tot andere ziekten verbeteren de symptomen vaak tijdens de puberteit. Er zijn echter ook volwassenen die hun leven lang last hebben van aanvallen.
In de meeste gevallen worden de symptomen verergerd door stress, zodat gerichte ontspanningsoefeningen en controlemechanismen deel uitmaken van de behandeling.

Tip: Vooral bij mildere vormen kan veel succes worden geboekt met een psychotherapeutische behandeling.

5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Medikamente und Kräuter auf einem Tisch
Medicatie wordt slechts zeer zelden gebruikt om tics te behandelen.

Zijn er medicijnen voor tics bij kinderen?

In de regel worden geen medicijnen gebruikt. Ze zijn alleen nodig in ernstige gevallen, maar kunnen de oorzaak niet bestrijden.
Het gaat er dus alleen om de symptomen te onderdrukken of te verzachten.

Kunnen Bachbloemen gebruikt worden tegen tics bij kinderen?

Bachbloemen zijn een homeopathisch middel. Aangezien het uiteindelijk niet helemaal duidelijk is hoe tics precies ontstaan, kun je in principe niets fout doen door ze toe te dienen.
Er zijn geen bijwerkingen om je zorgen over te maken. Anderzijds is er geen sluitend bewijs of en in welke mate Bachbloemen daadwerkelijk helpen om tics te verlichten of weg te nemen.

Waar vind ik een contactpersoon als mijn kind last heeft van een tic?

De Duitse neurologische vereniging biedt patiënten op haar website de mogelijkheid om geschikte specialisten en zelfhulpgroepen te vinden. U kunt hier direct naar de betreffende rubriek gaan.
Speciale hulp en verdere informatie over Tourette vindt u op de website van de Tourette-Gesellschaft e.V., die u hier kunt vinden.

6. verdere literatuur over ernstige tic-stoornissen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten