Tekenvaccinatie voor kinderen: Wanneer TBE-vaccinatie zinvol is

Een tekenvaccinatie voor kinderen beschermt tegen TBE, maar niet tegen de ziekte van Lyme. De vaccinatie moet regelmatig, om de drie tot vijf jaar, worden herhaald. Kleinere kinderen hebben vaker koorts na een TBE-vaccinatie. In …

Tekenvaccinatie voor kinderen: Wanneer TBE-vaccinatie zinvol is

Zeckenimpfung Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Tekenvaccinatie voor kinderen: Wanneer TBE-vaccinatie zinvol is
 • Een tekenvaccinatie voor kinderen beschermt tegen TBE, maar niet tegen de ziekte van Lyme.
 • De vaccinatie moet regelmatig, om de drie tot vijf jaar, worden herhaald.
 • Kleinere kinderen hebben vaker koorts na een TBE-vaccinatie.

In Duitsland komen herhaaldelijk gevallen van door teken overgebrachte meningitis bij kinderen voor. Om dit risico te verkleinen is een tekenvaccinatie voor kinderen een goed idee. In ons artikel laten we zien wat de TBE-vaccinatie inhoudt, wanneer zo’n tekenvaccinatie kan worden overwogen en hoe effectief de tekenbescherming is.

[button]Advies van de redactie: Reageer in geval van nood direct met een setje tekentangen[/button]

1. tekenvaccinatie voor kinderen – bescherming tegen TBE

Zeckenbiss auf der Haut
Teken trekken eerst naar een geschikte plek voordat ze bijten.

Helaas bestaat er tot nu toe geen algemene tekenvaccinatie voor kinderen. In plaats daarvan verwijst zo’n TBE-vaccinatie naar meningoencefalitis in de vroege zomer. In de volksmond is de afkorting TBE of de term meningitis bekend.

Helaas brengen teken echter vele andere ziekten over, zodat er geen volledige bescherming bestaat tegen een tekenbeet bij kinderen. TBE is echter de bekendste en ernstigste infectie die door teken wordt overgebracht. In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen echter meestal minder uitgesproken symptomen.

Typisch zijn:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid en braken

Als de tekenbeet niet wordt herkend, wordt deze vaak aangezien voor griep. In de regel verbeteren de symptomen weer na enkele dagen.

Het veel problematischere deel van TBE komt bij veel minder mensen voor (ongeveer 25% van alle kinderen). Naarmate de ziekte voortschrijdt, leidt ze tot hersenvliesontsteking.
Dit wordt merkbaar door extreme hoofdpijn en ernstige nekstijfheid en braken.

Hoewel de ziekte in de meeste gevallen zonder blijvende schade geneest, treedt bij ongeveer 2 tot 3 % van alle kinderen met de ziekte langdurige schade op.
In het ergste geval zijn zenuw- en hersenschade en verlamming mogelijk.

2 De tekenvaccinatie voor kinderen beschermt niet tegen de ziekte van Lyme.

rote Kreise um einen Zeckenbiss
Rode cirkels rond de tekenbeet wijzen op een infectie met Borrelia
.

Steeds meer teken in dit land zijn besmet met de ziekteverwekker die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In tegenstelling tot het TBE-virus, dat slechts een klein deel van alle teken treft, zijn de aantallen teken die de ziekte van Lyme overbrengen alarmerend hoog.

Geschat wordt dat ongeveer 5 tot 35 % van alle teken mogelijke dragers van de ziekte van Lyme zijn. De ziekte wordt echter alleen overgedragen als de teek voldoende tijd heeft om zich te hechten.

Pas dan loopt de darm leeg, waarbij de Borrelia-bacterie op de mens kan worden overgedragen.
De tijdspanne varieert en bedraagt ongeveer 4 tot 36 uur. Hoe eerder een teek wordt opgespoord, hoe kleiner het risico dat uw kind de ziekte van Lyme oploopt. Het TBE-virus daarentegen kan onmiddellijk worden overgedragen.

Een daadwerkelijke infectie is echter relatief zeldzaam (ongeveer één procent).

Let op: Als zich een rode kring rond de tekenbeet vormt, neem dan contact op met een arts. Als veiligheidsmaatregel worden meestal antibiotica voorgeschreven om het uitbreken van de ziekte te voorkomen.

3. noodzaak van de TBE-vaccinatie

Niet elke teek brengt het TBE-virus over:

Aangenomen wordt dat elke 20e tot elke 1000e teek in risicogebieden als drager van TBE kan worden beschouwd.

Vanwege het betrekkelijk geringe risico van besmetting en de mogelijke complicaties van TBE-vaccinatie is dit niet geheel onomstreden.

Volgens het Robert Koch Instituut werden in 2018 in Duitsland 584 TBE-gevallen gemeld. Gezien de bevolking van iets meer dan 80 miljoen is het risico op besmetting dus beheersbaar. U moet er op dit punt echter rekening mee houden dat lang niet elk geval wordt gemeld en dus in de statistieken verschijnt.

In principe kunnen kinderen vanaf de leeftijd van één jaar een tekenvaccinatie krijgen. Maar omdat kleine kinderen (jonger dan drie jaar) in ongeveer 15 % van de gevallen soms hoge koorts krijgen, moet een tekenvaccinatie alleen worden gegeven als u vaak buiten bent in TBE-risicogebieden.

Tip: U kunt het beste met uw huisarts bespreken op welke leeftijd kinderen tegen teken gevaccineerd moeten worden. In geval van twijfel zal een arts geneigd zijn het vaccineren van jonge kinderen af te raden en een tekenvaccinatie aan te bevelen voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar.


3.1 Laat u op tijd vaccineren

Eintrag in einem Notizbuch: FSME-Impfung
Plan de tekenvaccinatie voor kinderen vroegtijdig in.

Als je besloten hebt om de tekenbescherming voor je kinderen uit te breiden en gebruik wilt maken van de TBE-vaccinatie, plan dan ongeveer 9 tot 12 maanden om volledige vaccinatiebescherming te bereiken. Om de hoogst mogelijke bescherming tegen ziekten te bereiken, hebben u en uw kinderen in totaal drie vaccinaties nodig.

Voor de vaccinatie geldt het volgende interval:

 • De tweede vaccinatie vindt één tot drie maanden na de eerste vaccinatie plaats.
 • De derde vaccinatie volgt met een tussenpoos van nog eens 5 tot 12 maanden.
 • Om de drie tot vijf jaar is een booster van de vaccinatiebescherming nodig.

Tip voor wie op korte termijn beslist: 98% vaccinatiebescherming wordt bereikt na slechts twee vaccinaties. Er bestaat ook de mogelijkheid van een snelvaccinatie, die na ongeveer drie weken een solide bescherming biedt.

3.2 Veranderingen in TBE-risicogebieden

Mann hält ein Warnschild mit einer Zecke und der Aufschrift FSME
De risicogebieden veranderen.

Tot enkele jaren geleden werden vooral de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg en de buurlanden van de Baltische staten als TBE-risicogebieden beschouwd.

In toenemende mate worden echter ook in delen van Hessen, Saksen, Thüringen, Rijnland-Palts, Saarland en Bremen besmette teken met het TBE-virus aangetroffen.

Over het algemeen hebben teken het moeilijk om boven de 1000 meter te overleven. Door de steeds warmere winters verandert deze grens echter voortdurend en komen teken ook steeds vaker voor in de Allgäu of andere hoger gelegen gebieden in Duitsland.

Een actuele kaart van alle TBE-risicogebieden in Duitsland is hier te vinden op de website van het Robert Koch Instituut.

4 Algemene maatregelen tegen tekenbeten

Schild mit Zeckenwarnung in einem FSME-Risikogebiet
In sommige delen van Duitsland staan al waarschuwingsborden.

Er bestaan enkele middelen tegen teken. Deze bieden echter vaak slechts een slechte bescherming tegen tekenbeten.

Om u te beschermen tijdens het wandelen of fietsen, draagt u lange sokken en stevige schoenen.

In de regel komen teken vooral voor in weilanden en in het kreupelhout. Kinderen lopen dus meer risico bij het ravotten in de wei, vooral als deze lange tijd niet gemaaid is.

Lichtgekleurde kleding maakt het gemakkelijker om naar teken op kleding te zoeken. Controleer uw kinderen ook grondig op teken na een langer verblijf in de buitenlucht. Als een teek zich al heeft gehecht, moet u deze zo snel mogelijk met een tekentang verwijderen.

Hoe u een teek verwijdert, leest u in ons aparte artikel.

Tip: In een goede verbanddoos zit ook een tekenverwijderaar, zodat je op vakantie of op reis gemakkelijk een teek kunt verwijderen.

5 Belangrijke vragen en antwoorden

gelber Impfpass mit einer Spritze
Tekenvaccinatie voor kinderen is niet verplicht.
Is tekenvaccinatie voor kinderen mogelijk na een tekenbeet?

Nee, een dergelijke TBE-vaccinatie achteraf wordt niet aanbevolen. Er is alleen voldoende bescherming met een eerdere vaccinatie.

Betaalt de ziektekostenverzekering de TBE-vaccinatie?

In principe is de ziektekostenverzekering niet verplicht de kosten te vergoeden. In risicogebieden worden ze echter meestal wel vergoed.

Als u daarentegen alleen voor uw vakantie verzekerd wilt zijn, moet u de kosten meestal zelf dragen. In geval van twijfel is het echter de moeite waard om uw ziektekostenverzekering te vragen.

Zijn er bijwerkingen te verwachten bij een TBE-vaccinatie?

Plaatselijke huidreacties en lichte verkoudheidsverschijnselen komen relatief vaak voor, maar zijn ongevaarlijk en verdwijnen na enkele dagen. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij elke vaccinatie, kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Dit treft echter vooral volwassenen. Kinderen onder de drie jaar zijn gevoelig voor koorts, dus moet vaccinatie zorgvuldig worden overwogen.

6e aanbeveling van de redactie: reageer in geval van nood onmiddellijk met een tekentang.

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten