Teken verwijderen bij kinderen: wat te doen bij een tekenbeet

Ze loeren in het gras, in struiken en aan bosranden, vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst: teken. De kleine bloedzuigers zijn niet alleen onaangenaam, maar brengen ook ziekten over. Daarom moet u …

Teken verwijderen bij kinderen: wat te doen bij een tekenbeet

Zecken Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Teken verwijderen bij kinderen: wat te doen bij een tekenbeet
Hoe beschermt u kinderen tegen teken in de zomer?

Om uw kind te beschermen tegen een tekenbeet zijn er verschillende beschermingsmaatregelen, waaronder lange kleding en schoenen met een hoge hals, vooral als u door bossen en weilanden loopt.

Welke ziekten worden door teken overgebracht?

Teken brengen de ziekte van Lyme over. U kunt een besmetting herkennen aan de klassieke zwervende roodheid. Als u het vermoedt, raadpleeg dan een arts.

Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen door teken overgebrachte ziekten?

Er is de TBE-vaccinatie, die door de Permanente Commissie voor Vaccinatie wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit beschermt uw kind echter niet tegen de ziekte van Lyme.

Ze loeren in het gras, in struiken en aan bosranden, vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst: teken. De kleine bloedzuigers zijn niet alleen onaangenaam, maar brengen ook ziekten over. Daarom moet u uw kinderen zo goed mogelijk beschermen tegen tekenbeten.

[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]

1. bescherming tegen teken

Zecken in hohen Gräsern
Teken zijn te vinden in hoge grassen en struiken. Na het buitenspelen moet u uw kind controleren op tekenbesmetting.

Er is geen 100% bescherming tegen teken. Maar je kunt in ieder geval tekenbeten voorkomen met de juiste kleding en insectensprays.

Kleed uw kind in lange broeken en topjes met lange mouwen als het in de natuur speelt. Omdat teken vaak in hoog gras of kreupelhout zitten, kunnen dichte schoenen bescherming bieden tegen beten. Voor het spelen in het bos kunnen kinderen bovendien hun sokken over hun broek trekken. Zo kunnen de teken moeilijker bij de benen komen.

Op stevige paden of op droge delen van een weiland is het gevaar om een teek te treffen veel kleiner, omdat zij geen droogte en warmte kunnen verdragen.

Zecken Entfernen
Teken kunnen met verschillende hulpmiddelen worden verwijderd. Let er bij het gebruik van een pincet op dat u de teek niet plet.

Het aanbrengen van tekenwerend middel over een groot gebied biedt enige bescherming gedurende 2 tot 3 uur, omdat teken mensen dan moeilijker als gastheer herkennen en ze na een tijdje rondkruipen zullen afhaken.

Na het spelen in het bos of in een weiland moet u uw kind grondig scannen. Teken kruipen vaak een paar uur rond voordat ze daadwerkelijk bijten. Door uw kind te scannen, kunt u ze vinden voordat ze bijten. Op lichtgekleurde kleding zijn teken gemakkelijker te herkennen dan op donkergekleurde kleding.

2. teken verwijderen bij kinderen

Als uw kind door een teek is gebeten, moet u deze zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat de teek ziekten overbrengt.

Het is raadzaam de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en hem eruit te trekken door hem voorzichtig te draaien. Een tekenkaart of splinterpincet vergemakkelijkt het verwijderen. Daarna moet u de prikplaats ontsmetten.

Als u bang bent dat u de teek niet goed zelf kunt verwijderen, raadpleeg dan een arts.

Voorzichtig: Vermijd het uitknijpen van de teek. Druppel ook geen olie op de teek. Beide kunnen leiden tot de overdracht van ziekteverwekkers.

3 Teken als ziektedragers

Teken kunnen ziekten overbrengen. De twee bekendste zijn Lyme borreliose en tekenencefalitis (TBE).

Wanderröte bei Borreliose
De “zwervende roodheid” die kenmerkend is voor de ziekte van Lyme verschijnt enkele dagen tot weken na de tekenbeet.

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door teken overgebrachte ziekte. Het kan leiden tot veel verschillende symptomen, wat de diagnose vaak moeilijk maakt. Een karakteristiek kenmerk van de ziekte van Lyme is echter de ontwikkeling van een zogenaamde“zwervende roodheid“. Deze verschijnt enkele dagen tot weken na de tekenbeet rond de plaats van de beet. Zij gaat echter niet aan elke ziekte van Lyme vooraf. De bacterie kan zich dan verspreiden naar andere organen, zoals het centrale zenuwstelsel, de gewrichten of de hartspieren. De ziekte van Lyme kan spontaan genezen. Het kan echter ook andere ernstige symptomen veroorzaken.

Als teken snel worden verwijderd, kan de ziekte van Lyme worden voorkomen. Er wordt namelijk aangenomen dat de ziekteverwekkers pas na enkele uren worden overgedragen. Na een besmetting wordt de ziekte van Lyme behandeld met antibiotica. Hoe eerder, hoe beter. Want met een vroege behandeling zijn de vooruitzichten voor therapie aanzienlijk beter en veelbelovender. De gevorderde ziekte van Lyme is moeilijker te behandelen. Daarom moet u een arts raadplegen als u algemene tekenen van de ziekte heeft, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn, of als er een zwervende roodheid verschijnt.

Vroege zomer meningoencefalitis of TBE is meldingsplichtig in Duitsland, maar wordt veel minder vaak overgedragen door tekenbeten dan de ziekte van Lyme. Er bestaat geen geneesmiddel, maar wel een vaccinatie tegen de ziekte. TBE kan onopgemerkt blijven, maar kan ook gepaard gaan met koorts en leiden tot ontsteking van de hersenvliezen en in ernstige gevallen van de hersenen en het ruggenmerg. Het verloop van de ziekte is bij kinderen vaak milder dan bij volwassenen. In zeldzame gevallen kan TBE echter ook dodelijk zijn.

Alleen bepaalde gebieden in Duitsland, vooral in Zuid-Duitsland, worden beschouwd als TBE-gebieden. Een overzicht van de getroffen districten vindt u op de pagina van de hier.

https://www.youtube.com/watch?v=9ltGttdyVeo

4. TBE-vaccinatie

Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte van Lyme. Wel kunt u uzelf en uw kind vanaf de leeftijd van één jaar laten vaccineren tegen TBE. Er zijn verschillende vaccins van verschillende fabrikanten voor kinderen. Over het algemeen worden de vaccins goed verdragen. Jongere kinderen hebben echter meer kans op koortsachtige reacties op het vaccin. Het Permanent Comité voor Vaccinatie (STIKO) beveelt vaccinatie aan voor kinderen vanaf 3 jaar als zij permanent of tijdelijk in TBE-risicogebieden verblijven en voordat zij naar risicogebieden buiten Duitsland reizen. U moet de voordelen en risico’s voor uw kind afwegen en bespreken met uw vaccinator.

5. bronnen en linktips

Op de pagina’s van het Duitse Groene Kruis vindt u informatie over de ziekte van Lyme, maar ook over TBE, TBE-risicogebieden en de TBE-vaccinatie.

Het Federale Centrum voor Gezondheidsvoorlichting heeft hier de belangrijkste tips over voorzorgsmaatregelen en het correct verwijderen van teken gebundeld.

De flyer van het Centrum voor Reisgeneeskunde geeft antwoord op de belangrijkste vragen over teken.

Kinderen kunnen op www.zeckenschule.de spelenderwijs leren over teken en bescherming ertegen.

Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies door een bevoegd arts. De hier geplaatste informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.

5 Verdere literatuur over dit onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten