Teken verwijderen bij kinderen: het juiste gebruik van een tekentang

Teken zijn bijna elke lente en zomer een plaag. Het kleine ongedierte brengt tal van ziekten over, zoals TBE en de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om teken bij een kind zo snel …

Teken verwijderen bij kinderen: het juiste gebruik van een tekentang

Zecken entfernen Kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Teken verwijderen bij kinderen: het juiste gebruik van een tekentang
Welk gereedschap is geschikt voor het verwijderen van teken?

Om een teek bij een kind te verwijderen heb je verschillende gespecialiseerde hulpmiddelen tot je beschikking. Deze omvatten een tekentang, een tekenpincet, een tekenkaart en een tekenhaak.

Welke symptomen kan een tekenbeet veroorzaken?

De symptomen van een tekenbeet lijken vaak op die van griep. Dus als een jong kind klaagt over hoofdpijn, vaak overgeeft of een stijve nek heeft, wijst dit op een besmetting met het TBE-virus.

Zijn er middelen tegen teken?

Er bestaan verschillende medicijnen en huismiddeltjes tegen teken. Geen enkel middel tegen teken biedt echter een volledige bescherming. Bovendien hebben de afzonderlijke middelen zeer verschillende effecten van persoon tot persoon.

Teken zijn bijna elke lente en zomer een plaag. Het kleine ongedierte brengt tal van ziekten over, zoals TBE en de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om teken bij een kind zo snel mogelijk te verwijderen.

Wij laten zien hoe je teken het beste kunt verwijderen met een tekentang, een tekenkaart of een pincet.

[button]Grote selectie van tekengereedschap[/button]

1. teken verwijderen van een kind – de juiste manier om het te doen

eine Zecke in einem grünen Zeckenhaken
Gebruik een tekenhaak om te voorkomen dat de teek wordt platgedrukt.

Een tekenbeet of, wetenschappelijk correct, een tekenbeet is niet alleen onaangenaam, maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is een vroegtijdige behandeling of verwijdering van een teek noodzakelijk.

Om een teek bij een kind te verwijderen zijn er verschillende gespecialiseerde hulpmiddelen beschikbaar. Deze omvatten:

  • Een tekentang
  • Een tekenpincet
  • Tekenkaart of tekenhaakje

Een tekentang en tekenpincet zijn klassieke instrumenten die nog steeds nuttig zijn voor het grijpen van een teek. Het is echter vaak problematisch dat zowel de pincet als de tang gemakkelijk het lichaam van de teek kunnen platdrukken als de optimale positie niet wordt gevonden.

Het is belangrijk dat u de te verwijderen teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt. Bij gebruik van een tekenkaart of een speciale tekenhaak is het uitknijpen van de teek bijna onmogelijk.

Bovendien kunnen zelfs onervaren mensen de teek veel sneller vastpakken en gemakkelijk verwijderen. In de regel zijn tekenhaken of tekenkaarten verkrijgbaar in verschillende maten, omdat sommige teken erg klein zijn en anders moeilijk te verwijderen. Het verwijderen van zeer kleine teken, de zogenaamde nimfen, kan echter nog moeilijk zijn, zodat een extra pincet bestaansrecht heeft.

Schuif de kaart of het haakje langzaam en voorzichtig vanaf de zijkant onder het lichaam van de teek. Nu kun je langzaam trekken zodat de kop van de teek loskomt van de huid.

Hoe je teken bij een kind verwijdert met een tekentang zie je nog eens in deze YouTube-video:

Tip: Neem altijd een tekenverwijderingsset mee op uitstapjes in de natuur om onderweg snel teken van je kind te kunnen verwijderen.

2 Behandel een tekenbeet zo snel mogelijk.

Zeckenentfernung mit einer Pinzette und anschließende Desinfektion
Na het verwijderen van de teek ontsmetten
.

Als je de teek met succes hebt kunnen verwijderen, moet je vervolgens de prikplaats ontsmetten om ontstekingen te voorkomen.

Helaas kunnen virussen die al in de bloedbaan terecht zijn gekomen niet meer worden tegengehouden, dus moet u in de nabije toekomst op bepaalde tekenen letten.

Aangezien een tekenbeet de ziekte van Lyme kan veroorzaken, moet u de plaats van de beet zelf in de gaten houden. Als zich rond de beetplaats een rode kring vormt, kunt u het beste een kinderarts raadplegen.
Om de ziekte van Lyme te voorkomen, zal de arts meestal een antibioticum voorschrijven.

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook het TBE-virus overbrengen, dat kan leiden tot ontsteking van de hersenvliezen. Volledige bescherming kan alleen worden bereikt door middel van een TBE-vaccinatie, vaak ook tekenvaccinatie genoemd.
Een overzichtskaart van de TBE-risicogebieden van alle districten in Duitsland is hier te vinden op de website van het Robert Koch Instituut.

De symptomen van een tekenbeet lijken vaak op die van griep. Dus als een jong kind klaagt over hoofdpijn, vaak overgeeft of een stijve nek heeft, wijst dit op een infectie met het TBE-virus.
Als u deze symptomen van een tekenbeet ervaart, moet u ook een arts raadplegen om het verdere verloop van de ziekte in de gaten te houden.

Let op: Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme is nog niet mogelijk.

3. Teken verwijderen kan ook zonder hulpmiddelen

Kinder spielen mit einem Hund auf der Wiese
Naast katten en honden zijn ook kinderen gevoelig voor tekenbeten als ze in de natuur spelen.

Als je merkt dat je kind een teek heeft als je buiten bent, moet je zo weinig mogelijk tijd laten verstrijken. Wachten tot u thuis bent of medische hulp zoekt, verhoogt het risico van ziekteoverdracht.

Reik daarom met uw vingernagels heel voorzichtig van beide kanten direct op de huid onder de teek en duw de teek omhoog zodat de kop eruit wordt getrokken.

Het is zelfs iets gemakkelijker als één ouder de huid stevig vasthoudt terwijl de ander zich concentreert op het verwijderen van de teek.

Maar voor de volgende iets verdere excursie in de natuur, vergeet het tekengereedschap niet.

Opmerking: Zelfs als u er niet in slaagt de teek volledig te verwijderen, voorkomt u verdere mogelijke overdracht van de ziekte.
In de regel worden de resten in de huid zonder problemen afgebroken.

4 Belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Zecke wird mit einer Zeckenkarte entfernt
Wees voorzichtig bij het verwijderen van teken bij een kind.

Moet ik teken eruit draaien of direct uittrekken?

Ook al gaat al enige tijd het gerucht dat je teken moet uitdraaien in plaats van ze er direct uit te trekken, dit is gewoon verkeerd.

Teken hebben geen draad. Ze openen de huid met hun monddelen en steken dan een zuigende slurf naar binnen. Om de proboscis te verwijderen, moet u de teek niet draaien. In geval van twijfel scheurt de kop af, waardoor de kans groter is dat de wond geïnfecteerd raakt.

Zijn er middelen tegen teken?

Er bestaan verschillende geneesmiddelen en huismiddeltjes tegen teken. Geen enkel middel tegen teken biedt echter een volledige bescherming. Bovendien werken de afzonderlijke middelen heel verschillend van persoon tot persoon, zodat u vaak verschillende middelen moet uitproberen.

Waar komen teken het meest voor?

Teken komen vooral voor in hoog gras en in het kreupelhout van loofbossen of gemengde bossen. Teken klimmen eigenlijk niet in bomen, dus u hoeft niet bang te zijn voor vallende teken in het bos.

Het is daarom bijzonder nuttig om een lange broek te dragen en uw sokken over uw broek te trekken. Zo maak je het voor teken moeilijker om direct bij je huid te komen.

Moet ik een klein kind laten vaccineren tegen TBE?

Vanwege de vaak ernstige vaccinatiereacties bij jonge kinderen raden veel artsen TBE-vaccinatie in de eerste levensjaren af.

5. grote keuze aan tekenmiddelen

No products found.

Gerelateerde berichten