Stress bij kinderen uit zich op verschillende manieren. Sommige kinderen hebben de neiging zich terug te trekken, terwijl andere agressief reageren.
Ouders dragen veel verantwoordelijkheid, want kinderen moeten eerst leren omgaan met stress. Wees u daarom altijd bewust van uw voorbeeldfunctie.
Er zijn verschillende technieken om beter met stress om te gaan. Als u uw kind zelf niet meer kunt helpen, kunt u steun vinden in de vorm van stresstherapie.
Stress, hectiek en hoge verwachtingen zijn voor de meeste volwassenen herkenbaar. Een lange werkdag, achtergebleven huishoudelijke taken, gezinsverplichtingen en de opvoeding van kinderen worden voor velen een ware uitdaging.
Maar ook bij kinderen is stress voelbaar. Al in de babytijd vertonen sommige kinderen tekenen van stress. Maar hoe ontstaat stress eigenlijk en in hoeverre kunnen ouders er iets aan doen?
In onze gids leest u hoe stress zich bij kinderen kan uiten en welke verschillende manieren er zijn om de oorzaken van stress te bestrijden.
[button]Meer literatuur over het onderwerp [/button]
Inhoudsopgave
1. stress bij kinderen heeft vaak familietriggers
.Als we de term stress horen, denken de meeste volwassenen waarschijnlijk aan je werk of anders aan een dubbele last van werk en gezin. Er is echter een dunne lijn tussen druk en daadwerkelijke stress waardoor we gespannen raken.
Kinderen kijken heel goed naar hun ouders en leren hoe zij met situaties omgaan. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om in een ingewikkelde situatie snel je kop in het zand te steken, zal je kind niet anders voelen.
Probeer daarom niet alleen stress bij kinderen te bestrijden, maar tegelijkertijd ook je eigen stressniveau te verlagen.
Verschillende studies tonen aan dat negatieve associaties en een gevoel van overweldigd zijn al tijdens de zwangerschap aan kinderen worden doorgegeven. In de vroege kinderjaren bereikt bijna elke ouder, en meer nog elke alleenstaande ouder, van tijd tot tijd zijn of haar grenzen.
Dit is volkomen normaal en vormt geen probleem voor een kind. Het dagelijks leven mag echter niet gekenmerkt worden door sterke spanningen.
spanningen.
Tip: Probeer jezelf te helpen en je stress niet over te dragen op je kinderen. Hoe zelfverzekerder je bent in het omgaan met een situatie, hoe meer je er op de lange termijn aan zult hebben, omdat je kind het gedrag zal imiteren.
2 Hoe stress zich bij kinderen manifesteert
Als kinderen gestrest zijn, vertonen ze verschillende symptomen. Veel voorkomende klachten zijn van psychosomatische aard. Het lichaam van een kind geeft aan dat de huidige situatie niet goed is en veranderd moet worden.
Veel kinderen en jongeren hebben bijvoorbeeld last van hoofdpijn of uitputting. Maar psychische stress kan zich ook uiten in buikpijn of diarree.
Sommige kinderen zijn erg ongeconcentreerd en hebben moeite met slapen. Sommige kinderen trekken zich daardoor sterk terug en laten ouders of vrienden niet in hun buurt komen.
Vooral kinderen die last hebben van stress vertonen een verhoogd agressiepotentieel. Ze zijn vaak boos, maar kunnen hun angst om overweldigd te worden niet kwijt. De woede richt zich daarom tegen alles en iedereen en is niet gerelateerd aan mensen of specifieke gedragingen.
Het is bijzonder problematisch wanneer stress al in de kleuterklas optreedt. Symptomen die wijzen op stress bij peuters zijn, naast agressieve neigingen, ook het zich bewust afkeren van andere kinderen of het veelvuldig in bed plassen.
Als door stress diarree ontstaat, gebeurt dat meestal in een nauwe tijdscontext van enkele uren. Hetzelfde geldt voor stress die maagpijn veroorzaakt.
Bij duizeligheid als gevolg van stress ligt het probleem vaak dieper en kan het zich over een langere periode opbouwen. Zelfs haaruitval kan worden uitgelokt door stress.
Let op: Het is belangrijk onderscheid te maken tussen positieve en negatieve stress. Het is niet ongewoon om je een beetje angstig te voelen voor een lesopdracht. Dit mag echter geen absolute overspannenheid zijn.
3. de vicieuze cirkel van stress, angst en lichamelijke klachten
Een hogere prestatiedruk werkt stress bij kinderen in de hand:
Volgens een recente studie van het DAK heeft ongeveer 43% van alle schoolkinderen last van stress. Deze ontwikkeling is zorgwekkend en laat zien dat tips tegen stress ook voor kinderen zeer relevant zijn.
Zodra het eigen stressmanagement faalt en lichamelijke symptomen zich manifesteren, is het tijd om in te grijpen. Zonder gerichte ontspanning en bewuste vermijding van stressveroorzakende factoren kan er snel een vicieuze cirkel ontstaan.
Stress bij kinderen lokt een lichamelijke reactie uit. Dit veroorzaakt vervolgens angst bij kinderen en zorgt ervoor dat dit nog meer stress veroorzaakt. Hierna neemt het stressniveau steeds verder toe, zodat zelfs een burn-out bij kinderen wordt geconstateerd.
Als er sprake is van een sterke faalangst, als kinderen langdurig moeite hebben om in slaap te vallen of als ze last hebben van verminderde eetlust, kunnen dit de eerste tekenen van een burn-out zijn. In deze gevallen is het dringend raadzaam om over de bestaande problemen te praten en ze vooral serieus te nemen.
Voor sommige ouders lijken de problemen van het kind nogal onnozel en rechtvaardigen ze in hun ogen de stress niet. Aangezien stress echter subjectief wordt gevoeld, gaat het minder om de feitelijke hoeveelheid verplichtingen en meer om het daaruit voortvloeiende gevoel overweldigd te worden.
Werk daarom, indien mogelijk, samen aan een oplossing om ziektesymptomen, zoals oorsuizen als gevolg van stress, te voorkomen.
Tip: Als u uw kind niet kunt bereiken of professionele hulp wilt, aarzel dan niet. U kunt contact opnemen met plaatselijke centra voor gezinsbegeleiding, uw kinderarts vragen of een afspraak maken met een kindertherapeut.
4. zie hobby’s als een balans
Sportieve uitdagingen of andere hobby’s die kinderen de kans geven uit te proberen zijn een uitstekend idee om stressverlichting te bevorderen.
Maar als school, huiswerk en verschillende vrijetijdsactiviteiten samenkomen, kunnen wat eigenlijk heel zinvolle ideeën zijn, snel ontaarden in stress. Probeer daarom overzicht te houden over de dagindeling van uw kind, zodat niet verschillende verplichtingen achter elkaar volgen.
Vooral op het gebied van wedstrijdsport ontstaan al snel hoge verwachtingen en druk om in wedstrijden te presteren. Zolang uw kind hier in principe positief tegenover staat, is er niets op tegen om de uitdaging aan te gaan.
Als u echter bij uw kind verhoogde tekenen van stress opmerkt, is het tijd om een versnelling lager te schakelen en goed te luisteren naar waargenomen of tijdelijke stress kan worden verminderd.
Ontspanningstechnieken voor stress zijn een slimme manier om snel greep te krijgen op rondcirkelende gedachten. Dergelijke technieken vergen aanvankelijk echter enige oefening en geduld. Voor langere tijd tv kijken of op de spelcomputer spelen helpt niet om met stress om te gaan.
5. hulp van buitenaf – stressbeheersing voor kinderen
Ouders zijn niet altijd in staat om hun kinderen te helpen zoals ze verdienen. Aangezien de gezondheid van je kinderen op het spel staat, moet je niet aarzelen om professionele hulp in te schakelen.
In het kader van stresstherapie krijgen kinderen specifieke tips over hoe ze beter met moeilijke situaties kunnen omgaan.
Sport en beweging spelen ook een grote rol bij stressbeheersing. Zelfs relatief korte activiteiten in de frisse lucht zorgen ervoor dat de hersenen van voldoende zuurstof worden voorzien en beter in staat zijn weer aan een concreet plan te werken en niet in chaos te verzinken.
Stressmanagement speelt niet alleen een uiterst belangrijke rol in het beroepsleven, maar kan ook kinderen helpen hun activiteiten op een zinvolle manier te plannen.
6. verdere literatuur over het onderwerp
No products found.