Snurken bij kinderen: Wanneer snurken gevaarlijk is

Volgens verschillende statistieken snurkt bijna de helft van alle kinderen af en toe. Ongeveer 9% van de kinderen snurkt zelfs elke nacht. In de meeste gevallen zijn te nauwe luchtwegen verantwoordelijk voor het snurken. Deze …

Snurken bij kinderen: Wanneer snurken gevaarlijk is

Kind schläft und schnarcht
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Snurken bij kinderen: Wanneer snurken gevaarlijk is
Welk percentage kinderen snurkt?

Iets minder dan de helft van alle kinderen snurkt af en toe. Ongeveer 9% van de kinderen en 6% van de baby’s snurkt regelmatig, elke nacht.

Wat zijn de bekende oorzaken van snurken?

De meest voorkomende oorzaken zijn verkoudheid en infecties, adenoïden, vergrote amandelen, allergieën, obesitas en slaapapneu.

Is snurken gevaarlijk voor kinderen?

Snurken zorgt ervoor dat kinderen ’s nachts herhaaldelijk wakker worden, zodat hun slaap permanent wordt verstoord. Dit kan er weer toe leiden dat het kind onder andere overdag moe en lusteloos is.

 • Volgens verschillende statistieken snurkt bijna de helft van alle kinderen af en toe. Ongeveer 9% van de kinderen snurkt zelfs elke nacht.
 • In de meeste gevallen zijn te nauwe luchtwegen verantwoordelijk voor het snurken. Deze kunnen worden veroorzaakt door verkoudheid, adenoïden, vergrote keelamandelen of allergieën.
 • Er zijn verschillende remedies die kunnen helpen tegen snurken bij een jong kind. In sommige gevallen is het echter nodig om adenoïden of amandelen operatief te verwijderen.

Het is niet ongewoon dat volwassenen van tijd tot tijd snurken. Uit onderzoek is echter gebleken dat ongeveer 9% van alle kinderen elke nacht snurkt. Maar wat zijn de oorzaken en in hoeverre moet er worden ingegrepen?

In onze gids informeren wij u over het onderwerp snurken bij kinderen. We leggen uit wat de oorzaken van snurken zijn en welke ernstige gevolgen deze permanente mondademhaling kan hebben. Tot slot geven we u tips over eenvoudige remedies tegen snurken.

[button]Bestel anti-snurk kussens online[/button]

1. snurken komt ook vaak voor bij kinderen

säugling schnarcht
Zelfs zuigelingen kunnen snurken als hun luchtwegen te nauw zijn.

Bijna iedereen kent deze vervelende snurkgeluiden wel. In de meeste gevallen komen ze van de partner. Volgens een studie van de Sleep Research Society snurkt in totaal 60% van de mannen en bijna 42% van de vrouwen. In de meeste gevallen is dit snurken vervelend maar ongevaarlijk.

Wat wel verrassend is, is dat bijna de helft van alle kinderen af en toe snurkt. In de meeste gevallen is het snurken van het kind echter te wijten aan verkoudheid of onschadelijke infecties die de luchtwegen vernauwen maar na korte tijd vanzelf weer verdwijnen.

Sommige statistieken bevestigen echter dat ongeveer 9% van de kinderen en 6% van de baby’s regelmatig, elke nacht, snurkt. Dit veroorzaakt slaapstoornissen en zorgt ervoor dat kinderen zich overdag moe en lusteloos voelen. Veel ouders zijn daarom bezorgd dat snurken pathologische oorzaken heeft en een negatieve invloed heeft op de gezondheid van hun kind.

2. Regelmatig snurken kan wijzen op nauwe luchtwegen of vergrote amandelen.

Arzt schaut Kind in den Hals
Vergrote keelamandelen zijn met het blote oog te zien.

Baby’s en peuters maken vaak harde geluiden tijdens hun slaap. Dat komt vooral omdat de luchtwegen nog erg nauw zijn en de slijmvliesplooi in de keel nog niet volledig ontwikkeld is. Gelukkig gaat dit probleem met de tijd vanzelf over.

In principe duidt snurken bij kinderen op een stoornis in de luchtwegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verkoudheid. Door een verstopte neus schakelt het lichaam over op mondademhaling, met snurkgeluiden tot gevolg.

Maar ook vergrote adenoïden, in de volksmond poliepen genoemd, kunnen de symptomen veroorzaken. De adenoïden bevinden zich in de bovenste keelholte en zijn verantwoordelijk voor de afweer. Als ze echter zo groot worden dat ze de keel blokkeren, kan het kind niet meer door de neus ademen en moet het door de mond ademen.

Poliepen komen vaak voor bij vergrote amandelen. Deze zijn er ook om ziektekiemen af te weren en het immuunsysteem te versterken. Als je kind chronisch verkouden is, voortdurend door de mond ademt en regelmatig een middenoorontsteking heeft, is dat een duidelijk teken dat de amandelen te groot zijn.

Soms kunnen allergieën, zoals hooikoorts, er ook voor zorgen dat het slijmvlies van je kind geïrriteerd en opgezwollen raakt. U kunt een geschikte allergietest laten uitvoeren door een KNO-arts.

Tonsiloperatie voor kinderen

Als kinderen jarenlang herhaaldelijk last hebben van tonsillitis, kan het een goed idee zijn om de amandelen operatief te laten verwijderen. Het voordeel is echter vaak beperkt omdat het omliggende weefsel ontstoken kan blijven.

Omdat kinderen sowieso een nauwe keel hebben, kan overgewicht ook leiden tot snurken. Het overtollige vet nestelt zich ook in het weefsel van de keel, zodat de luchtwegen nog nauwer worden en neusademhaling nauwelijks mogelijk is.

In het ergste geval kan snurken worden veroorzaakt door slaapapneu. Dit veroorzaakt adempauzes die enkele seconden kunnen duren. De ademhaling wordt dan hervat met een luide snurk.

Samengevat kunnen de volgende oorzaken verantwoordelijk zijn voor snurken bij kinderen:

 • Verkoudheid en infecties
 • Poliepen
 • Vergrote keelamandelen
 • Allergieën
 • Obesitas
 • Slaap apneu

3. snurken kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen bij kinderen

kind kann sich nicht konzentrieren
Onrustige slaap kan concentratie- en leerstoornissen veroorzaken.

Vooral zuigelingen, peuters en kinderen hebben veel slaap nodig om te verwerken wat ze hebben meegemaakt en om nieuwe energie op te doen.

Snurken zorgt er echter voor dat kinderen gedurende de nacht steeds weer wakker worden, zodat de slaap permanent wordt verstoord. Deze slaapstoornissen leiden er weer toe dat het kind overdag moe en lusteloos is. Bovendien daalt het zuurstofgehalte in het bloed, zodat de gezondheid ernstig kan worden aangetast.

Bovendien kunnen de hersenen door de lage kwaliteit van het herstel niet meer goed werken. Dit uit zich vooral in concentratieproblemen. Dit kan leiden tot een verstoring van de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, zodat leerproblemen ontstaan.

4 Bij slaapapneu kan een ademhalingsmasker uitkomst bieden.

Kind mit Schnarcher-Schiene
Snurkspalken voorkomen dat de onderkaak naar achteren valt.

Volgens cijfers van het IGS (Initiatief Gesunder Schlaf) heeft ongeveer 20% van de snurkende kinderen last van slaapapneu. Deze adempauzes kunnen gevaarlijk zijn en moeten daarom dringend worden behandeld.

Daarom is het belangrijk dat ouders onmiddellijk een arts raadplegen als hun kind regelmatig snurkt en er andere symptomen optreden, zoals een constante mondademhaling. De eerste contactpersoon is de kinderarts. Indien nodig kan hij of zij uw kind doorverwijzen naar een KNO-arts.

Als adenoïden of vergrote amandelen verantwoordelijk zijn voor het snurken bij kinderen, kan het zinvol zijn deze operatief te verwijderen. Terwijl het verwijderen van de adenoïden een ongevaarlijke ingreep is, zijn er bij het verwijderen van de amandelen enkele onaangename bijwerkingen. U kunt de voordelen en risico’s van de betreffende therapie vooraf bespreken met de behandelend arts.

Als uw kind echter snurkt, kunnen enkele tips en trucs ook helpen om snurken te voorkomen.

Devolgende hulpmiddelen kunnen helpen tegen snurken:

 • Neusspray: Een neusspray kan helpen tegen snurken door een ontzwellend effect op de slijmvliezen. Deze behandelmethode mag echter maar korte tijd gebruikt worden.
 • Snurkspalk: Een speciale snurkspalk van kunststof zorgt ervoor dat de onderkaak tijdens de slaap niet naar achteren valt. Hierdoor blijven de luchtwegen vrij. U kunt de spalk op maat laten maken door een orthodontist.
 • Anti-snurk kussen: Dit kussen kan helpen bij sommige vormen van snurken. De speciale vorm brengt het hoofd in een positie die voorkomt dat de tong in de keel valt.
 • Bolletjes: Er zijn ook enkele mogelijkheden op het gebied van de homeopathie. Bolletjes kunnen bijvoorbeeld helpen tegen snurken bij kinderen.
 • Ademhalingsmasker: Als uw kind aan slaapapneu lijdt, kan een neus- en gezichtsmasker bescherming bieden tegen adempauzes. Dit zorgt voor een positieve luchtdruk in de luchtwegen van de patiënt.

5. anti-snurk kussens online bestellen

No products found.

Gerelateerde berichten