Slechte adem bij kinderen: Mogelijke oorzaken en hoe te bestrijden

Een slechte adem is over het algemeen een onderwerp waar bijna niemand graag over praat. Immers, hand op hart, durft u uw wederhelft echt te vragen naar een slechte adem? Ook al komt een slechte …

Slechte adem bij kinderen: Mogelijke oorzaken en hoe te bestrijden

Kind hält sich mund zu
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Slechte adem bij kinderen: Mogelijke oorzaken en hoe te bestrijden
Waarom heeft mijn kind een slechte adem?

Een slechte adem bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de dokter?

Als een slechte adem bij kinderen voorkomt ondanks het tandenpoetsen, kan dit wijzen op een droog mondslijmvlies of op organische oorzaken. In geval van twijfel kunnen deze echter snel worden uitgesloten door een bezoek aan de kinderarts.

Hoe kan ik een slechte adem bij mijn kind voorkomen?

Bij kleine kinderen moet al worden begonnen met een grondige gebitsreiniging om bacteriële afzettingen in een vroeg stadium te bestrijden.

Een slechte adem is over het algemeen een onderwerp waar bijna niemand graag over praat. Immers, hand op hart, durft u uw wederhelft echt te vragen naar een slechte adem? Ook al komt een slechte adem bij kinderen veel minder vaak voor, veel van de getroffenen hebben er vaak last van. In onze gids tonen we je demogelijke oorzaken van een slechte adem bij kinderen en wat je eraan kunt doen.

[button]Effectief tegen slechte adem: goede tandverzorging vanaf het begin[/button]

1. slechte adem bij kinderen is geen uitzonderlijk verschijnsel

Mutter putzt ihrem Baby die Zähne mit einer Babyzahnbürste
Een speciale babytandenborstel maakt tandenpoetsen makkelijker.

Hoewel een slechte adem bij kinderen meestal minder uitgesproken is en minder vaak voorkomt, kampt toch ongeveer 10 tot 15 % van alle kinderen met de onaangename geur.

Bij volwassenen leiden slechte eetgewoonten en een slechte tandhygiëne vaak tot een slechte adem. Volgens onderzoeken heeft ongeveer één op de vier mensen er last van. In de meeste gevallen zijn de oorzaken vergelijkbaar, zodat regelmatig tandenpoetsen al de oplossing voor het probleem is.

Elk kind en natuurlijk ook elke volwassene moet ’s morgens en ’s avonds de tanden poetsen om zich te ontdoen van de zich snel vermenigvuldigende bacteriën in de mond. Hoe meer tijd er zit tussen het poetsen, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen omdat de groei exponentieel is.

De bacteriën die een slechte adem veroorzaken zetten zich echter niet alleen af op de tanden, maar vooral op de tong.

Tip: Een speciale tongtandenborstel helpt de bacteriën op de tong te verwijderen en zo een slechte adem effectief te bestrijden.

2 Het belang van tandhygiëne bij jonge kinderen wordt onderschat.

Mädchen putzt sich die Zähne
Verzorg het gebit direct
.

Het duurt meestal ongeveer zes maanden voordat de eerste tandjes doorkomen. Het duurt ongeveer twee tot tweeënhalf jaar tot het melkgebit compleet is.

Helaas beginnen de meeste ouders niet met de verzorging van de eerste tandjes zodra ze doorkomen. Maar om te voorkomen dat een bezoek aan de tandarts in de toekomst een onaangename gebeurtenis wordt, moet de tandverzorging al in de babytijd goed geregeld zijn.

In het begin kunnen de tanden worden gereinigd met de vinger of met een kleine borstel. Na verloop van tijd moeten kinderen er echter aan wennen het ochtend- en avondritueel zelf over te nemen.
De fijne motoriek laat echter meestal nog te wensen over, zodat je als ouder wat meer moet poetsen om alle delen van de mond ook daadwerkelijk te bereiken.

Welke tips je ter harte moet nemen bij het poetsen van de tanden van je kinderen zie je in deze korte YouTube-video:

3. de redenen voor een slechte adem bij kinderen in één oogopslag

Tanden waarderen:

Om het belang van tandenpoetsen onder de aandacht te brengen, wordt elk jaar de Dental Health Day gehouden. In 2019 is dat op 25 september. Meer informatie over de actiedag, die al sinds 1991 bestaat, vind je hier.

Naast onvoldoende mondhygiëne, die in ongeveer 90 % van de gevallen verantwoordelijk is, zijn de volgende factoren mogelijke oorzaken van een slechte adem, waarvan sommige extreem kunnen zijn:

 • Ontsteking van de mond of keel (vaak kan een vieze mondgeur worden waargenomen).
 • Maagdarmproblemen (vooral brandend maagzuur; een infectie met de bacterie Helicobacter pylori veroorzaakt ook een slechte adem)
 • verkoudheid (in deze periode worden vooral veel virussen uit het lichaam gespoeld, wat tot een slechte adem kan leiden)
 • Een droge mond (weinig speeksel bevordert de opbouw van bacteriën).
 • diabetes (bij kinderen wordt dit aangegeven door een zoetige mondgeur; in veel gevallen doet de geur ook denken aan nagellakremover)
 • Nierproblemen (de adem ruikt naar ammoniak)
 • Stofwisselingsziekten (soms met een visgeur tot gevolg)

Tip: Bij een droge mond moet u de hele dag zoveel mogelijk drinken en stevig ontbijten. Dit stimuleert de speekselvloed en maakt het moeilijker voor bacteriën om zich te nestelen.

Ook al lijkt deze lijst vrij lang en is hij zeker niet volledig, de oorzaken van een slechte adem bij kinderen zijn meestal onschuldig. Maak u dus niet te snel zorgen. Als u echter twijfelt of als u ondanks het tandenpoetsen plotseling een sterke slechte adem opmerkt, of als u andere symptomen heeft, moet u contact opnemen met uw kinderarts.

4. Mondhygiëne omvat meer dan alleen tandenpoetsen

ein kleines Mädchen putzt ihre Zunge
Bacteriën hopen zich ook op op de tong.

Minstens twee keer per dag de tanden poetsen is een belangrijke stap in het voorkomen van een slechte adem bij kinderen. De moeilijk bereikbare ruimtes tussen de tanden en de tong zijn echter de belangrijkste bronnen van onaangename geuren.

Een speciale tongborstel en van tijd tot tijd interdentaal borstelen of tandenpoetsen helpen de ontwikkeling van cariës en parodontose te voorkomen en zorgen zo voor een goed verzorgde mondflora.

Mondspoelingen worden echter niet aanbevolen voor regelmatig en dagelijks gebruik. Zelfs als fabrikanten dagelijks gebruik aanbevelen, kan dit een negatief effect hebben op de mondflora.
Alleen kortetermijnkuren zijn effectief. U kunt dit echter het beste met uw tandarts bespreken.

Let op: De tong is zeer gevoelig en moet voorzichtig worden schoongemaakt, zodat er geen verwondingen ontstaan.

5 Belangrijke vragen en antwoorden

Kind sitzt auf einem Behandlungsstuhl beim Zahnarzt
Kinderen moeten niet bang zijn voor een bezoek aan de tandarts.
Wanneer moeten kinderen beginnen met een bezoek aan de tandarts?

Idealiter plant u het eerste bezoek aan de tandarts zodra de eerste melktanden zichtbaar zijn. Zo kunnen kinderen langzaam wennen aan de nieuwe situatie en deze niet direct associëren met negatieve ervaringen.

Wat helpt permanent tegen een slechte adem bij kinderen?

Wat u moet doen hangt grotendeels af van de oorzaak van de slechte adem. Als u echter een onaangename geur in de neus opmerkt, is tandenpoetsen de eerste mogelijkheid om de toestand tijdelijk en blijvend te verbeteren.

Is een slechte adem een probleem na een amandeloperatie?

Als de amandelen zijn verwijderd, hebben kinderen tijdens het genezingsproces vaak last van een slechte adem. Dit is normaal als de wond geneest, maar moet in de gaten worden gehouden.

Als uw kind echter klaagt over verder ongemak en koorts krijgt, kunt u het beste een arts raadplegen. In de meeste gevallen nemen deze symptomen na korte tijd af en verdwijnt de slechte adem.

6 Effectief tegen slechte adem: goede tandverzorging vanaf het begin

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten