Slaapbehoefte van kinderen: dit is hoeveel slaap uw kind gemiddeld nodig heeft

Een pasgeboren baby slaapt 16 tot 18 uur per dag. Naarmate kinderen ouder worden, neemt hun behoefte aan slaap af. De behoefte aan slaap kan echter van kind tot kind sterk verschillen. Omdat de behoefte …

Slaapbehoefte van kinderen: dit is hoeveel slaap uw kind gemiddeld nodig heeft

Kind schläft mit Stofftier
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Slaapbehoefte van kinderen: dit is hoeveel slaap uw kind gemiddeld nodig heeft
 • Een pasgeboren baby slaapt 16 tot 18 uur per dag. Naarmate kinderen ouder worden, neemt hun behoefte aan slaap af. De behoefte aan slaap kan echter van kind tot kind sterk verschillen.
 • Omdat de behoefte aan slaap en de duur van de slaap van tijd tot tijd veranderen, moet het slaapritme steeds opnieuw worden aangepast. Zowel te veel als te weinig slaap kan tot problemen leiden.
 • Volgens de KiGGS-studie van het Robert Koch Instituut lijdt bijna 20% van de kinderen tussen 0 en 6 jaar aan een slaapstoornis. Er zijn verschillende manieren om slaapstoornissen onder controle te krijgen.

In de eerste levensmaanden slapen pasgeborenen wat aanvoelt als de hele dag. Terwijl de slaap aanvankelijk over de dag verdeeld is, worden de slaapfasen naarmate de tijd vordert steeds meer teruggebracht tot de nacht. Maar hoe hoog is de slaapbehoefte van kinderen?

Hoeouder een kind wordt, hoe minder slaap nodig is. In het begin wordt de slaapduur overdag verminderd. In het volgende artikel leggen we graag nader uit hoeveel slaap kinderen gemiddeld nodig hebben.
[button]Voor onrustige nachten met de baby: slaaptips voor baby’s[/button]

1. baby’s slapen veel en vaak

Ouders die hun eerste kind hebben gekregen, zijn meestal verbaasd over hoeveel tijd een baby in het begin slaapt. De slaap is verdeeld in ongeveer vijf tot zes slaapfasen. Een baby wordt ongeveer om de drie tot vier uur wakker, meestal omdat hij honger heeft.

Pas na verloop van tijd leren kinderen regelmatige slaapgewoonten te ontwikkelen. Als baby’s de eerste dagen vooral overdag slapen, beginnen ze korte tijd later ’s nachts langer te slapen. In de loop van het leven verminderen zowel de vereiste slaapduur als het aandeel van de REM-slaap.

Hieronder vindt u een tabel over de gemiddelde slaapbehoefte van kinderen:

Leeftijd Slaapduur
0-3 maanden 16 tot 18 uur
3 maanden 14,5 uur
6-12 maanden 14 uur
18 maanden 13,5 uur
2 jaar 13 uur
3 jaar 12,5 uur
4 jaar 12 uur
5 jaar 11,5 uur
6 jaar 10,5 tot 11 uur
6-13 jaar 9 tot 11 uur
Volwassenen 7 tot 9 uur

Deze tabel is slechts bedoeld als richtlijn. Hoeveel slaap een kind werkelijk nodig heeft, kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Want er zijn ook verschillende soorten slaap bij kinderen. Sommige baby’s redden zich bijvoorbeeld met twaalf uur slaap in de eerste drie maanden. Anderen hebben op die leeftijd misschien wel 19 tot 20 uur nodig.

Opmerking: Als een kind bijvoorbeeld een geestelijke handicap heeft, gelden deze richtsnoeren niet. In dat geval hebben kinderen over het algemeen meer behoefte aan slaap.

2 Pas het slaapritme steeds opnieuw aan

kleines Mädchen ruht sich auf der Couch aus
Als je kind geen dutje meer nodig heeft, kun je in plaats daarvan rustpauzes invoeren om te ontspannen.

Hetaantal keren dat een kind slaapt wordt na verloop van tijd steeds minder. Slaapt een zuigeling nog in vijf tot zes slaapfasen gedurende de dag, dan hebben peuters van één jaar gemiddeld nog maar drie slaapfasen nodig om uit te rusten.

U moet het slaapritme altijd aanpassen aan de slaapbehoeften van uw kind. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw kind later op de avond moe wordt, kunt u het dutje gewoon inkorten.

In principe moet de bedtijd altijd gebaseerd zijn op de slaapbehoefte van uw kind. Natuurlijk speelt ook de tijd die uw kind ’s ochtends nodig heeft om op te staan een rol. Als uw kind bijvoorbeeld 12 uur slaap nodig heeft en de tijd om op te staan 7.00 uur is, dan moet u uw kind uiterlijk om 19.00 uur naar bed brengen. Dit geldt natuurlijk alleen als uw kind geen dutje meer nodig heeft.

Terwijl sommige kinderen hun dutje dringend nodig hebben, kunnen andere kinderen al heel vroeg zonder. In sommige gevallen gaan kinderen ’s middags nog slapen als ze al op de basisschool zitten. Of en hoe lang een dutje nodig is, moet altijd worden aangepast aan de behoeften van het individuele kind.

Tip: Om de bedtijden aan te passen aan de slaapbehoeften van kinderen, kunt u een slaaplogboek maken waarin u over een periode van twee tot drie weken bijhoudt wanneer en hoe lang uw kind slaapt.

3. te weinig slaap heeft een grote invloed op de prestaties

Mädchen antriebslos bei den Hausaufgaben
Permanent slaapgebrek leidt bij veel kinderen tot concentratieproblemen.

Gezonde slaap zorgt ervoor dat kinderen in balans zijn en genoeg energie hebben voor de dag. Zelfs een uur minder slaap kan een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van een kind. Dit is vooral duidelijk op de kleuterschool en op school.

Alseen kind gedurende een lange periode te weinig slaapt, kan dit enorme gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Kinderen met slaapgebrek hebben een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze veel vaker ziek zijn.

Volgens een studie uit Nieuw-Zeeland hebben kinderen die aan slaaptekort lijden een driemaal zo groot risico op overgewicht. Zorg er daarom voor dat uw kind, naast een gezond dieet, de slaap krijgt die het nodig heeft.

Een gebrek aan slaap kan er ook voor zorgen dat een kind zich niet goed ontwikkelt. Slaap is een belangrijk moment om ervaringen goed te kunnen verwerken. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot zowel lichamelijke als psychische schade.

4 Hoe kinderen leren slapen

Mutter bringt ihren Sohn ins Bett
Slaaprituelen, zoals samen knuffelen, kunnen slaapproblemen voorkomen.

In veel gezinnen gaat het naar bed gaan gepaard met grote moeilijkheden. Uit de KiGGS-studie van het Robert Koch Instituut blijkt dat ongeveer 20 % van de jongens en meisjes tussen 0 en 6 jaar last heeft van slaapproblemen.

Sommige kinderen willen gewoon niet naar bed, ook al vallen hun ogen al dicht. In deze situatie kunnen alleen vaste bedtijden helpen, die meestal in acht worden genomen. Deze tijden mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gewijzigd.

Typische slaapproblemen zijn ook het moeilijk doorslapen. Vooral kinderen onder de vier jaar worden hierdoor getroffen. De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn. De meeste kinderen hebben vooral een hulpmiddel nodig om in slaap te vallen, zoals knuffelen met hun ouders of het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan.

Daarnaast moet het kind leren zelf in slaap te vallen en zichzelf ’s nachts te kalmeren als het even wakker wordt. Er zijn verschillende technieken die uw kind hierbij kunnen helpen. Het is vooral belangrijk dat de peuter verlatingsangst overwint en zichzelf kan reguleren.

Creëer ook een aangename slaapomgeving door

 • de kamer van het kind zoveel mogelijk te verduisteren.
 • Zorg voor een geschikt slaapmatje.
 • Laat uw kind in een slaapzak slapen in plaats van onder een deken.
 • Zorg voor een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden.

Zorgen en angst kunnen er ook voor zorgen dat een kind moeite heeft met inslapen. Steun uw kind door te laten zien dat u er bent en pak de problemen samen aan.

5. voor onrustige nachten met de baby: slaaptips voor baby’s

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten