De ziekte begint meestal met normale griepverschijnselen. Na enkele dagen verschijnt er uitslag op het lichaam en in de mond.
De ziekte wordt overgedragen via druppelinfectie.
Roodvonk wordt behandeld met antibiotica.
Roodvonk is bij kinderen een van de meest voorkomende bacteriële ziekten. In tegenstelling tot andere bacteriële keelinfecties wordt roodvonk veroorzaakt door streptokokken.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. het klinische beeld van roodvonk
Het verloop van roodvonk kan sterk variëren. Geschat wordt dat 20% van de besmette mensen de ziekte slechts zeer mild of helemaal niet oploopt. In een typisch verloop begint roodvonk echter 1 tot 3 dagen na besmetting met hoge koorts, hoest, tonsillitis en faryngitis. Kinderen hebben ook vaker last van braken en buikpijn.
Roodvonk wordt gekenmerkt door uitslag op de tong en de huid. In het begin is de tong bedekt met een laagje en enkele dagen later is hij zeer rood, vergelijkbaar met een framboos. Het slijmvlies van de mond is in vlekken rood. Bovendien ontstaat op de eerste of tweede dag van de ziekte een huiduitslag die zich uitbreidt vanaf het bovenlichaam. Deze uitslag is ook vlekkerig en rood. De huid voelt ruw aan. Na ongeveer 6 tot 9 dagen daalt de koorts en schilfert de aangetaste huid in schubben af.
Complicaties van roodvonk zijn onder meer sinusitis, longontsteking of middenoorontsteking. Zelfs als het verloop van de ziekte zeer mild is, kunnen ernstigere complicaties ontstaan, zoals reumatische koorts, hart- en nierinfecties, die bij een ongunstig verloop ook chronisch kunnen worden. Zo kan in zeldzame gevallen, ondanks een genezing van roodvonk, bijvoorbeeld door het voortduren van een middenoorontsteking, het bezoek aan de kleuterschool worden uitgesteld.
2. infectie
Roodvonk kun je op elke leeftijd oplopen. Roodvonk komt echter het meest voor bij kinderen van 4 tot 7 jaar.
Roodvonk wordt overgedragen door druppelinfectie, bijvoorbeeld door hoesten en niezen. Slechts zelden wordt het overgedragen via besmet water of voedsel. Zelfs kinderen die roodvonk al hebben overleefd, zijn niet permanent beschermd en kunnen opnieuw besmet raken.
Reeds één dag na het begin van de behandeling met antibiotica is de zieke persoon niet meer besmettelijk. Patiënten die niet worden behandeld, kunnen echter nog tot 3 weken na het verdwijnen van de symptomen besmettelijk zijn.
Roodvonk is in sommige deelstaten aangifteplichtig. Kinderen mogen pas naar de kleuterschool, school of andere gemeenschappelijke voorzieningen als ze geen tekenen van de ziekte meer hebben en al minstens twee dagen met antibiotica zijn behandeld.
3 Diagnose en behandeling van roodvonk
Roodvonk lijkt vaak op andere bacteriële keelpijn, maar wordt veroorzaakt door streptokokken. Met behulp van een uitstrijkje kan de kinderarts vaststellen of het om roodvonk gaat. In tegenstelling tot andere bacteriële ziekten kan roodvonk namelijk alleen worden behandeld met bepaalde antibiotica, meestal penicilline of erytromycine. Een dergelijke behandeling wordt ook aanbevolen voor milde ziekteverschijnselen. Er bestaat geen vaccinatie.
4. tips voor kleine roodvonkpatiënten
Kinderen die koorts krijgen bij roodvonk kunnen baat hebben bij bedrust, kuitkompressen of eventueel koortsverlagende medicijnen. U moet ervoor zorgen dat uw kind voldoende drinkt, want koorts verhoogt de behoefte aan vocht.
Deze en andere informatie is ook te vinden op de website van het Duitse Groene Kruis of op de website van de TK.
Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies door een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Daarnaast verwijzen wij naar paragraaf 4, lid 2 van onze gebruiksvoorwaarden.
5. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.
No products found.
No products found.