Rode ogen bij kinderen: veel voorkomende oorzaken en behandeling

Inde regel hebben kinderen veel vaker last van rode en geïrriteerde ogen dan volwassenen. Dat komt vooral omdat dit orgaan op jonge leeftijd nog erg gevoelig is. Er zijn echter veel verschillende mogelijke oorzaken voor …

Rode ogen bij kinderen: veel voorkomende oorzaken en behandeling

rote augen bei einem kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Rode ogen bij kinderen: veel voorkomende oorzaken en behandeling
Wat betekenen rode ogen?

Rode ogen zijn een teken dat de kleine bloedvaatjes in het oog van meer bloed worden voorzien. In veel gevallen zijn er andere symptomen, zoals een branderig gevoel, zwelling of toegenomen traanvorming.

Waardoor worden rode ogen bij kinderen veroorzaakt?

De oorzaken van rode ogen zijn zeer divers. Het type behandeling hangt altijd af van de oorzaak van de rode ogen.

Wanneer moet ik naar de kinderarts gaan?

Als een kind last heeft van rode ogen, moeten ouders medisch advies inwinnen. Dit geldt vooral als de symptomen verergeren of als er andere symptomen optreden.

Inde regel hebben kinderen veel vaker last van rode en geïrriteerde ogen dan volwassenen. Dat komt vooral omdat dit orgaan op jonge leeftijd nog erg gevoelig is. Er zijn echter veel verschillende mogelijke oorzaken voor rode ogen bij een kind.

In dit artikel krijgt u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van rode ogen bij een kind. We leggen uit welke symptomen optreden en in hoeverre behandeling nodig is. Bovendien vertellen we u wanneer u naar de dokter moet gaan.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. het oog is een complex en uiterst gevoelig orgaan…

Auge
De wimpers beschermen het oog door vreemde voorwerpen en kleine vuildeeltjes op te vangen.

Kinderen worden meestal veel vaker door ziekten getroffen dan volwassenen. Dit geldt vooral voor verkoudheden, die gepaard gaan met hoesten, verkoudheid en koorts. In de eerste twee levensjaren hebben kinderen tot twaalf infecties per jaar.

Dat kinderen vaker ziek worden, komt vooral doordat het immuunsysteem bij een jong kind nog niet volledig ontwikkeld is. Het immuunsysteem moet nog leren omgaan met de meest uiteenlopende ziekteverwekkers.

Ooginfecties komen ook relatief vaak voor bij kinderen, omdat dit orgaan in de kindertijd nog erg gevoelig is voor prikkels van buitenaf. In principe heeft het oog een aangeboren beschermingsmechanisme dat reageert zodra er vreemde voorwerpen in de buurt van het oog komen. Vooral kinderen grijpen echter heel vaak met vuile handen naar hun gezicht, waardoor bacteriën en virussen gemakkelijk in het oog terechtkomen.

2. rode ogen kunnen verschillende oorzaken hebben

Veel mensen hebben minstens één keer in hun leven last van een oogontsteking. Als het gaat om een rood, gezwollen of brandend oog, kan dit heel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om een aspecifieke irritatie of een onschuldige ziekte die met eenvoudige middelen kan worden behandeld.

Hieronder presenteren we de meest voorkomende oorzaken van rode ogen bij een kind.

Let op: In het ergste geval kunnen rode ogen worden veroorzaakt door orbitale flegmon. In dit geval wordt ook de oogkas aangetast, zodat de ontsteking zich ook naar de hersenen kan uitbreiden. Als deze ziekte aanwezig is, heeft het kind ook koorts en een slechte algemene conditie. Om complicaties te voorkomen, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.

2.1 Allergieën

kleiner Junge mit allergischem Schnupfen
Een allergie uit zich vaak als jeukende en rode ogen, rhinitis en veelvuldig niezen.

Alseen kind last heeft van rode en ontstoken ogen, kan dit ook wijzen op een allergie. Andere symptomen kunnen een loopneus en een jeukende keel zijn. De

De symptomen komen het meest voor in de lente en de zomer, wanneer er stuifmeel van bomen en grassen in de lucht zit. Als een kind hierop allergisch reageert, kan dit op zijn beurt een allergische conjunctivitis veroorzaken.

Soms treden de symptomen echter niet alleen in een bepaald jaargetijde op, maar het hele jaar door. In dat geval kan het ook gaan om een allergie voor dierenhaar of huisstofmijt. Anti-allergische oogdruppels worden gebruikt om de symptomen te verlichten.

2.2 Conjunctivitis

Viren
Conjunctivitis kan ontstaan wanneer virussen of bacteriën in het oog terechtkomen.

Conjunctivitis is de meest voorkomende oogziekte, die meestal wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. In sommige gevallen wordt het echter ook uitgelokt door invloeden van buitenaf, zoals stof of tocht. Naast ernstige roodheid jeuken, branden en tranen de ogen. De getroffenen hebben vaak het gevoel dat er een vreemd voorwerp in het oog zit.

Conjunctivitis is zeer besmettelijk. Zorg er daarom voor dat uw kind zijn handen goed wast en het oog zo min mogelijk aanraakt. Bovendien moet uw kind enkele dagen niet naar de kleuterschool of school gaan.

Als het bindvliesontsteking is, schrijven artsen vaak antibiotische oogdruppels voor. Deze werken echter alleen als de ontsteking bacterieel is. Volgens een studie van de Universiteit van Edinburgh kunnen antibiotica de genezing van bindvliesontsteking versnellen. In 60% van de gevallen geneest het echter vanzelf zonder behandeling.

2.3 Hoornvliesontsteking

Aangeboren glaucoom

Glaucoom kan niet alleen oudere mensen, maar zelfs baby’s treffen. In dit geval is de ziekte aangeboren. Naast een duidelijke roodheid van de ogen is in veel gevallen ook een vertroebeling te zien. Glaucoom kan bij kinderen alleen met een operatie worden behandeld.

Als een kind een hoornvliesontsteking (keratitis) ontwikkelt, kunnen zowel bacteriën als virussen of schimmels als oorzaak worden beschouwd. In sommige gevallen veroorzaken droge ogen ook een ontsteking van het hoornvlies. Bacteriële infecties worden behandeld met antibiotische oogdruppels. Antivirale middelen worden gebruikt voor virussen en antimyotica voor schimmels.

Als daarentegen droge ogen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een hoornvliesontsteking, komt het er vooral op aan het oog zo vochtig mogelijk te houden. Zorg er in deze periode voor dat uw kind zo weinig mogelijk tijd voor de computer of televisie doorbrengt.

2.4 Ooglidrandontsteking

entzündetes Augenlid
Bij een ontsteking van de ooglidrand kan daardoor een chalazion of stye ontstaan
.

Bijeen ooglidrandontsteking worden vooral de delen van het ooglid aangetast. De kinderen hebben last van rode en waterige ogen omdat ook het bindvlies geïrriteerd is. Een witachtige of gelige afscheiding kan zich aan de rand van het ooglid verzamelen. In het ergste geval ontstaat een chalazion of stye door de opgehoopte afscheiding.

De oorzaken van een ontsteking van de ooglidrand kunnen zeer divers zijn. In de meeste gevallen is het echter te wijten aan een verstoorde talgproductie.

Om de ontsteking te genezen, moet u de ooglidrand van uw kind regelmatig schoonmaken. Daarnaast kan warmtetherapie met een rode lamp of met warme, vochtige kompressen verlichting brengen.

2.5. ooggriep

Ooggriepis een van de meest voorkomende kinderziekten, die vaak samen met een verkoudheid of buikgriep voorkomt. Zogenaamde adenovirussen tasten zowel het bindvlies als het hoornvlies aan.

Er is geen specifieke behandeling voor één groep ogen. Wel kunnen oogdruppels of een oogzalf worden gebruikt om de ogen te bevochtigen.

Omdat de virussen zeer besmettelijk zijn, kan het epidemische vormen aannemen in kleuterscholen of scholen. Om de gezondheid van anderen niet in gevaar te brengen, moet u ervoor zorgen dat uw kind tijdens de acute fase geen of weinig contact heeft met andere kinderen.

3. raadpleeg een arts bij ernstige en/of langdurige symptomen.

kleines Mädchen beim Augenarzt
Met behulp van speciale apparatuur kunnen oogartsen de ogen van kinderen heel nauwkeurig onderzoeken.

Alsuw kind last heeft van rode en branderige ogen, moet u beslist een kinderarts raadplegen. Ook al zijn de oorzaken meestal onschuldig, een rood oog van een kind kan ook worden veroorzaakt door een ernstige ziekte.

Ouders kunnen op het eerste gezicht misschien niet zien waarom de ogen van hun kind rood zijn. Terwijl in sommige gevallen slechts een klein zandkorreltje in het oog is gekomen, zijn de rode ogen in andere gevallen een teken van een infectie.

Inveel gevallen zal een kinderarts echter alleen antibiotische oogdruppels voorschrijven om de symptomen te verlichten. Deze helpen echter alleen bij een bacteriële infectie. Als de rode ogen een andere oorzaak hebben, zijn deze medicijnen niet effectief.

Om te voorkomen dat u de verkeerde medicijnen neemt, is het daarom zinvol een oogarts te bezoeken. Daar worden de ogen onderzocht met een speciale lamp, waarmee vreemde lichamen of een stye kunnen worden opgespoord. Ook is het belangrijk dat de arts vaststelt of deze ontstekingen ook in het oog aanwezig zijn.

4. verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten