Ringworm is een besmettelijke kinderziekte, maar kan onder bepaalde omstandigheden volledig asymptomatisch zijn.
Besmetting vindt plaats via druppelinfectie. Hoewel ringworm wordt beschouwd als een kinderziekte, kan iedereen het krijgen.
Voor de ziekte zelf bestaat geen behandeling. Daarom worden alleen de griepachtige symptomen behandeld met veel bedrust en eventueel koortsverlagende medicijnen.
Net als mazelen, rode hond, waterpokken en roodvonk is ringworm een van de klassieke kinderziekten. Door de naam worden ze vaak verward met rodehond, maar ze worden veroorzaakt door een andere ziekteverwekker en zijn een ziekte op zich.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. het klinische beeld van ringworm
In veel gevallen wordt ringworm niet eens ontdekt. Bij ongeveer een derde van degenen die de ziekte krijgen, verloopt deze namelijk geheel zonder symptomen.
Ongeveer 15 tot 20 procent ontwikkelt een uitslag die typisch is voor ringworm. Deze uit zich door rode vlekken op de wangen die in vlindervorm over de neuswortel lopen. Op de armen, benen en billen kan een kransvormige uitslag ontstaan. Deze uitslag kan variëren in ernst, zich over meerdere weken uitstrekken en in sommige gevallen jeuken.
Andere mogelijke symptomen zijn griepachtige verschijnselen, temperaturen onder 38°C en gewrichtspijn. Deze gewrichtspijn komt vaker voor bij meisjes en jonge vrouwen, maar gaat meestal vanzelf over.
Als zwangere vrouwen ringworm krijgen, kan de ziekte via de placenta op het ongeboren kind worden overgedragen. Dit is het geval bij ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen. In vijf tot tien procent van de gevallen treden bij het ongeboren kind complicaties op zoals bloedarmoede, het vasthouden van water of hartspierzwakte, wat gevaarlijk kan zijn voor het kind. Met name een infectie in de achtste tot twintigste week van de zwangerschap vormt een gevaar voor het ongeboren kind, wat in sommige gevallen kan leiden tot een miskraam.
Ringworm is ook gevaarlijk voor patiënten met een bepaalde bloedziekte of immuundeficiëntie.
2. besmetting
Zuigelingen en schoolkinderen worden het vaakst besmet met ringworm. Mensen van alle leeftijden kunnen echter besmet raken.
Het virus wordt overgedragen door druppelbesmetting, en besmetting via het bloed is ook mogelijk. Behalve een goede hygiëne zijn er nauwelijks manieren om de ziekte te voorkomen. Bovendien is ringworm alleen besmettelijk zolang het niet zichtbaar is. Zodra de typische huiduitslag verschijnt, is de besmette persoon praktisch niet meer besmettelijk. Daarom is het niet nodig kinderen met ringwormuitslag uit de crèche te halen.
Er bestaat geen vaccinatie tegen ringworm. Maar kinderen die de ziekte eenmaal hebben overleefd – in veel gevallen zonder het te weten – zijn voor de rest van hun leven immuun voor de virussen.
Zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens moeten hun immuunstatus tegen de ringwormvirussen laten testen. Zwangere vrouwen die niet immuun zijn voor de ziekte mogen in sommige deelstaten tijdelijk niet in kinderdagverblijven werken als er ringworm voorkomt.
3. behandeling van ringworm
Aangezien er geen genezing bestaat voor het ringwormvirus en de ziekte bij kinderen vaak zeer mild is, worden alleen de symptomen behandeld. Bij hevige koorts, hoofdpijn en pijn in de ledematen moeten kinderen in bed blijven en voldoende vocht drinken. Pijnstillers en koortswerende middelen kunnen ook helpen.
Bij zwangere vrouwen die ringworm hebben opgelopen, wordt de gezondheid van het kind regelmatig onderzocht via echografie. In geval van overdracht kunnen bloedtransfusies de kinderen helpen.
Dit en verdere informatie kunt u lezen op de pagina van het Duitse Groene Kruis.
Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies van een bevoegd arts. De hier geplaatste informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.
4. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.
No products found.
No products found.