Reisziekte komt vaker voor bij kinderen omdat de verschillende zintuigen nog niet volledig ontwikkeld zijn.
Kinderen moeten proberen hun ogen te richten op verre plaatsen, zodat de hersenen niet zo snel in de war raken. Meer tips kunt u hier lezen.
Ja, maar medicijnen mogen alleen een noodoplossing zijn, omdat ze vaak bijwerkingen hebben.
Met een komende reis, wordt een niet ongewoon fenomeen duidelijk. Veel kinderen hebben last van reisziekte. Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom hebben kinderen er vaker last van dan volwassenen? En zijn er middelen die helpen tegen reisziekte bij kinderen? In ons artikel leggen we uit waarom kinderen vaker last hebben van reisziekte en hoe je het kunt voorkomen.
[button]Hulp bij reisziekte[/button]
Inhoudsopgave
1. reisziekte wordt snel een probleem
Veel kinderen kampen met reisziekte. Vaak treden de eerste symptomen al na een paar minuten in de auto, bus of treinop. Maar ook op het schip of in het vliegtuig voelen kinderen zich vaak ziek, zodat de reis naar de vakantie voor ouders en kinderen allesbehalve aangenaam is.
Soms kunnen lange autoritten worden vermeden of opgedeeld door regelmatig te pauzeren, zodat de reisziekte bij kinderen minder ernstig is. Het is echter niet altijd mogelijk om zonder vervoermiddel te reizen. Veel kinderen moeten daarom ondanks hun klachten met hun ouders meereizen.
Het is eigenlijk logisch dat de symptomen van sommige kinderen steeds erger worden, want naast de pure reisziekte is er nu ook een psychologische component die de reis al voor het begin tot een angstreis maakt.
2. verwarrende informatie belast de hersenen
Reisziekte bij kinderen ontstaat altijd als er tegenstrijdige informatie in de hersenen is. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het is betrekkelijk eenvoudig te verklaren: Als je in een auto rijdt, voelt het lichaam geen of slechts een lichte beweging. Tegelijkertijd registreren de ogen echter dat er beweging plaatsvindt, d.w.z. dat we bewegen.
Als dit contrast te sterk is, leidt bewegingsziekte tot misselijkheid en braken. Het maagdarmkanaal reageert relatief gevoelig op deze verwarrende informatie.
Hetzelfde geldt wanneer de ogen geen beweging registreren, maar het lichaam een compenserende beweging moet uitvoeren. Dit verschijnsel is vooral merkbaar bij het rijden door bochten in een auto of bus.
Hetevenwichtscentrum moet dus langzaam leren de informatie van de oogzenuw te koppelen aan die van het evenwichtsgevoel in het binnenoor en dienovereenkomstig reageren. Reisziekte is daarom vaak vooral erg bij het lezen of spelen op een smartphone of tablet. Op die manier kan nauwelijks enige beweging van buitenaf worden waargenomen, terwijl het evenwichtszintuig voortdurend aan het werk is.
Een goede uitleg over hoe reisziekte bij kinderen ontstaat, is nog eens te zien in deze YouTube-video:
3. tips voor de volgende reis
Als u reisziekte wilt voorkomen, hoeft u niet per se uw toevlucht te nemen tot medicijnen. Enkele huismiddeltjes en gedragstips maken de komende reis draaglijker en helpen de oorzaken van reisziekte bij kinderen weg te nemen.
Probeer dus eerst de oorzaken aan te pakken zonder Vomex-tabletten of andere middelen uit de apotheek:
- Gebruik geen tablet, smartphone of boek tijdens het rijden.
- Ga in de auto indien mogelijk voorin zitten en richt uw blik niet zijwaarts, maar op punten in de verte. Zo is er minder verwarrende informatie.
- Ga in de bus of trein niet tegen de rijrichting in zitten en bij voorkeur ver naar voren.
- In een vliegtuig zitten de rustigste stoelen dicht bij de vleugels, en op een schip ook in het midden.
- Zet het raam in het voertuig regelmatig open voor frisse lucht.
- Neem verschillende pauzes om het maagdarmkanaal tot rust te laten komen.
- Vermijd voedsel dat moeilijk te verteren is voor en tijdens de reis.
Gebruik om reisziekte te voorkomen de nacht om reizen te plannen. Zolang de kinderen slapen, zijn er meestal minder problemen en kunt u langere afstanden afleggen.
Omdat de auto, bus of treinreis snel saai kan worden zonder smartphone, films of boeken, probeer jezelf af te leiden met ietsals het raden van de nummerplaat of het luisteren naar een luisterboek.
Let op: sommige medicijnen uit de apotheek worden slecht verdragen. Bovendien moet de hoeveelheid van de werkzame stof precies afgestemd zijn op het gewicht van een klein kind.
4. Middelen tegen reisziekte bij kinderen – niet altijd mogelijk zonder
De verbanddoos voor kinderen:
Ontdek hier wat u moet inpakken als u met kinderen reist.
Het Centrum voor Reisgeneeskunde biedt u een checklist voor een kindvriendelijke verbanddoos als praktische download.
Helaas helpen bovenstaande tips maar beperkt. De ervaring leert dat sommige kinderen heel erg lijden en tot hun puberteit nauwelijks zonder medicijnen kunnen.
Naast zetpillen voor kleine kinderen zijn er ook sapjes, zuigtabletten of kauwgom die gebruikt worden tegen reisziekte. Let op dat u niet te vroeg kauwgom gebruikt om inslikken te voorkomen.
Als alternatief voor de klassieke geneeskunde, die niet zonder bijwerkingen is, kunt u ook Schüsslerzouten proberen.
De uit de homeopathie bekende bolletjes Cocculus D10 worden 3 keer per dag toegediend. Voor kleine kinderen zijn 1 tot 2 bolletjes voldoende, terwijl kinderen vanaf 7 jaar tot 5 bolletjes per keer moeten innemen.
Tip: Als u medicijnen of homeopathische middelen helemaal wilt vermijden, probeer dan eens een SEA-band, een speciale armband voor reisziekte. Uw kinderen moeten dit enigszins onconventionele huismiddeltje echter de avond vóór de geplande reis omdoen om het best mogelijke effect te bereiken.
Ook al lijken sommige methoden u wat twijfelachtig, u moet het placebo-effect niet onderschatten. In geval van twijfel werkt het en kunt u afzien van onnodige medicatie.
5. hulp bij reisziekte
No products found.