Hoewel psoriasis bij kinderen zeer zeldzaam is, kunnen sommige symptomen wijzen op een zeer vroege ziekte.
Er zijn verschillende behandelmethoden voor psoriasis. Deze variëren van behandeling met crèmes tot lasertherapie.
Een zo gezond mogelijke levensstijl zorgt ervoor dat kinderen vrijwel onbeperkt hun leven kunnen voortzetten.
Psoriasis is een ziekte die vooral de huid aantast. Vanwege de gelijkenis met andere huidziekten, zoals neurodermitis, wordt psoriasis vaak verkeerd beoordeeld. Maar hoe kan psoriasis bij kinderen worden herkend? Wat zijn de oorzaken en in hoeverre zijn de symptomen te behandelen?
In onze gids leert u hoe deze ziekte ontstaat, welke middelen kunnen helpen en waarom een therapie zo belangrijk is.
[button]Verder lezen[/button]
Inhoudsopgave
1. psoriasis bij een kind herkennen
Bij veel patiënten treden de symptomen van psoriasis pas op als ze volwassen zijn. Volgens cijfers van de Duitse Psoriasis Vereniging lijdt slechts 0,71% van alle mensen onder de 18 jaar aan psoriasis. Daarentegen lijdt ongeveer 10 tot 15 % aan neurodermitis. Vanwege de zeldzaamheid wordt psoriasis daarom vaak verkeerd ingeschat en niet herkend.
De volgende symptomen zijn typisch voor gewone psoriasis (med. psoriasis vulgaris):
- schilferige huid (vaak zilver of wit)
- Ontstoken lichaamsdelen en rode plekken
- Sterke jeuk van de aangetaste gebieden
- De afzonderlijke gebieden zijn scherp begrensd (soms zeer verschillend van grootte)
- Dearmen en benen (vooral de ellebogen en knieën) en de hoofdhuid zijnvaak aangetast; soms ook het gezicht, de rug, de borst, de billen en de geslachtsorganen.
Psoriasis is niet besmettelijk. Het is een auto-immuunziekte. Daarom moet u er open over zijn.
2 Hoe psoriasis ontstaat
De oorzaken van psoriasis worden niet volledig begrepen. Wel staat vast dat erfelijkheid een doorslaggevende rol speelt. Daarom treft psoriasis vaak meerdere familieleden. Bij eeneiige tweelingen is er ongeveer tweederde kans dat niet één, maar beide broers en zussen psoriasis krijgen . Daarnaast zijn er bepaalde triggers, zoals andere ziekten of het gebruik van bepaalde medicijnen.
Ieder mens heeft voortdurend nieuwe huidcellen nodig. Gemiddeld vernieuwen ze zich elke 28 dagen. Als een kind psoriasis heeft, heeft het lichaam slechts drie tot zeven dagen nodig voor dit proces. Het gevolg is een zichtbare vorming van roos.
Bovendien worden de lichaamseigen afweercellen (T-cellen en fagocyten) actief en proberen een vermeende aantasting door virussen of bacteriën te bestrijden. Het lichaam werkt dus tegen zichzelf en veroorzaakt een ontsteking van de huid.
Verwondingen aan de huid, contact met chemische stoffen (bv. geurstoffen in waspoeder of shampoo) en zonnebrand kunnen huidproblemen verergeren of uitlokken.
Hoe psoriasis bij een kind ontstaat, zie je in deze YouTube-video, die geschikt is voor kinderen:
https://www.youtube.com/watch?v=HcvHnh7-ybw
Bij sommige patiënten geneest de huid en zijn er geen verdere symptomen. Vaak verloopt de ziekte echter in fasen, zodat er in sommige fasen steeds meer psoriasis optreedt bij een kind of een volwassene.
3. behandeling van kinderen met psoriasis
Psoriasis is veel meer dan een cosmetisch probleem. Veel kinderen hebben niet alleen last van jeuk en het onaangename gevoel op hun huid, maar worden ook geconfronteerd met spot van hun klasgenoten.
Deze psychologische invloed op de gezondheid wordt vandaag de dag nog vaak onderschat. De ziel en het lichaam lijden evenzeer. Als psoriasis eenmaal is vastgesteld, moet er dus zo open mogelijk mee worden omgegaan.
Probeer de aangetaste plekken niet als een smet te zien en te verbergen. Om als kind met psoriasis om te kunnen gaan, moet je een sterk gevoel van zelfvertrouwen hebben. Naast artsen zijn ouders belangrijke steunpilaren om op de juiste manier met de ziekte om te gaan.
3.1 Eerste behandeling met crèmes en zalven
Voordat sterkere medicijnen of uitgebreide therapiemaatregelen worden overwogen, worden eerst crèmes gebruikt. In het begin van de therapie gebruiken artsen meestal zalven met ureum en salicylzuur. Dit bevordert de afschilfering van de huid, wat leidt tot een vermindering van de uitwendig zichtbare huidschilfers.
Zalfjes met cortisone worden daarentegen pas later gebruikt. Deze maatregel is controversieel, vooral bij kinderen. Bovendien kunnen corticoïden slechts korte tijd en alleen op vrij kleine gebieden worden gebruikt.
In deze eerste fase is er niets op tegen om te proberen psoriasis tegen te gaan met bekende huismiddeltjes.
Typische huismiddeltjes zijn:
- massage inwarme olijfolie
- een stuk aloë vera over de huidzones wrijven (de plant moet minstens 3 jaar oud zijn)
- appelciderazijn in verdunde vorm (1:15) voorzichtig op de huid aanbrengen (appelciderazijn werkt ontsmettend en verlicht de jeuk)
Als u niet meteen naar medicijnen wilt grijpen, zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van de homeopathie.
3.2 Lichttherapie – modern, maar niet zonder bijwerkingen
Licht- of lasertherapie kan het genezingsproces verbeteren. Het risico op huidkanker neemt echter toe door de blootstelling aan straling, zodat deze vorm van therapie nog niet bij kinderen wordt toegepast.
Deze therapie wordt vaak gebruikt in combinatie met speciale vitamine D-derivaten. Het doel is de overmatige celdeling bij psoriasis te verminderen.
3.3 Inwendige behandeling
Vooral bij ernstige ziekteverlopen wordt medicamenteuze therapie toegepast. Wat helpt, hangt echter sterk af van het individuele ziektebeeld.
Moderne therapieën berusten vaak op biologische geneesmiddelen. Deze speciale werkzame stoffen zijn gemodelleerd naar lichaamseigen stoffen. Genezing is daarmee niet mogelijk, maar de symptomen van psoriasis bij een kind en een volwassene kunnen wel worden onderdrukt.
Het probleem tot nu toe is dat sommige patiënten gewend raken aan de biologics, zodat het preparaat veranderd moet worden. Bovendien zijn de kosten zeer hoog, zodat een dergelijke therapie meestal alleen wordt overwogen als andere middelen niet helpen.
4 Gezond leven om de gevolgen van psoriasis te beperken
Verschillende studies tonen aan dat de symptomen van psoriasis en het aantal terugvallen aanzienlijk kunnen worden verminderd door een gezonde levensstijl.
Overgewicht, gebrek aan beweging en stress verergeren de aandoening vaak. Probeer daarom met uw kinderen te sporten, regelmatig te bewegen in de frisse lucht en evenwichtig te eten.
Voor volwassenen is het ook belangrijk om zo weinig mogelijk alcohol te drinken en niet te roken om de symptomen te verlichten.
Tip: Als u meer wilt weten over het onderwerp en informatie wilt uitwisselen met andere getroffenen, maak dan gebruik van de mogelijkheid om contact op te nemen met de website van de Duitse Psoriasis Vereniging (Deutscher Psoriasis Bund e.V.).
5. verdere literatuur
No products found.