Pseudokroep is een speciale vorm van keelontsteking.
We vertellen u hier over de oorzaken.
Hoewel kroep ernstige gevolgen kan hebben als hij niet wordt behandeld, moeten ouders rustig blijven. Raadpleeg niettemin zo snel mogelijk een kinderarts.
Pseudokroep, ook wel kroephoest of kroepsyndroom genoemd, is een ademhalingsziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen tot zes jaar. Jongens hebben er veel meer kans op dan meisjes.
[button]Gids voor kinderziekten[/button]
Inhoudsopgave
1. het klinische beeld van pseudokroep
Pseudokroep is een speciale vorm van keelontsteking. Het slijmvlies onder de stembanden is ontstoken en gezwollen, zodat de luchtpijp vernauwd is. Dit leidt tot een “blaffende” hoest bij kinderen en kan kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Kinderen krijgen vaak pseudokroep vóór een infectie van de bovenste luchtwegen. De symptomen treden meestal ’s avonds of ’s nachts plotseling op. Hoesten en kortademigheid kunnen gepaard gaan met hoorbare fluittonen bij het inademen. Ook heesheid, lichte koorts of lichte slikproblemen kunnen gepaard gaan met pseudokroep.
De kortademigheid kan bij het zieke kind verstikkingsangst oproepen, waardoor de symptomen meestal verergeren. Daarom is het belangrijk dat de ouders kalm blijven en hun kind proberen gerust te stellen. Slechts zelden wordt de aanval zo erg dat er gevaar voor verstikking bestaat. Als de aanval echter ernstig is, moeten de ouders onmiddellijk een ambulance bellen.
2. oorzaken van pseudokroep
Virale infecties zijn vaak de oorzaak van pseudokroep. Ook een lichte griepachtige infectie, bacteriële infecties of allergische reacties kunnen een aanval van pseudokroep veroorzaken.
Sigarettenrook en andere verontreinigende stoffen in de lucht bevorderen pseudokroep. Sigarettenrook in huis moet daarom absoluut worden vermeden.
3. tips voor ouders
Het is voor ouders vaak niet gemakkelijk om tijdens een acute aanval rustig te blijven. Toch is dit belangrijk om te voorkomen dat de ademhalingsproblemen verergeren.
Het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting raadt ouders in dergelijke gevallen aan hun kind rechtop te laten zitten of op te pakken. Het inademen van vochtige warme lucht, bijvoorbeeld boven een warmwaterbad, kan helpen. Koele lucht uit de koelkast of frisse lucht inademen uit een open raam kan ook helpen. Zodra uw kind gekalmeerd is, is het raadzaam koud water of thee te geven om in kleine slokjes te drinken. Zodra de aanval voorbij is, is frisse lucht heilzaam.
Aangezien pseudokroep die te laat wordt behandeld levensbedreigend kan zijn, moeten ouders de plotselinge blafhoest van hun kind serieus nemen en hun kinderarts raadplegen als zij pseudokroep vermoeden. Medische hulp is meestal nodig bij de eerste aanval als de ouders geen ervaring hebben met de ziekte en het moeilijk te voorspellen is hoe een aanval zich zal ontwikkelen. Een onderzoek is ook nodig om pseudokroep te onderscheiden van echte kroep, die bijvoorbeeld voorkomt bij difterie. De arts zal de ouders adviseren hoe zij moeten reageren tijdens een aanval en kan zetpillen met cortisone voorschrijven om toe te dienen bij een nieuwe aanval.
Als hun kind in ernstige ademnood verkeert, moeten de ouders onmiddellijk een ambulance bellen.
4. bronnen en links
Het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting geeft hier informatie over kroep, de oorzaken, gedragstips en tegenmaatregelen.
Ouders kunnen ook meer informatie vinden op de website van de firma Stada.
Deze tekst is louter informatief en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies van een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze Gebruiksvoorwaarden.
5. gids over kinderziekten
No products found.
No products found.
No products found.