Pfeiffer’s klierkoorts bij kinderen: Hoe het Epstein-Barr virus te herkennen

Klierkoorts van Pfeiffer is een kinderziekte die u misschien alleen van horen zeggen kent, hoewel uw kind misschien al besmet is met het Epstein-Barr-virus. Kinderen en volwassenen hebben zelden exacte symptomen van klierkoorts. Een lichte …

Pfeiffer’s klierkoorts bij kinderen: Hoe het Epstein-Barr virus te herkennen

Mama küsst kind auf stirn
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Pfeiffer’s klierkoorts bij kinderen: Hoe het Epstein-Barr virus te herkennen
Hoe wordt klierkoorts overgedragen?

Klierkoorts van Pfeiffer is zeer besmettelijk. Baby’s, kleine kinderen, maar ook adolescenten en volwassenen krijgen het door zoenen. De klierkoorts van Pfeiffer is niet meldingsplichtig.

Is de ziekte gevaarlijk?

Kinderen die klierkoorts hebben, ervaren deze meestal zonder complicaties. Alleen mensen met een defect immuunsysteem kunnen meer last krijgen van het Eppstein-Barr virus.

Hoe lang duurt de ziekte?

De duur van de ziekte varieert sterk. Sommigen herkennen de virusziekte niet eens. Anderen worstelen wekenlang met de symptomen en late gevolgen.

Klierkoorts van Pfeiffer is een kinderziekte die u misschien alleen van horen zeggen kent, hoewel uw kind misschien al besmet is met het Epstein-Barr-virus. Kinderen en volwassenen hebben zelden exacte symptomen van klierkoorts. Een lichte koorts en gezwollen lymfeklieren kunnen tekenen zijn. In dit artikel leggen we uit waar de ziekte vandaan komt, hoe lang ze duurt en wat u moet doen als uw kind naar de crèche, de kleuterschool of de school gaat. Allereerst is het niet verplicht de ziekte te melden.

[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. klierkoorts heeft vele namen

De zoenziekte

Het Epstein-Barr virus is verantwoordelijk voor de “zoenziekte”. Het behoort tot de herpesvirussen en komt wereldwijd voor. Volgens schattingen van deskundigen heeft ongeveer 95 procent van de Europeanen op 30-jarige leeftijd al antistoffen gevormd omdat zij met het virus zijn besmet. Een exact cijfer is niet te geven, omdat er geen meldingsplicht is.

Infectieuze mononucleose (Pfeiffersche klierkoorts) wordt ook wel zoenziekte of studentenkoorts genoemd. Het dankt zijn naam aan zijn ontdekker Emil Pfeiffer (1845 tot 1921). Het is een wijdverspreide, maar in de meeste gevallen ongevaarlijke ziekte. Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel. Het treft meestal adolescenten en jonge volwassenen tussen 15 en 25 jaar.

Het hoogseizoen voor klierkoorts is in het voor- en najaar. De nauwelijks merkbare symptomen verdwijnen meestal binnen enkele weken, maar soms brengt het verloop van de ziekte complicaties met zich mee en duurt het maanden om te herstellen.

Na het oplopen van klierkoorts worden kinderen immuun voor de ziekteverwekker. Iedereen blijft het virus echter in zijn lichaam dragen. Van tijd tot tijd wordt het virus weer actief. Dan is uw kind besmettelijk, ook al heeft het geen symptomen. De kans op besmetting van iemand met infectieuze mononucleose neemt snel weer af.

2. mononucleose wordt overgedragen tijdens het zoenen

Het Epstein-Barr virus

De ziekteverwekker, in 1964 ontdekt door de Engelse viroloog Michael Anthony Epstein en de in Ierland geboren Yvonne Margaret Barr, valt in het begin van de infectie de slijmvliescellen aan. Door het milieu in de neuskeelholte staat niets een sterke vermenigvuldiging in de weg. Vervolgens worden cellen van het lymfestelsel aangevallen.

Het virus wordt meestal overgedragen bij direct contact. De besmette persoon besmet de gezonde persoon via druppel-, uitstrijk- of contactinfectie. De klierkoorts van Pfeiffer wordt meestal overgedragen op kinderen via de kussen van hun ouders. Adolescenten en volwassenen worden besmet via hun partners.

Er zijn ook enkele risicogroepen voor wie klierkoorts een gevaar kan vormen. Daartoe behoren mensen met een immunodeficiëntie, hoewel daarmee niet de immunodeficiëntie wordt bedoeld die gepaard gaat met een verkoudheid. Het gaat veeleer om aangeboren afwijkingen of die welke bijvoorbeeld door HIV zijn verworven. Aangezien na een transplantatie medicijnen worden toegediend die het immuunsysteem onderdrukken, behoren dergelijke patiënten ook tot de risicogroep.

3. Kinderen met klierkoorts hebben ook koorts, faryngitis en gezwollen lymfeklieren.

Mutter und Tochter auf Wiese
Een kus kan het Epstein-Barr virus overbrengen.

Het verloop van een infectie met het Epstein-Barr virus is verschillend en varieert afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. De incubatietijd (de tijd vanaf de besmetting tot het uitbreken van de eigenlijke ziekte) bedraagt gemiddeld tien dagen bij kinderen, en in sommige gevallen tot 50 dagen bij volwassenen.

Meer dan 50 procent van de geïnfecteerden lijdt aan

  • koorts
  • faryngitis
  • evenals zwelling van de lymfeklieren

Duur: Hoe lang hebben kinderen mononucleose? Na ongeveer drie weken zou alles voorbij moeten zijn, maar voor sommige mensen kan het maanden of zelfs een jaar duren voordat ze er weer 100 procent tegen kunnen.


3.1 Pfeiffersches klierkoorts heeft soortgelijke symptomen als een griepachtige infectie

junge schnaubt
Pfeiffersche klierkoorts heeft soortgelijke symptomen als griep.

In het begin kan je kind klagen over symptomen van een griepachtige infectie. Dagen later komt de koorts opzetten. Het typische ziektebeeld is ook dat de koorts komt en gaat. Dit wordt gevolgd door ernstige vermoeidheid.

De lymfeklieren in de hals kunnen gemakkelijk de grootte van een kippenei bereiken. Mensen met de ziekte klagen vaak over moeite met slikken. Ze zijn hees en hebben een slechte adem, wat het gevolg is van een amandelontsteking met een grijs laagje.

Zelden worden ook inwendige organen aangetast. De zwelling ervan kan misselijkheid en buikpijn veroorzaken. Zwelling van de lever kan leiden tot geelzucht. Een zwelling van de milt kan ertoe leiden dat het orgaan scheurt als het abrupt wordt verplaatst. Zelden wordt het centrale zenuwstelsel aangetast. Verlamming en hersenvliesontsteking behoren tot de ergste late gevolgen van klierkoorts. Een verblijf in het ziekenhuis is dan noodzakelijk. Ook huiduitslag zoals bij rodehond, mazelen en roodvonk kan voorkomen.

Wetenschappers ontdekten dat klierkoorts de weg kan banen voor ernstige ziekten, zoals Hodgkin-lymfoom of multiple sclerose, waarvoor een verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk is. Het Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek geeft informatie over de studie, waarin ook late effecten worden genoemd en een verband met kanker wordt gelegd.

3.2 Als kinderen op jonge leeftijd klierkoorts krijgen, zijn ze tegelijkertijd immuun en drager van het virus.

Bij de jongste kinderen is het verloop van mononucleose meestal volledig symptoomloos. Zij ontwikkelen ook een bescherming die hen levenslang immuun maakt voor het Epstein-Barr-virus, maar blijven wel drager.

Jongere kinderen (tot tien jaar) hebben vaak alleen lichte koorts of een verhoogde temperatuur, en voelen zich wat lusteloos. Hun lymfeklieren zwellen slechts licht op. Vaak wordt de ziekte niet eens ontdekt.

Tip: Geef uw kind met mononucleose een pauze van school en kleuterschool. Niet alleen omdat uw kind anderen kan besmetten, maar ook omdat een ziek kind veel minder plezier heeft op de kleuterschool.

4. uw kinderarts stelt de diagnose klierkoorts door het palperen van een zwelling

blutwerte pfeiffersches Drüsenfieber
Een blik op de bloedwaarden kan de diagnose “Pfeiffersches klierkoorts” consolideren
.

Als u vermoedt dat uw kind klierkoorts heeft, zal de kinderarts enkele lymfeklieren palperen om te kijken of er zwellingen zijn. Hij zal ook de amandelen onderzoeken. Als die extreem rood en gezwollen zijn, wordt het vermoeden sterker. Een definitieve diagnose kan worden gesteld door bloed af te nemen en de bloedwaarden te bekijken.

Er bestaat nog geen specifiek op infectieuze mononucleose afgestemd preparaat. Daarom is de behandeling symptomatisch. Pijnstillers en antipyretica zijn in de meeste gevallen de aangewezen middelen. Uw arts zal alleen antibiotica voorschrijven als het zeker om een overinfectie van bacteriële oorsprong gaat.

Let op: wees voorzichtig met acetylsalicylzuur. Als de amandelen moeten worden verwijderd, kunnen er problemen met de bloedstolling ontstaan.

4.1 Een geschikt vaccin bestaat niet

Tot nu toe is er geen vaccin op de markt dat besmetting kan voorkomen. U kunt het risico dus alleen minimaliseren door een consequente hygiëne en een evenwichtige, gezonde voeding.

    • Vermijd kussen
    • Gebruik niet hetzelfde glas of bestek
    • enz.

4.2 Vanuit de homeopathie zijn er deze tips voor symptoombestrijding

Afhankelijk van de symptomen die uw kind heeft, kunnen deze bolletjes ook helpen:

Symptoom Globuli
Keelpijn, heesheid Aconitum napellus, Kalium chloratum
Gezwollen amandelen en lymfeklieren Apis mellifica
Gezwollen amandelen (tonsillitis), brandende pijn Belladonna, Mercurius cyanatus, Mercurius solubilis Hahnemanni, Phytolacca americana, Silicea
vergrote milt Ceanothus americanus, Chininum arsenicosum
ernstige moeilijkheden bij het slikken Lachesis

5. verder lezen over het onderwerp

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten