Passief roken is in Duitsland helaas nog steeds zeer wijdverbreid. Dankzij het rookverbod in restaurants en de waarschuwingen op tabaksproducten daalt het aantal rokers echter voortdurend.
Wat passief roken betreft, worden vooral kinderen zwaar getroffen. Dat komt vooral omdat de longen nog in ontwikkeling zijn en het lichaam de giftige stoffen nog niet voldoende kan afbreken.
Om kinderen te beschermen moet u uw huis beslist rookvrij maken. Natuurlijk is het het beste als u helemaal stopt met roken.
Geen enkele ouder zou zijn of haar jonge kind toestaan een sigaret te roken of het zelfs maar aanbieden. Velen beseffen echter niet hoe gevaarlijk passief roken is voor kinderen. Via de lucht nemen kinderen een enorme hoeveelheid verontreinigende stoffen op die de gezondheid van een kind in gevaar kunnen brengen. Maar hoe gevaarlijk is passief roken voor kinderen eigenlijk?
In onze gids willen wij u informeren over het onderwerp meeroken. We leggen uit waarom meeroken bijzonder gevaarlijk is voor kinderen en wat de gevolgen zijn. Ook geven we u tips over hoe u uw kind kunt beschermen.
[button]Stop nu met roken[/button]
Inhoudsopgave
1. passief roken is wijdverspreid
Iedereen weet inmiddels dat roken schadelijk is. Sinds 2016 is er ook in Duitsland een nieuwe richtlijn dat alle tabaksproducten waarschuwingen op de voor- en achterkant moeten hebben. Deze bestaan uit zowel tekstuele informatie als foto’s die de gevolgen van roken laten zien.
Sigarettenrook bevat meer dan 4000 stoffen, waarvan vele vermoedelijk kankerverwekkend zijn. Rokers brengen echter niet alleen hun eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van hun medemensen. De rook van de sigaret wordt namelijk ook ingeademd door niet-rokers die zich in de buurt van rokers bevinden.
Enkele jaren geleden ademde ongeveer 55% van de Duitse niet-rokers regelmatig ongewild schadelijke tabaksrook in. Sinds het rookverbod in Duitse restaurants van kracht is, is dit cijfer sterk gedaald.
Passieve rokers kunnen namelijk aan dezelfde ziekten lijden als actieve rokers. Volgens een studie van het Duitse centrum voor kankeronderzoek in Heidelberg sterven in Duitsland jaarlijks ongeveer 3300 niet-rokers als gevolg van passief roken.
2. kinderen absorberen gevaarlijke gifstoffen door passief roken
Vooral kinderen worden zwaar blootgesteld aan meeroken. Dat komt vooral omdat de longen nog in ontwikkeling zijn en daardoor veel gevoeliger zijn voor giftige stoffen. Bovendien is het lichaam van een kind nog niet in staat om gifstoffen af te breken, waardoor deze de organen voortdurend beschadigen.
Bovendien kunnen vooral kleine kinderen niet aan deze giftige rook ontsnappen. Daarom staat roken in de buurt van een kind gelijk aan lichamelijke schade. In het belang van de bescherming van het kind moet u daarom roken in het bijzijn van uw kind absoluut vermijden.
In Duitsland wordt thuis helaas nog veel gerookt. Ongeveer de helft van alle kinderen onder de zes jaar groeit op in een huishouden waar gerookt wordt. Per uur neemt een kind in een rokerige kamer evenveel giftige stoffen op als wanneer het zelf een sigaret zou hebben gerookt. Dit leidt er natuurlijk toe dat kinderen van rokers veel vaker ziek zijn.
Nicotineverslaving door passief roken
Canadese onderzoekers ontdekten dat kinderen door passief roken al een nicotineverslaving kunnen ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een rokersgezin worden na verloop van tijd dus meestal ook rokers.
Passief roken kan de volgende effecten hebben, vooral op kinderen:
- Diverse allergieën, die gepaard kunnen gaan met allergische astma.
- Aandoeningen van de luchtwegen tot en met longontsteking
- Symptomen zoals hoesten, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen
- Een verzwakt immuunsysteem
- Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals gedragsproblemen
- Verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker
Onderzoekers schatten dat het risico op plotselinge kindersterfte ongeveer twee tot vier keer zo groot is als de ouders thuis roken. Hoe vaker en hoe langer het kind aan rook wordt blootgesteld, hoe groter de kans.
3. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam.
Natuurlijk is niet alleen passief roken schadelijk voor baby’s. Het is nog veel erger als vrouwen tijdens de zwangerschap blijven roken. De giftige stoffen bereiken het ongeboren kind namelijk rechtstreeks via het bloed. Dit beïnvloedt de lichamelijke ontwikkeling van het embryo. Kinderen van rokers hebben vaak een lager lichaamsgewicht en een kleinere hoofdomtrek.
Bovendien worden de longen van de baby in de baarmoeder al zwaar belast. Zo komt het vaak voor dat de longfunctie sterk verminderd is en er andere lichamelijke misvormingen ontstaan. De kans op een miskraam is ook aanzienlijk groter door de verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder.
Een zwangerschap is dus eigenlijk een heel goede gelegenheid als vrouwen willen stoppen met roken. Volgens onderzoeken van het Centrum voor kankeronderzoek in Heidelberg stopt slechts ongeveer een kwart van de rokende moeders tijdens de zwangerschap.
Roken tijdens de zwangerschap heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van overgewicht, op de cognitieve prestaties van een kind en op de ontwikkeling van verschillende ziekten.
Rook ook niet tijdens de borstvoeding. De stoffen in sigaretten gaan ook over in de moedermelk.
4. Maak de omgeving van kinderen rookvrij.
Kinderen hebben een rookvrije omgeving nodig om zich normaal te kunnen ontwikkelen. Daarom is het heel belangrijk dat u niet rookt binnen uw eigen vier muren. Want zelfs als u alleen rookt als uw kind er niet bij is, slaat de rook vanzelf neer in muren, meubels en tapijten.
Daarom moet u uw huis grondig schoonmaken nadat u bent gestopt met roken. Dit betekent dat u eerst alle voorwerpen met een vochtige doek moet afnemen. Aangezien rook zich bijzonder hardnekkig nestelt in gestoffeerd meubilair, is het zinvol dit te vervangen.
Hetzelfde geldt voor de vloer en de muren. Ook hier zetten de giftige stoffen zich af, zodat alleen renovatie ervoor kan zorgen dat de meeste giftige stoffen worden verwijderd.
Vermijd roken vooral in kleine ruimtes, zoals een auto. Omdat de rook zich niet kan verspreiden, is de concentratie veel hoger dan in grotere ruimtes. De verontreinigende stoffen bezinken onmiddellijk, dus het helpt niet als u daarbij het raam openzet.
Zelfs als u buiten rookt, brengt u verontreinigende stoffen via uw haar, huid en kleding het huis binnen. Daarom helpt het maar beperkt als u op het terras of balkon gaat roken.
Om het leven van uw kind te beschermen, is het natuurlijk het beste om te stoppen met roken. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat u uw kind niet verder blootstelt aan schadelijke stoffen.
Tip: Let er bij het kiezen van een kinderdagverblijf op dat het personeel zo mogelijk niet-rokers zijn. Zo voorkomt u bovendien dat uw baby of kind passief rookt.
5 Stop nu met roken
No products found.