Otitis media bij kinderen: Leer hoe de ontsteking te behandelen

Middenoorontstekingen komen zeer vaak voor bij jonge kinderen. Naar schatting krijgt 90% van alle kinderen een keer een middenoorontsteking. Dit komt doordat kinderen nog een relatief korte en brede buis van eustachius hebben, zodat ziektekiemen …

Otitis media bij kinderen: Leer hoe de ontsteking te behandelen

MIttelohrentzündung Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Otitis media bij kinderen: Leer hoe de ontsteking te behandelen
Hoe herkent u een middenoorontsteking bij een kind?

Een middenoorontsteking ontstaat meestal uit een klassieke infectie. Maar als er naast de normale symptomen ook hevige oorpijn optreedt, heeft uw kind waarschijnlijk een middenoorontsteking.

Wat zijn de oorzaken van een middenoorontsteking?

Ook al wordt het meestal veroorzaakt door een infectie, andere oorzaken zijn ook mogelijk.

Hoe wordt otitis media behandeld?

Voor een normale middenoorontsteking heeft uw kind geen sterke medicijnen nodig. U kunt hier meer lezen over de behandeling van een oorontsteking.

Middenoorontstekingen komen zeer vaak voor bij jonge kinderen. Naar schatting krijgt 90% van alle kinderen een keer een middenoorontsteking. Dit komt doordat kinderen nog een relatief korte en brede buis van eustachius hebben, zodat ziektekiemen gemakkelijk het middenoor kunnen binnendringen.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. symptomen van otitis media

In een typisch verloop begint een middenoorontsteking met plotselinge zeer hevige oorpijn. Deze wordt veroorzaakt door vocht dat zich in het middenoor ophoopt en druk uitoefent op het trommelvlies. Bij 80% van de zieke kinderen verdwijnt de oorpijn na ongeveer 3 dagen, zodra het trommelvlies meegeeft en het vocht via een scheurtje kan weglopen. Na één tot twee weken is dit scheurtje meestal genezen.

Aangezien otitis media vaak ontstaat in de context van een infectie, treden vaak symptomen op als hoofdpijn, koorts, vermoeidheid en algemene malaise. Kleine kinderen of zuigelingen hebben vaak ook last van slaapstoornissen, rusteloosheid en gebrek aan eetlust. Ze zijn ook zeurderig en willen niet drinken.

Vooral bij baby’s moeten ouders een mogelijke middenoorontsteking laten ophelderen, vooral als het kind erg hard huilt zodra het door de ouders wordt neergelegd.

Vaak zijn kinderen in de tussentijd enigszins slechthorend door het vocht in het middenoor. Vooral zachte geluiden worden dan vaak niet waargenomen. Na twee of drie dagen moeten de symptomen echter afnemen. Als ze langer aanhouden, of als het gehoorverlies toeneemt, moet de ontsteking door een arts worden behandeld, zodat er geen complicaties ontstaan.

U moet ook een arts raadplegen als zich andere symptomen voordoen, zoals misselijkheid, braken, een stijve nek of een verminderd bewustzijn.

Een middenoorontsteking kan ernstige complicaties veroorzaken. Hoewel deze relatief zeldzaam zijn, wordt medische behandeling toch aanbevolen als voorzorgsmaatregel om in ieder geval ernstige blijvende schade te voorkomen. Mogelijke complicaties zijn bijvoorbeeld uitbreiding van de ontsteking naar het schedelbot, aantasting van het binnenoor en het evenwichtsorgaan, uitbreiding naar de aangezichtszenuw of, zeer zelden, hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging bij immuungecompromitteerde patiënten of littekenvorming van het trommelvlies bij veelvuldige ontstekingen.

2. oorzaken van middenoorontsteking

mittelohrentzuendung-ablagerungen
De afzettingen in het trommelvlies veroorzaken ernstige druk en pijn.

Vaak ontstaat een middenoorontsteking als onderdeel van een infectie van de bovenste luchtwegen. Bacteriën of virussen uit de keel komen via de buis van Eustachius in het middenoor terecht, waar ze een ontsteking veroorzaken. Daar ontstaat een inflammatoire, purulente vochtophoping en een negatieve druk. Omdat de buis van Eustachius door de ontsteking is afgesloten, kan het vocht niet wegstromen. Vaak veroorzaken vergrote keelamandelen ook middenoorontstekingen bij kinderen.

Luchtvervuiling en sigarettenrook worden beschouwd als risicofactoren voor het ontstaan van middenoorontstekingen. Middenoorontstekingen komen vaker voor bij kinderen jonger dan 3 jaar die naar een kindergroep of naschoolse opvang gaan, vooral in grotere groepen. Kinderen die in hun eerste levensjaar al een middenoorontsteking hebben gehad, lopen meer kans om die opnieuw te krijgen. Kinderen van wie de familieleden gevoelig zijn geweest voor middenoorontstekingen hebben ook meer kans om de ziekte te krijgen. Daarnaast zijn er ook enkele onderliggende ziekten die een middenoorontsteking in de hand kunnen werken.

In principe kunnen middenoorontstekingen op elke leeftijd voorkomen. Ze worden echter zeldzamer naarmate men ouder wordt.

3. behandeling van otitis media

Uw kind moet het rustig aan doen en voldoende drinken als het een acute middenoorontsteking heeft. Bij 80% van de kinderen volstaat een behandeling met pijnstillende en koortsverlagende medicijnen. Bij een niet-bacteriële middenoorontsteking kan een decongestieve neusspray en een milde pijnstiller voldoende zijn. Om ernstigere complicaties te voorkomen, is soms een behandeling met antibiotica nodig. Bespreek de behandeling met uw kinderarts of KNO-arts.

Als er complicaties optreden, kan er een klein sneetje in het trommelvlies worden gemaakt om het vocht eruit te laten lopen. Bij een langdurige vochtuitstorting in het oor kan een arts ook zogenaamde tympanostomiebuisjes inbrengen, die zorgen voor ventilatie van het middenoor.

Dit en verdere informatie kunt u lezen op de website van Apotheken-Umschau.

Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies van een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.

4. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten