Osteopathie voor kinderen: osteopathische behandelingen voor kinderen

Wanneer kinderen worden geboren, hebben ze soms last van verkeerde posities als gevolg van hun positie in de baarmoeder. Deze kunnen het hele lichaam aantasten. Osteopathie voor kinderen gaat over het opheffen van blokkades om …

Osteopathie voor kinderen: osteopathische behandelingen voor kinderen

osteopathie kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Osteopathie voor kinderen: osteopathische behandelingen voor kinderen
Wat is pediatrische osteopathie?

Kinderosteopathie is een holistische methode om disfuncties en blokkades die leiden tot lichamelijke klachten op te lossen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een osteopaat?

De beroepstitel osteopaat is niet beschermd, zodat bijvoorbeeld fysiotherapeuten zich osteopaat mogen noemen als ze alleen een weekendcursus hebben gevolgd. Let daarom op de beschermde benaming “Diplomierter Osteopath”.

Voor welke ziektebeelden komt osteopathie voor kinderen in aanmerking?

De meeste kinderartsen en osteopaten bevelen een behandeling aan voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, spijsverteringsstoornissen, neurologische afwijkingen en onverklaarbare hoofdpijn en buikpijn.

Wanneer kinderen worden geboren, hebben ze soms last van verkeerde posities als gevolg van hun positie in de baarmoeder. Deze kunnen het hele lichaam aantasten. Osteopathie voor kinderen gaat over het opheffen van blokkades om het welzijn te herstellen.

Osteopathische behandelingen kunnen niet alleen bij volwassenen worden uitgevoerd, maar ook bij baby’s en kinderen. Maar welke klachten kunnen verlicht worden en hoe werkt de behandeling bij een osteopaat?

[button]Verder lezen over pediatrische osteopathie[/button]

1. osteopathie is een holistische behandelmethode

Veel artsen en osteopaten werken tegenwoordig hand in hand. Sommige deskundigen eisen zelfs dat elke baby na de geboorte een osteopathisch onderzoek ondergaat om stoornissen direct te kunnen herkennen.

Osteopathie behoort tot de alternatieve geneeskunde en werd meer dan 140 jaar geleden opgericht door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still.

Na de dood van zijn drie kinderen begon hij de structuur van het lichaam te analyseren. Daarbij ontdekte hij dat alle delen van het lichaam, zoals spieren, pezen, banden en zenuwen, met elkaar samenhangen en dat daarom een holistische therapie noodzakelijk is.

De term osteopathie is samengesteld uit de Griekse woorden osteon (bot) en pathos (lijden). Het doel van alle behandelingen is dan ook om disfuncties in het lichaam te herkennen en effectief te behandelen. De patiënt wordt in zijn geheel beschouwd, zodat osteopathie voor kinderen een holistische vorm van geneeskunde is.

De behandelende osteopaat gebruikt alleen zijn handen om spanningen en blokkades op te heffen. De hele behandeling moet volledig pijnloos zijn. In plaats van alleen symptomen te behandelen, is het de bedoeling het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Inmiddels heeft de osteopathie zich wereldwijd gevestigd als een bijzonder zachte geneeswijze, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Osteopathische procedures worden over het algemeen in drie gebieden verdeeld:

 • Pariëtale osteopathie: Hierbij wordt het gehele bewegingsapparaat van de mens betrokken. Met behulp van verschillende technieken kunnen functiestoornissen van de spieren, gewrichten, botten en fascia worden verholpen.
 • Viscerale osteopathie: Dit gebied houdt zich bezig met de inwendige organen. De osteopaat kan met enkele handbewegingen de beweeglijkheid van de organen verbeteren.
 • Craniale(craniosacrale) osteopathie: De zogenaamde craniosacrale therapie is een procedure die zich richt op het hoofd, de nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken. Weefselspanningen kunnen worden verminderd door lichte druk uit te oefenen met de vingers.

2. osteopathische behandelingen kunnen blokkades opheffen

Als u met uw kind een osteopathische praktijk bezoekt, zal de osteopaat eerst een anamnese afnemen om te achterhalen welke problemen in beeld zijn. Door vragen te stellen over de zwangerschap en de bevalling kan de osteopaat achterhalen wat de klachten veroorzaakt kunnen hebben.

Daarna volgt een eerste onderzoek. Tijdens dit onderzoek bekijkt de osteopaat al het weefsel. Hij voelt of en in welke mate er blokkades te vinden zijn. Met zijn handen drukt hij op de betreffende punten om blokkades los te maken.

2.1 Corrigeren van houdingsproblemen bij zuigelingen

Baby in einer osteopathischen Behandlung
Door zachte druk uit te oefenen met de handen kunnen osteopaten blokkades losmaken.

Een baby is nog erg gevoelig en moet daarom altijd voorzichtig behandeld worden. In de regel zijn getrainde osteopaten bijzonder zachtaardig, zodat ze slechts een beetje druk gebruiken om de verstoringen op te heffen.

Elke sessie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, en de inhoud wordt altijd individueel aangepast aan de kwalen van het betreffende kind. Bij een baby zijn één tot twee sessies vaak voldoende om het probleem op te lossen.

Bij baby’s en kleine kinderen worden afwijkingen en disfuncties vaak veroorzaakt door zwangerschap en geboorte. Wanneer vaten en zenuwen worden afgekneld, ontstaan vaak kolieken, slaapstoornissen of zuigproblemen. Bovendien vallen de baby’s op doordat ze door de pijn vaker huilen.

Laat deze afwijkingen en stoornissen zo vroeg mogelijk behandelen, zodat ze de ontwikkeling van uw kind niet vertragen.

2.2 Concentratieproblemen en hoofdpijn verlichten

Terwijl sommige baby’s direct na de geboorte lichamelijke ongemakken ervaren, treedt dit bij andere kinderen pas na verloop van tijd op. Peuters of schoolkinderen klagen vaak over migraine, rugpijn en buikpijn.

In de meeste gevallen kunnen de behandelende artsen geen oorzaak voor deze klachten vinden. Door middel van manuele technieken kan de osteopaat spierspanningen verlichten en de beweeglijkheid van de inwendige organen verbeteren. Na slechts enkele sessies zijn de meeste kinderen veel rustiger en evenwichtiger.

3. osteopathie voor kinderen – waarom het kiezen van de juiste arts zo belangrijk is

berufsbezeichnung osteopath
Professionele osteopaten hebben een vijfjarige opleiding gevolgd.

Kinderosteopathie is een gebied van alternatieve geneeskunde dat door marketinginspanningen steeds populairder wordt. Er bestaat echter geen eenduidige definitie van wat osteopathie of kinderosteopathie is.

Bovendien zijn de behandeling en de effectiviteit nog niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn echter enkele studies die suggereren dat osteopathische behandelingen doeltreffend zijn voor sommige klinische beelden. Dit geldt vooral op het gebied van de pariëtale toepassing. Veel patiënten hebben ook goede ervaringen met deze holistische vorm van therapie.

Osteopaten zijn meestal artsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd om zich osteopaat te mogen noemen. Dit is in Duitsland echter geen beschermde beroepstitel, zodat bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten of niet-artsen zich osteopaat mogen noemen. Een Heilpraktiker-licentie is de enige voorwaarde.

Let er daarom op dat de osteopaat de beschermde titel “Diplomierter Osteopath” heeft. De Duitse vereniging voor osteopathie bij kinderen ondersteunt ouders bij het vinden van een geschikte praktijk waar zij hun kind kunnen laten behandelen. U kunt hier uw postcode invoeren en u krijgt dan geschikte osteopaten bij u in de buurt te zien.

Andere nuttige contactpunten zijn:

 • BVO – Bundesverband Osteopathie e.V. (Federale Vereniging voor Osteopathie).
 • Verband Wissenschaftlicher Osteopathen Deutschlands e.V. (Vereniging van wetenschappelijke osteopaten in Duitsland).
 • VOD e.V. – Federale Vereniging van Osteopaten

4 Vaak gestelde vragen en antwoorden

haende mit geldscheinen
In de regel moet u de kosten van een osteopathische behandeling zelf dragen.
Welke kosten moet ik betalen voor een osteopathische behandeling?

Een therapiesessie met een osteopaat duurt meestal ongeveer 45 minuten. Er bestaat een tarievenlijst voor niet-artsen waarin de aanbevolen maximumtarieven staan vermeld. Dit is echter niet verplicht, zodat de prijzen slechts als leidraad kunnen dienen. Gemiddeld kost een therapiesessie ongeveer 80 tot 100 euro.

Worden de kosten gedekt door de ziektekostenverzekering?

Aangezien de doeltreffendheid van osteopathische therapie nog niet wetenschappelijk bewezen is, wordt deze behandeling niet gedekt door de wettelijke ziekteverzekering. Sommige particuliere ziektekostenverzekeringen dekken de kosten echter gedeeltelijk of zelfs volledig.

Kan osteopathie negatieve gevolgen hebben voor baby’s?

Om ernstige ziekten uit te sluiten, moet u bij klachten van uw kind altijd eerst uw kinderarts raadplegen. Daar kunt u bespreken in hoeverre een osteopathische behandeling zinvol is.

Het grootste gevaar is dat u terechtkomt bij een osteopaat die geen uitgebreide opleiding heeft gevolgd. Let daarom, zoals gezegd, op het beschermde predikaat “Diplomierter Osteopath”.

5. verdere literatuur over pediatrische osteopathie

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten